Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ «ΝΑΙ» ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ


Χαιρετίζουν μια «νέα Δημοκρατία»

Το «ναι» κέρδισε με 62% των ψήφων, έναντι 37% που συγκέντρωσε το «όχι».


Μία «νέα Δημοκρατία» χαιρετίζουν οι Ιρλανδοί πολίτες, οι οποίοι ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.Ζευγάρια ομοφυλόφιλων και υποστηρικτές του «ναι» συνέρρευσαν στο κέντρο του Δουβλίνου, σε μία χώρα βαθιά καθολική, για να γιορτάσουν το ιστορικής σημασίας αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.Κρατώντας σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξο -σύμβολο της διαφορετικότητας  χιλιάδες Ιρλανδοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Κάστρο του Δουβλίνου για να παρακολουθήσουν τα επίσημα αποτελέσματα.Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη νομοθεσία για το γάμο μεταξύ ομοφύλων στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε χθες, Παρασκευή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.Το «ναι» κέρδισε με 62% των ψήφων, έναντι 37% που συγκέντρωσε το «όχι».


Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα του κόσμου που εγκρίνει με λαϊκή ψήφο τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.


Η συγγραφέας Τζιν Γουέμπστερ που αποκάλυψε πριν από οκτώ χρόνια ότι είναι ομοφυλόφιλη, είπε: «Έπρεπε να ξυπνήσω το πρωί για να δω ότι χιλιάδες άνθρωποι ενέκριναν τα δικαιώματά μου, όταν ούτε κάποιοι άνθρωποι στην οικογένειά μου δεν το έκαναν αυτό».
Δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «ιστορική καμπή» στην πολιτική της Ιρλανδίας, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. 
«Σήμερα ξυπνάμε σε μία νέα Ιρλανδία. Την πραγματική ιρλανδική δημοκρατία που ονειρευόμουν σε όλη μου τη ζωή» πρόσθεσε η ίδια.http://www.tovima.gr/world/

















ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΛΙΑ»


 «Μυστήρια κάτω από μια ελιά» είναι ο τίτλος της μαθητικής ταινίας, που δημιουργήθηκε από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.




·         

Η ταινία διακρίθηκε στις 14 καλύτερες, μεταξύ 260 συμμετοχών δημοτικών σχολείων, από 64 χώρες, 70 πόλεις και 5 ηπείρους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Comenius», με τίτλο «Cinema and Culture» και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της, µέσω της ενθάρρυνσης και προώθησης μιας διακρατικής συνεργασίας με καινοτόμα προγράμματα και δράσεις.Στη συνέχεια, υποβλήθηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «FESTIMAJ», που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου, στη Γαλλία. Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν  δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τα 8 λεπτά και προβάλλουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης, όπου βρίσκονται τα σχολεία. «Στόχος μας δεν είναι μόνο το βραβείο, αλλά να προβάλουμε το σχολείο μας και τη Θεσσαλονίκη» υποστηρίζουν οι συντελεστές της και επισημαίνουν τον ζήλο και τον ενθουσιασμό, με τον οποίο προετοιμάστηκαν και συμμετείχαν στα γυρίσματα οι μαθητές των τάξεων της Ε’ Δημοτικού του Πειραματικού Σχολείου. Παιδαγωγικά υπεύθυνος του έργου είναι ο εκπαιδευτικός Νίκος Αμανατίδης. Σύμβουλος στη δημιουργία της ταινίας είναι ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Περικλής Χούρσογλου. Στην ομάδα, συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και συνεργάτες Βέφα Τσιρικίδου, Πάρης Κούρτης και Αθηνά Μαλέα, ενώ, στα γυρίσματα της ταινίας, βοήθησε η θεατρολόγος του σχολείου, Κατερίνα Σακελαρίου.Λίγα λόγια για την ταινίαΔύο μαθητές ανακαλύπτουν ένα βιβλίο κάτω από μια ελιά. Στη συνέχεια, μαζί με τους συμμαθητές τους και με έναν μαγικό τρόπο, μεταφέρονται σε μνημεία της πόλης, όπου συναντούν ιστορικά πρόσωπα.Στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συναντούν τον ίδιο, ο οποίος αρνείται να πιει το λιγοστό νερό, που του προσφέρουν οι στρατιώτες του. Στον Λευκό Πύργο, συναντούν τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και, τέλος, στη Ροτόντα, τον Άγιο Δημήτριο.  Η ταινία κλείνει με όλους τους ήρωες και όλα τα παιδιά να χαιρετούν και να ευχαριστούν για το μάθημα ζωής, ιστορίας και κινηματογράφου που πήραν.Πηγή: naftemporiki.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ 14η ΤΡΙΕΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Α.Π.Θ. διακρίνεται μέσω των εργασιών φοιτητών του. Η Πολυτεχνική Σχολή είναι από τις πρώτες που αριστεύουν με καινοτόμες προτάσεις και εργασίες που συχνά διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύοντας το Πανεπιστήμιο του Α.Π.Θ. Και όλα αυτά εν μέσω τεράστιας οικονομικής δυσχέρειας και προβλημάτων στη διοίκηση και στην οργάνωσή του. Εύγε στην ομάδα των επιβλεπόντων καθηγητών που δίνουν κίνητρα στου φοιτητές αλλά και εμπνέουν με τη διδασκαλία τους, αλλά και κυρίως στους φοιτητές που ανοίγουν καινούργιους δρόμους προς το μέλλον δημιουργώντας. 
Ο λόγος για την ομάδα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ που κέρδισε το πρώτο Βραβείο και το Χρυσό Μετάλλιο της 14ης Παγκόσμιας Τριενάλε Αρχιτεκτονικής “Interarch 2015” που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 20/5/2015, στη Σόφια, υπό την αιγίδα της UNESCO, ενώ άλλες δύο ομάδες του Τμήματος απέσπασαν το Ειδικό Βραβείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Γεωδαιτών της Βουλγαρίας και το Ειδικό Βραβείο της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Βουλγαρίας, αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, τα βραβεία που δόθηκαν είναι:
-«1st Prize Gold Medal Interarch, Catalogue and Honorary Diploma» για την εργασία “Sensing spaces” στους φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων: Φωτεινή Λιάκου και Ελευθερία Φατσέα με επιβλέποντες Καθηγητές τους Κ. Τσουκαλά και C. Conenna.
-«Special Prize of the Rector of the University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy and Honorary Diploma Interarch» για την εργασία “Domestic GoodsDepartment Store” στους φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Θέμη Ιστατιάδη, Γιώργο Μερτζανίδη και Μιχάλη Φουντεδάκη, με επιβλέπουσα Καθηγήτρια την Τ. Παπαδοπούλου και τον Υπ. Διδάκτορα, Παναγιώτη Χατζητσακύρη. (Αρχική εικόνα)
-«Special Prize of the Union of Architects in Bulgaria - Gold Capital, Special Diploma and Honorary Diploma Interarch» για την εργασία “Living next to the lake” στη Φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Ευγενία Χαραλαμπίδου με επιβλέποντες Καθηγητές τους Φ. Βαβύλη και Κ. Σακαντάμη.
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ συμμετείχε επίσημα στη 14η Παγκόσμια Τριενάλε Αρχιτεκτονικής “Interarch 2015”, με την Ομάδα των Καθηγητών του Τμήματος: Φανής Βαβύλη, Νίκου Καλογήρου και Νίκου Τσινίκα και με την επιλογή των παραπάνω εργασιών που βραβεύτηκαν στη 14η Παγκόσμια Τριενάλε Αρχιτεκτονικής.
- See more at: http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/pagkosmia-protia-gia-tmima-arhitektonon-toy-apth#sthash.Mo7Db5hs.dpuf