Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΕ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 16 ΧΡΟΝΙΑ.

Επιστράφηκε στον τόπο του, ύστερα από δεκαέξι ολόκληρα χρόνια, βυζαντινό μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος (ελκυστήρας) που είχε κλαπεί από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της κοινότητας Νομιτσί, του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η κλοπή γνωστοποιήθηκε με τηλεφωνική καταγγελία στις 29/7/1998 στην τότε αρμόδια για τη Μεσσηνία 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία αμέσως προέβη σε σήμα προς την Interpol.

Το εν λόγω γλυπτό, από μανιάτικο μάρμαρο, διατηρείται ακέραιο και σε εξαιρετική κατάσταση. Αποτελεί δομικό στοιχείο του ναού και φέρει στη μία πλευρά έξεργο διάκοσμο που αποδίδει δύο λιοντάρια αντιμέτωπα τοποθετημένα στις άκρες, στο μέσο σταυρόσχημο διάτρητο κομβίο και μεταξύ τους τρίφυλλα και ανθέμια. Το μήκος του είναι περίπου 1,40 μ. και χρονολογείται την ίδια εποχή με το ναό, γύρω στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.
O ελκυστήρας εντοπίστηκε στο διαδίκτυο το 2011 από το λέκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Πάλλη, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s του Λονδίνου, να έχει ήδη πωληθεί έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού. Όμως, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, πέτυχε τον επαναπατρισμό του μαρμάρου στις 30/5/2012, το οποίο και παραδόθηκε για προσωρινή φύλαξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.
Πριν από λίγες μέρες, στις 12 Φεβρουαρίου, έγινε, με κάθε δυνατή προστασία, η μεταφορά του γλυπτού στον τόπο καταγωγής του, ενώ προγραμματίζεται ο επαναπατρισμός του να προβληθεί στο ευρύ κοινό της Μεσσηνίας και να περιβληθεί με το δέοντα πανηγυρικό χαρακτήρα.

Πηγή: patrisnews.gr

ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΥΣΕ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ CAMBRIDGE


Κατάφερε να εισαχθεί πρώτος στο Τμήμα Μηχανικών του Trinity College του Πανεπιστημίου Cambridge, αλλά δηλώνει τη λύπη του που αναγκάστηκε να επιλέξει το εξωτερικό για τις σπουδές του. Πρόκειται για τον 17χρονο μαθητή της Γ΄ Λυκείου Νικόλα Κατέρη.


"Θα προτιμούσα η κατάσταση να είναι τέτοια ώστε να μείνω στην Ελλάδα, αλλά η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει υποβαθμιστεί πολύ και δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους και να πάνε ψηλά", εξηγεί στην "Καθημερινή" ο, ιδιαίτερα συγκροτημένος και με εντυπωσιακό λόγο, αυριανός επιστήμονας.

Δεν έχει καμία ένσταση όσον αφορά το περιεχόμενο των σπουδών που παρέχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, επισημαίνει μάλιστα ότι τη θεωρεί ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου· τονίζει όμως ότι το σύστημα έχει πολλά προβλήματα, ενώ προσθέτει ότι φαινόμενα όπως οι συνεχείς καταλήψεις δεν προάγουν τη μάθηση. Εχοντας αποφασίσει από τα τέλη της Γ΄ Γυμνασίου το αντικείμενο των σπουδών του, αλλά και το ότι επιθυμεί να σπουδάσει στο εξωτερικό, δηλώνει ότι είναι πολύ λυπηρό να πρέπει να συμβουλεύεις όσους μαθητές (μικρότερους από αυτόν) έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν το εξωτερικό και όχι την Ελλάδα για τις σπουδές τους.

"Δεν στερήθηκα"

Ολοκλήρωσε φέτος με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία τις εξετάσεις που του ζήτησε το βρετανικό πανεπιστήμιο (A Levels) σε Φυσική, Μαθηματικά και Προηγμένα Μαθηματικά και εξηγεί ότι πέτυχε τον στόχο του χωρίς να στερηθεί πολλά πράγματα. "Ο προσωπικός χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός, αλλά τα περισσότερα πράγματα που ήθελα να κάνω, πέραν των ακαδημαϊκών μου υποχρεώσεων, δεν τα στερήθηκα", περιγράφει, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι πάνω από 1.000 ασκήσεις μαθηματικών που έλυσε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν και αυτή μια διαδικασία που τον γέμιζε πολύ και έτσι δεν αισθάνθηκε πιεσμένος.

"Η τεράστια επιτυχία του Νικόλα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των καλών του επιδόσεων στα μαθήματα, αλλά και της απόδοσής του στη συνέντευξη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους του πανεπιστημίου, όπου αξιολογήθηκε συνολικά και η προσωπικότητά του", περιγράφει στην εφημερίδα ο λυκειάρχης της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Αγωγής, Ν. Κόκκινος, στο οποίο φοιτά ο Νικόλας.

Για ένα παιδί που "σε κάθε βήμα της μαθητικής του διαδρομής διακρίθηκε για το ήθος, τη συνέπεια και την επιμέλειά του" έκανε λόγο η κ. Κατερίνα Βόσου, διευθύντρια της Ερασμείου, η οποία επεσήμανε ότι, εκτός από την καθοδήγηση του σχολείου, υπήρχε συνεχής συνεργασία με τους γονείς του.

Όσον αφορά τα σχέδιά του μετά τις σπουδές, παραδέχεται και ο ίδιος ότι είναι πολύ νωρίς, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία. "Σκέφτομαι να μείνω στο εξωτερικό, ειδικά εάν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιωθεί, γιατί δεν θα έχω τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάσταση", εξηγεί ο Νικόλας, αφήνοντας παράλληλα κάποιες αιχμές για το ακαδημαϊκό περιβάλλον στα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία, όπως επισημαίνει, "εκτός από εξαιρετικούς καθηγητές, δεν απουσιάζουν και τα περιστατικά επιλογών στους πανεπιστημιακούς κόλπους χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια". Υπάρχουν διακεκριμένοι μαθητές και καθηγητές, ωστόσο οι δυνατότητές τους δύσκολα αναδεικνύονται στην Ελλάδα, περιγράφει ο Νικόλας με εμφανή απογοήτευση.


πηγή: Καθημερινή

ΓΚΡΕΓΚ ΓΑΙΤΑΝΗΣ: ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΜΕ ΕΜΜΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ



Η πορεία του είναι αξιοζήλευτη, αφού έχει σκηνοθετήσει επεισόδια στις σειρές: «Lost», «Heroes», «Grey’s anatomy», «Prison break», «Bones», «CSI: NY», «Nip/Tuck», «Alias», «CSI: Miami», «Cold Case», «Las Vegas», «24». Μάλιστα, για τη σειρά «Ιατρικές υποθέσεις» («Dr. House»), της οποίας είχε αναλάβει αποκλειστικά τη σκηνοθεσία -τη βλέπαμε από τη συχνότητα του Star- κέρδισε το 2008 βραβείο EMMY σκηνοθεσίας.




Ο Γκρεγκ Γαϊτάνης, Ελληνας τρίτης γενιάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Σε ηλικία μόλις 18 ετών μετακόμισε στο Λος Αντζελες για να ακολουθήσει το όνειρό του να γίνει σκηνοθέτης. Κάποτε περίμενε επτά ώρες για ένα δεκάλεπτο ραντεβού με τον παραγωγό του «Matrix», Τζόελ Σίλβερ. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους στην Αμερική, ενώ είναι και ένας από τους κύριους επενδυτές του twitter. Κατάγεται από την Καλαμάτα από την πλευρά και των δύο γονιών του. Μπήκε από νωρίς στα βαθιά νερά της τηλεόρασης σκηνοθετώντας αρχικά μίνι σειρές και στη συνέχεια μεγάλα τηλεοπτικά blockbusters.



Δηλώνει εργασιομανής, αλλά τις περισσότερες φορές μετανιώνει όταν η δουλειά του «κλέβει» ώρες από τη ζωή του μαζί με την επίσης ελληνικής καταγωγής σεναριογράφο σύζυγό του και τα δύο τους αγόρια. Αρνείται να τηρήσει την παράδοση που θέλει τους επιτυχημένους τηλεοπτικούς σκηνοθέτες να περνούν με συνοπτικές διαδικασίες σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές και, αντ' αυτού, προτιμά να κάνει τη δουλειά του στη μικρή οθόνη ακόμα πιο ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα στον τηλεθεατή. Αυτό, παρ' όλα αυτά, δεν τον έχει αποτρέψει από το να θεωρεί μεγάλους δασκάλους και με μεγάλη επιρροή στο σκηνοθετικό του στιλ στην τηλεόραση μετρ του σινεμά όπως ο Αλαν Πάρκερ, ο Αντριαν Λάιν και ο Ορσον Ουέλς.

Τα βήματα του Γκρεγκ ακολουθεί ο Κονσταντίν Μακρής, ο οποίος γεννήθηκε το 1974 στην Αμερική και έχει κι εκείνος τιμηθεί με βραβείο ΕΜΜΥ για τη σειρά «Νόμος και Τάξη», ενώ έχει σκηνοθετήσει επίσης αρκετές σειρές που δεν είναι γνωστές στο ελληνικό κοινό. Είναι μέλος της αμερικανικής εταιρίας κινηματογραφιστών από το 1997, ενώ έχει υπάρξει παραγωγός της σειράς «Conviction». Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του μιλούν με τα καλύτερα λόγια και κάνουν λόγο για έναν ταλαντούχο άνθρωπο με πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

 http://www.dimokratianews.gr/
Κωνσταντίνα Γαρνέλη