Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣGOOGLE!!!!

Ο δωδεκάχρονος που έχει κάνει την τεχνολογία … παιχνίδι, κατασκεύασε μια ιστοσελίδα με την ονομασία «tech is game».



Που να φανταζόταν ο 12χρονος Θεσσαλονικιός Νίκος Αδάμ πως η αγάπη του για παιχνίδια με την τεχνολογία θα κατέληγε σε συνεργασία με τον διαδικτυακό κολοσσό Google. 


Ο μαθητής γυμνασίου κέρδισε τις εντυπώσεις των στελεχών της εταιρίας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Google στη Θεσσαλονίκη και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. 



Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά γίνεται αυτό στη ΝΑ Ευρώπη και ξεκίνησε από την συμπρωτεύουσα.



Ο δωδεκάχρονος που έχει κάνει την τεχνολογία … παιχνίδι, κατασκεύασε μια ιστοσελίδα με την ονομασία «tech is game».



Χωρίς να έχει διδαχτεί την επιστήμη της πληροφορικής και διαβάζοντας μόνος του πολλά βιβλία, μπορεί σήμερα να κατασκευάζει δικά του τεχνικά προγράμματα, παιχνίδια και εφαρμογές, τα οποία και ανεβάζει στο site του.

Αυτή την περίοδο ο μικρός «προγραμματιστής» ετοιμάζει νέα προγράμματα προκειμένου εμπλουτίσει τη σελίδα του. Το πρώτο είναι το «Tech is Social» το οποίο είναι ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης σαν το facebook, μόνο που θα έχει ως κλειδί την ασφάλεια στην επικοινωνία. Tα άλλα δύο είναι το «DTD», ένα σύστημα ασφάλειας που μας προστατεύει από την πιο συνηθισμένη επίθεση στο διαδίκτυο και το «MSP», το σύστημα που σε βοηθάει να γράψεις minecraft server για να παίζεις με τους φίλους σου μόνο με ένα κλικ!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ Ο ΡΩΜΑΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Χρονολογείται γύρω στον 1ο με 2ο αιώνα μ. Χ.


Ως εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, λόγω του περίτεχνου διακόσμου του αλλά και της πολύ καλής διατήρησής του, χαρακτήρισαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τον ρωμαϊκό τάφο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία Κόρινθο.

Ο καμαροσκεπής θαλαμοειδής υπόγειος τάφος, που χρονολογείται γύρω στον 1ο με 2ο αιώνα μ. Χ., ίσως και παλαιότερα, ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο των εργασιών διάνοιξης της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, που εντάσσεται στο έργο «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα» της Ολυμπίας Οδού.

Το μνημείο, εξαιρετικής τέχνης και σημασίας, είναι παρόμοιο με τον τάφο που εντοπίστηκε το 2012 και εντυπωσίασε με τις περίτεχνες και πολύχρωμες τοιχογραφίες του. Ο τελευταίος έχει ήδη αποσπαστεί και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου, όπου και θα «επανασυναρμολογηθεί», όπως είχε γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο και όπως είχε ορίσει η σχετική υπουργική απόφαση. Και οι δύο τάφοι ανήκουν στο ίδιο ρωμαϊκό νεκροταφείο, που δημιουργήθηκε πάνω από το αρχαϊκό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταστράφηκαν οι αρχαϊκές ταφές οι οποίες βρέθηκαν ασύλητες, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη και με τον ρωμαϊκό τάφο.


Επιπλέον, ως ιδιαίτερης σημασίας κρίθηκαν οι αύλακες προσφορών που εντοπίστηκαν ανάμεσα σε ταφές και οι οποίες, όπως δήλωσε ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, όμοιες δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, παρά μόνον στον Κεραμεικό, όπου όμως βρίσκονται καταχωμένες.  Άλλο ενδιαφέρον τμήμα των ερευνών, που συνεχίζονται στον χώρο, είναι οι αποθέτες οι οποίοι εντοπίστηκαν σε ορύγματα και περιέχουν θραύσματα οστράκων από κεραμική των γεωμετρικών, ακόμα και των μυκηναϊκών χρόνων. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΚΑΣ αποφάσισε να αναβάλει το θέμα συζήτησης σχετικά με τη διατήρηση ή όχι των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ο περίτεχνος ρωμαϊκός τάφος - η διατήρηση του οποίου δεν τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση -, και να οριστεί 7μελής επιτροπή από το Συμβούλιο που θα μεταβεί στον χώρο για αυτοψία.
Ο ρωμαϊκός τάφος είχε είσοδο από τον νότο μέσω κλίμακας, οι όψεις της οποίας ήταν διακοσμημένες με δύο έντονα ανάγλυφες πήλινες πλάκες, με τη μία να απεικονίζει ένα τέθριππο (άρμα με τέσσερα άλογα) και η άλλη άρμα που έσερναν δελφίνια και δίπλα να ξεπροβάλλει ένα θαλάσσιο ον. Στο εσωτερικό του, εκτός από τις αψιδωτές κόγχες με τα τεφροδόχα αγγεία, βρέθηκαν τρεις λάρνακες σε σχήμα Π, μέσα στις οποίες υπήρχαν πολλά οστά, κάποιοι λύχνοι, χάλκινα νομίσματα και όστρακα αγγείων, η δε κάλυψη της μίας έφερε ζωγραφισμένη απεικόνιση κλινοσκεπασμάτων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι καλοσυντηρημένες τοιχογραφίες με τα ζωντανά χρώματα, που αναπαριστούν γιρλάντες, καρπούς, αλλά και ανθρώπινες μορφές, δύο ανδρικές και ένα γυναικείο πρόσωπο.



Σημειώνεται, τέλος, ότι το ΚΑΣ έδωσε ομόφωνα το «πράσινο φως» στη μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών, που εκπονήθηκε από την ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η οποία προτείνει τη στερέωση, τον καθαρισμό και την αποκατάστασή τους όπου κρίνεται αναγκαίο.

Πηγή: naftemporiki.gr