Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «Microsoft Imagine Cup 2015»


Πρώτη ανάμεσα σε 320.000 συμμετοχές η ομάδα «Prognosis» του ΑΠΘ.

Η ομάδα Prognosis του ΑΠΘ (από αριστερά) με τον επικεφαλής καθηγητή κ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη και τους φοιτητές Δημήτρη Ιακωβάκη, Βίκυ Μπίκια, Δέσποινα Ευθυμιάδου και Κωνσταντίνο Μαυροδή.


Την πρώτη θέση στην κατηγορία Ability Award και την τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship Competition στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Microsoft Imagine Cup 2015» κατέκτησε η ομάδα του καθηγητή του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδηεκπροσωπώντας την Ελλάδα με την εφαρμογή «Prognosis».

Ο εφετινός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ των ΗΠΑ το διάστημα 27 έως 31 Ιουλίου 2015. Η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές του τμήματος Δέσποινα ΕυθυμιάδουΔημήτρη ΙακωβάκηΚωνσταντίνο Μαυροδή και Βασιλική Μπίκια.

Η καινοτόμα εφαρμογή «Prognosis» έχει σχεδιαστεί για smartphones -ήδη διατίθεται δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα- και λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο δραστηριότητας (Microsoft Band). Μόλις εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο καταγράφει διαφορικά δεδομένα αλληλεπίδρασης του χρήστη με τη συσκευή όπως η αλλαγή στη φωνή, η ύπαρξη τρόμου ηρεμίας, η αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, ο τρόπος βαδίσματος, η ποιότητα ύπνου κ.ά. δημιουργώντας ένα διάνυσμα δεδομένων συμπεριφοράς που συνδέεται με τα συμπτώματα του Πάρκινσον. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας «η προηγμένη ανάλυση της ομιλίας και της κινητικής δραστηριότητας σε μεγάλη βάση δεδομένων (big data) μπορεί να οδηγήσει σε δείκτες έγκαιρης πρόγνωσης».

Πρακτικά η εφαρμογή συλλέγει τα δεδομένα, ανώνυμα, από εθελοντές υγιείς και ασθενείς, τα στέλνει στο server της Prognosis για εμπλουτισμό των βάσεων δεδομένων στο Cloud και βελτίωση των μοντέλων ανάλυσης. Ετσι η Prognosis μπορεί επιπλέον να υποβοηθά με αυτοματοποιημένο τρόπο εξωτερικής ρυθμικής διέγερσης (απτικής, οπτικοακουστικής) τους διαγνωσμένους ασθενείς. Επίσης, μέσω ηχητικών διεγέρσεων (binaural beats) βοηθά τους ασθενείς στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μία συχνή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος και υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες, παγκοσμίως, ανέρχονται σε 6.300.00 άτομα.

Μεγαλύτερος διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας

Το Imagine Cup είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας, η ελληνική αποστολή κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 320.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο για το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του κ. Χατζηλεοντιάδη έχει διακριθεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό άλλες πέντε φορές στο παρελθόν,  συγκεκριμένα τις χρονιές 2004, 2005, 2007, 2011 και 2012.

Σκοπός του είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών μέσω τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO.

Το βραβείο Ability Award θα δώσει τη δυνατότητα στην ομάδα του ΑΠΘ να επιστρέψει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην έδρα της Microsoft, στο Σιάτλ, για να επεκτείνει το πρότζεκτ και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εφαρμογής.

Η επιλογή της ομάδας του ΑΠΘ έγινε μέσω διαγωνισμού σε εθνικό επίπεδο στις 23 Απριλίου στην Αθήνα, όπου και κατέλαβε την πρώτη θέση.

 http://www.tovima.gr/