Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η APPLE ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ SNAPPYCAM ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ "ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ"



Ο 35χρονος Ελληνοαυστραλός ερευνητής επινόησε τον τρόπο να κάνει την κάμερα του iPhone να πραγματοποιεί λήψη φωτογραφιών πλήρους ανάλυσης σε 20 με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, σαφώς ταχύτερα δηλαδή από την εγγενή λειτουργία (burst mode) του iPhone.Η εφαρμογή SnappyCam επιτρέπει στον χρήστη να βγάζει συνεχόμενες φωτογραφίες σε υψηλή ή και πλήρη ανάλυση, πράγμα αδύνατον με το εργοστασιακό λογισμικό του τηλεφώνου.

Το λογισμικό επιτρέπει τη λήψη 20 φωτογραφιών το δευτερόλεπτο σε πλήρη ανάλυση (full frame), ενώ η εφαρμογή είναι 4 φορές πιο γρήγορη από όλες τις άλλες, αντίστοιχες εφαρμογές. 
Δημιουργός της, ο Έλληνας ομογενής, Γιάννης Παπανδριόπουλος. Η one-man εταιρεία του, SnappyLabs, εξαγοράστηκε τώρα από την Apple.
Ο ίδιος λέει ότι οφείλει την επιτυχία του και την αγάπη του για την τεχνολογία στον πατέρα του. Αυτές τις μέρες φέρεται να πούλησε την εφαρμογή του SnappyCam στην Apple έναντι ενός ποσού που δεν έγινε ακόμα γνωστό αλλά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε "πολλά-πολλά εκατομμύρια δολάρια", σύμφωνα με τον αυστραλιανό τύπο.
Ο πατέρας του Γιάννη, σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στην Ελλάδα πριν εγκατασταθεί στην Αυστραλία και μετέδωσε την αγάπη του για τα ηλεκτρονικά στον γιο του που είναι κάτοχος PhD από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Παλαιότερα δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έκανα λόγο για τον Έλληνα που “έβαλε τα γυαλιά” στην Apple με αποτέλεσμα το Snappy Cam να κατακτά τις πρώτες θέσεις στα AppStore διαφόρων χωρών, με κόστος κάτω από 1 ευρώ.

 Η εφαρμογή SnappyCam δεν είναι πλέον διαθέσιμη στο App Store ενώ και οι ιστοσελίδες της SnappyLabs δεν είναι προσβάσιμες. Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι την εξαγορά της εταιρείας καλόβλεπαν και άλλοι κολοσσοί του χώρου χωρίς όμως να γίνεται κάποια πιο συγκεκριμένη αναφορά.
Η κίνηση αυτή της Apple έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων της εταιρείας κατά τις οποίες προχωρά στην εξαγορά μικρότερων ομάδων που βρίσκονται πίσω από δημοφιλείς εφαρμογές, τις λειτουργίες των οποίων ενσωματώνει στο iOS. Ο 35χρονος, ζει και δουλεύει στο Σαν Φρανσίσκο τα τελευταία χρόνια και οι γονείς του στη Μελβούρνη.
Ο Γιάννης Παπανδριόπουλος, ο οποίος, ασχολείται με την ψηφιακή τεχνολογία από δώδεκα ετών σήμερα θεωρείται κορυφαίος του είδους του. Ο ίδιος εδώ και λίγα χρόνια προσπαθεί να εφαρμόσει μια μέθοδο που όπως ισχυρίζεται, θα κάνει το ίντερνετ έως και 200 φορές ταχύτερο απ' ότι είναι σήμερα!

Την ανακάλυψη θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και το πανεπιστήμιο Μελβούρνης, με αποτέλεσμα να βραβεύσει τον ομογενή "μετ' επαίνων". Το 2007 η εφημερίδα The Age κατέταξε τον Παπανδριόπουλο μεταξύ των εκατό κορυφαίων προσωπικοτήτων της χρονιάς για την ανακάλυψή του.
H Apple εξαγοράζοντας πλέον την startup του, SnappyLabs, και προσλαμβάνοντας τον ίδιο στο δυναμικό της, θα ενσωματώσει την τεχνολογία του Snappy Cam στην δική της εφαρμογή για φωτογραφία κ βίντεο με πολλά νέα χαρακτηριστικά.

Χρήστος Δεμέτης
 (Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)