Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

Λαξευτός τάφος της ύστερης μινωικής περιόδου (περίπου του 1300 π.Χ.) βρέθηκε σε αγροτικό δρόμο, λίγο έξω από το χωριό Μονή Μαλεβιζίου,  κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Μονής, Κεραμουτσίου και Καμαρίου.

Πρόκειται για έναν ομαδικό τάφο που περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα. Η ανακάλυψη οδήγησε στην αναγκαία σύντομη διακοπή στο έργο, προκειμένου η αρχαιολογική υπηρεσία να παρέμβει για την ανασκαφή και προστασία των αρχαίων θησαυρών. Έπειτα από εντατική έρευνα, τα αρχαία αντικείμενα περισυνελέγησαν στα εργαστήρια συντήρησης της αρμόδιας ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού συνεχίζεται κανονικά.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τους αρχαιολόγους και τα στελέχη της Εφορείας για την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη που αναδεικνύει, όπως δήλωσε, τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου.

Η Μονή είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μαλεβιζίου, νότια της Τυλίσου, στο νομό Ηρακλείου. Με βάση την εθνική απογραφή του 2001 έχει 297 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. Σήμερα, με τον Νόμο Καποδίστρια αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Τυλίσου. Η απόσταση του οικισμού από το Ηράκλειο είναι 16,9 χλμ. (στο 1ο χλμ. από Τύλισο για Ανώγεια). Εντός του χωριού βρίσκονται οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής (πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου) και του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, όπως επίσης και τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Τιμίου Σταυρού. Στη Μονή υπάρχει Δημοτικό σχολείο, αγροτικό ιατρείο και δραστηριοποιείται πολιτιστικός σύλλογος.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟ Δρ. ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ.

Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης του 2014 του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη απονεμήθηκε φέτος στον ομογενή πανεπιστημιακό του πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, Δρ Μιχάλη Μιχαήλ.
Ο Δρ Μιχαήλ βραβεύτηκε για το έργο του ως επικεφαλής του Κέντρου Διαλόγου του πανεπιστημίου του, που προωθεί έναν ανεπίσημο, ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με την συμμετοχή και Ελλήνων και Τούρκων ακαδημαϊκών, διανοούμενων και δημοσιογράφων.
Ο Δρ. Μιχαήλ επιλέχθηκε να βραβευτεί ανάμεσα σε 1179 υποψηφιότητες. Η απονομή του βραβείου του έγινε από την υπουργό Παίδων, Ισότητας των Φύλων και Κοινοτικής Ανάπτυξης της Τανζανίας, Σοφία Ματάγιο.
Το βραβείο συνοδεύεται και από ένα χρηματικό ποσόν 50.000 δολαρίων ΗΠΑ.

«Για μας έχει σημασία ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια μας να γκρεμίσουμε τις προκαταλήψεις, να λιώσουμε τους πάγους και να προωθήσουμε από την βάση την επανένωση της Κύπρου. Η προσπάθεια αυτή συναντά αντιδράσεις και προκαταλήψεις από τους πολιτικούς αλλά και παράγοντες και των δυο πλευρών αλλά εμείς επιμένουμε. Εξάλλου κι εγώ Ελληνοκύπριος πρόσφυγα από την Κυρήνεια είμαι» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Δρ. Μιχαήλ.
Πηγή: imerisia.gr