Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΜΙΚΡΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΥΣ - ΚΑΝΟΥΝ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

Τα δελφίνια που εμφανίζονται -εδώ και μέρες- στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταφέρει να γίνουν "ατραξιόν" και θέμα συζήτησης στην πόλη.
Οι περαστικοί "κοκαλώνουν" στη διαδρομή από το λιμάνι έως το Μέγαρο Μουσικής και περιμένουν υπομονετικά την εμφάνιση των θαλάσσιων θηλαστικών ώστε να τα απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ επιφωνήματα χαράς ακούγονται από μικρούς και μεγάλους μόλις τα δουν να ξεπροβάλλουν.
Οι ώρες της βόλτας των ρινοδέλφινων ποικίλλουν, ωστόσο φαίνεται πως "αγαπημένη" τους είναι η στιγμή του ηλιοβασιλέματος. Άλλοτε είναι ένα δελφίνι που "σουλατσάρει" μοναχικά στο νερό, άλλοτε κυκλοφορούν περισσότερα σαν παρέα, ενώ μια βουτιά τους και ένα πέρασμα τους από την ακτή αρκεί για να μαγέψει τους πάντες.
"Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός να βλέπουμε δελφίνια στον Θερμαϊκό. Ο κόσμος μπορεί να τα θαυμάζει, να τα παρακολουθεί και να τα φωτογραφίζει. Απαγορεύεται όμως να τα κυνηγούν με τις βάρκες και να τα ταΐζουν" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών "ΑΡΙΩΝ" Αναστασία Κομνηνού.
Το συγκεκριμένο είδος δελφινιών, τα ρινοδέλφινα, συνηθίζουν να παίζουν με το κύμα της πλώρης ή με τα απόνερα σκάφους, πλησιάζουν τους κολυμβητές και φτάνουν στις ακτές χωρίς να υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Κομνηνού, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το λιμεναρχείο εάν παρατηρηθεί από τους περαστικούς κάτι ύποπτο στη συμπεριφορά τους. "Είναι φυσιολογικό να παίζουν, να καταδύονται, να κάνουν βουτιές. Θα πρέπει όμως να καλούμε το λιμεναρχείο, όταν δούμε ότι η συμπεριφορά των θηλαστικών δεν είναι φυσιολογική και βγαίνουν αρκετή ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας, καθώς υπάρχουν οδηγίες για την προστασία τους". 
Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε τροφή και προσελκύει όχι μόνο δελφίνια, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά, αλλά και φώκιες και θαλάσσιες χελώνες.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ

Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι φέτος ο Κώστας Γαβράς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που ξεκινά στις 13 Μαΐου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα προβληθεί σε αποκατεστημένη κόπια το Ζ (1968).

Στο τμήμα «Cannes Classics» του 68ου Φεστιβάλ Καννών θα φιλοξενηθεί ως επίτιμος προσκεκλημένος ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, για μια επετειακή προβολή του «Ζ», 36 χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Κρουαζέτ.

Το «Cannes Classics», ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα του Φεστιβάλ, παρουσιάζει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά που έρχονται αποκατεστημένα και σε όλο τους το μεγαλείο για να επιβεβαιώσουν την έννοια του «κλασικού» και να ενώσουν την ιστορία του κινηματογράφου με το ίδιο του το παρελθόν και το μέλλον.
Στη φετινή διοργάνωση, τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος θα παραστεί στην προβολή του αποκατεστημένου «Z», 36 χρόνια μετά την πρεμιέρα του στις Κάννες, όταν απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ. Ο Γαβράς θα παρευρεθεί τόσο με την ιδιότητα του προέδρου της Γαλλικής Ταινιοθήκης, αλλά και ως εξέχων μέλος της ιστορίας των Καννών, έχοντας κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα το 1982 με τον «Αγνοούμενο», βραβείο Σκηνοθεσίας με το «Section Spéciale» του 1975, ενώ υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής το 1976, τη χρονιά που τον Χρυσό Φοίνικα απέσπασε η θρυλική ταινία «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε.


Σκηνή από την ταινία «Z».

Πρόκειται για το πρώτο μέρος της βασικής τριλογίας πολιτικού κινηματογράφου του Κώστα Γαβρά, με τον Υβ Μοντάν. Η ταινία  βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963,  και ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ, το 1970, αποσπώντας, τελικά, αυτά της ξενόγλωσσης ταινίας και του μοντάζ.
naftemporiki.gr