Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΧΘΟ


Ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, η πρώτη φάση των εργασιών για την αναστύλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, που κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου, από την μεγάλη κακοκαιρία.

«Ελπίζω με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Ξεκινάμε και πιστεύω να έχουμε αίσιο αποτέλεσμα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Πρόκειται για το έργο της διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου, ώστε η ροή του ποταμού να εκτραπεί προς την πλευρά του Μονολιθίου και να γίνει δυνατή η διαμόρφωση του δρόμου προσπέλασης προς το γεφύρι.

Η πρόσβαση αυτή, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, είναι απαραίτητη, ώστε άμεσα να φθάσει στα βάθρα το γεωτρύπανο και να εκτελέσει τις απαραίτητες διερευνητικές γεωτρήσεις και από το επόμενο καλοκαίρι, να ξεκινήσει το κυρίως έργο της αναστύλωσης με ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα, εργασίες εκτελούνται και από τον εμπειροτέχνη Κ. Πλιακοπάνο, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την απρόσκοπτη πρόσβαση των μηχανημάτων.

Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών βρέθηκαν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ διαρκής είναι και η επίβλεψη από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, με επικεφαλής τον αναπληρωτή προϊστάμενό της Βασίλη Κασκάνη. Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του στάθηκε στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω με τη συνεργασία όλων και τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Ξεκινάμε και πιστεύω να έχουμε αίσιο αποτέλεσμα».

Ο δήμαρχος Β. Τζοτμέρκων Γ. Σεντελές, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των εργασιών και ευχαρίστησε την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ για τη βοήθεια που παρέχει.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και ευελπιστούμε σε ένα αίσιο τέλος, αν και γνωρίζουμε πόσο πολύ δύσκολο είναι το εγχείρημα στο οποίο έχουμε μπει όλοι σαν φορείς, ακόμη και ως φυσικά πρόσωπα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. Ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη των εργασιών θα οδηγήσει και σε ενεργοποίηση όσων έχουν εκφράσει τη διάθεση να συνδράμουν οικονομικά και όχι μόνο, λέγοντας πως είναι θέμα του φορέα που δημιουργήθηκε, να αξιοποιήσει και τις μικρές δωρεές πολιτών που θέλουν να είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια.

Στη σημασία της συνεργασίας για να μην υπάρξουν λάθη και αστοχίες στάθηκε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλης Κασκάνης, επισημαίνοντας, πως ο χρόνος δεν πρέπει να λειτουργήσει πιεστικά, καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.

http://www.protothema.gr/