Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ 5.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ – ΤΟ FEEDING THE 5.000- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ!!!



9 οργανώσεις, 3 γνωστοί σεφ, περισσότεροι από 150 εθελοντές, 5.000 μερίδες δωρεάν φαγητό, 1 τόνος φρούτων και λαχανικών, δύο street party, υπέροχες παιδικές δράσεις, 1 βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες,  και πολλές εκατοντάδες κιλά "άσχημων" λαχανικών θα μαζευτούν για τις ανάγκες της εκδήλωσης.



Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στoν Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το Feeding the 5000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5000 κόσμο και σε προσκαλεί να είσαι εκεί!  To γεύμα θα προετοιμαστεί με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δε θα καταναλώνονταν είτε λόγω εμφάνισης είτε λόγω περισσεύματος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Slow Food Thrace και το EU FUSIONS με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται ετησίως επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Το Με-Νού για 5000 θα είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο σε επίπεδο νοικοκυριού αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας Feeding the 5000, μία σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη. 

Από τις 11 το πρωί έως τις 4μμ, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλεί το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιίο μπριάμ - και να συμμετάσχει σε μία σειρά ευφάνταστων παράλληλων δραστηριοτήτων. 
Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που θα σπαταλούνταν, είτε επειδή  βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω «άσχημης» εμφάνισης, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθακια με «χαρακτήρα». 

Μάλιστα, όσοι καταφτάσουν στον Λευκό Πύργο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τρεις επώνυμους σεφ, τον Λευτέρη Λαζάρου  (σεφ στο Varoulko Seaside), την Νταϊάν Κόχυλα και τον Ευτύχη Μπλέτσα οι οποίοι θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών! 

Σημείωσε επίσης ότι μπορείς να πάρεις μέρος στo Disco Soup, όπου μαζί με άλλους εθελοντές θα μπορέσεις να φτιάξεις και να απολαύσεις μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ. Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα Disco Soup - ένα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα λαχανικά για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.  


ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ!!!

 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ, Ο ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ, Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΝΟΡΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ!!!



Με ειδικό δίπλωμα «αξίας» βραβεύεται σήμερα στο πλαίσιο της λαμπρής ετήσιας τελετής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca που θα λάβει χώρα Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό ο Οικονομολόγος & Ιδιωτικός Αστυνομικός Γιώργος Τσούκαλης για την μεγάλη του συμβολή στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.
Χιλιάδες αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας επαναπατρίστηκαν με προσωπική του πρωτοβουλία, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή του. Ο ειδικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης ως γνωστόν έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις πλέον σημαντικότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια καταγράφοντας μέχρι στιγμής 21 χρόνια ενεργούς δράσης.

Ο κ. Τσούκαλης που από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 διατηρεί ένα από τα καλύτερα γραφεία ιδιωτικών ερευνών στην Ελλάδα δημιούργησε παράλληλα έναν άτυπο σύλλογο καταπολέμησης αρχαιοκαπηλίας με την επωνυμία «Αθηνά», που έχει αναδείξει συνολικά τη δράση δεκάδων κυκλωμάτων λεηλασίας και κλοπής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Να σημειωθεί πως έχουν δημοσιευθεί άρθρα του τόσο σε ελληνικά όσο και ξένα έντυπα και ως φαίνεται χαίρει διεθνούς εκτίμησης.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης όμως θα βραβευτούν και δύο ακόμη Έλληνες.
Πρόκειται για τον Καθηγητή Παιδοκαρδιοχειρουργικής της Γενεύης Αυξέντιο Καλαγκό ο οποίος βραβεύεται με το ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής για την Ιατρική Επιστήμη τόσο για την εξαίρετη πορεία του στο χώρο της Ιατρικής όσο και το τεράστιο εθελοντικό του έργο.

Ο τρίτος Έλληνας που θα βραβευτεί είναι ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης στον οποίο θα απονεμηθεί το ειδικό βραβείο Παιδαγωγικών Επιστημών για τις εκπαιδευτικές του παγκόσμιες έρευνες και μελέτες για τον μητρικό θηλασμό, τον αυτισμό, τα παιδιά με αναπηρία, την δράση του στην Εκπαίδευση και για το ασύνορο φιλανθρωπικό του έργο σε όλες τις γωνιές της γης.


http://www.toxwni.gr/