Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΗΣΗ ΙΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Η χρήση ιτιών και άλλων παρόμοιων δέντρων αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς και αποδοτικούς τρόπους αποκατάστασης μολυσμένων εδαφών από ορυχεία, χωματερές και άλλες πηγές, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν την ανάπτυξη ιτιών σε μολυσμένα εδάφη της Φινλανδίας και της Ρωσίας.
«Πρόκειται για μία φθηνή και αποδοτική λύση για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση μολυσμένων εδαφών. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για χωματουργικά έργα, καθώς τα επιβλαβή υλικά μπορούν να εξαχθούν από το έδαφος φυσικά, με τη βοήθεια των φυτών. Επιπλέον, η βιομάζα ξύλου που καλλιεργείται στην διεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας καθώς και ως πρώτη ύλη για βιοδιυλιστήρια», δήλωσε ο ερευνητής Άκι Βίλα.
Η παρακολούθηση της ικανότητας αποκατάστασης του εδάφους απαιτεί πολλά χρόνια έρευνας. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, εκτιμάται ότι οι ιτιές μπορούν να καθαρίσουν το χώμα από ψευδάργυρο μέσα σε έξι χρόνια, από νικέλιο σε δέκα χρόνια, και από χρώμιο και χαλκό σε 15 με 50 χρόνια υπό ευνοϊκές συνθήκες, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.
Οι ιτιές μπορούν να αναπτυχθούν σε εδάφη με υψηλή οξύτητα (pH 3.7-4), όπως και με υψηλή μόλυνση από βαρέα μέταλλα, όπως χαλκό, ψευδάργυρο, νικέλιο, χρώμιο ή μόλυβδο.
Η «φυτοθεραπεία» εμφανίζει διαφορές μεταξύ των διαφορετικών ειδών δέντρων ιτιάς. Μετά από μία καλλιεργητική περίοδο δύο ετών, το καλύτερο ποσοστό επιβίωσης παρατηρήθηκε στο είδος Salix schwerinii. Ένα υβρίδιο του Salix schwerinii και του Salix viminalis αποδείχθηκε ο καλύτερος παραγωγός μάζας ξύλου, με 2,9 τόνους στερεάς ύλης ανά δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/890942/xrisi-ition-gia-ton-katharismo-molusmenou-edafous

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Ο καθηγητής Παύλος Αλιβιζάτος, πρωτοπόρος στους κλάδους της Νανοεπιστήμης και της Νανοτεχνολογίας και υποψήφιος για το Νόμπελ Χημείας το 2013, βραβεύθηκε ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την Ελλάδα για τη συνεισφορά του στην Επιστήμη

Στην τελετή που έλαβε χώρα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος επαίνεσε τη δουλεία και τις διακρίσεις του ελληνοαμερικανού επιστήμονα, που έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως «ένας από τους πατέρες της Νανοεπιστήμης». «Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το βραβείο από την γενέτειρά μου, Ελλάδα. Μορφώθηκα στην Ελλάδα και τα χρόνια που πέρασα εκεί, άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα» τόνισε ο καθηγητής Αλιβιζάτος. «Θέλω να πω σε όλους τους Έλληνες πως τους ευχαριστώ θερμά για την επίδραση που είχαν σε μένα ως νεαρό αγόρι, η οποία είναι αυτή που μου επέτρεψε να συνεχίσω στη ζωή μου και κατορθώσω κάποια επιτεύγματα στον κόσμο της Επιστήμης. Επίσης, όλοι μας ελπίζουμε να είναι αισιόδοξοι οι Έλληνες για το μέλλον και να χτίσουμε κάτι ξεχωριστό στην Ελλάδα» συμπλήρωσε. Ο καθηγητής έκανε επίσης μια σύνδεση της επιστήμης του με την Αρχαία Ελλάδα λέγοντας πως, όπως συμβαίνει με τα σπουδαιότερα πράγματα, έτσι και η Νανοτεχνολογία έχει τις ρίζες της στην ατομική θεωρία του Δημόκριτου
Διαβάστε περισσότερα: http://www.ellines.com/good-news/17539-brabeutike-o-paulos-alibizatos-gia-ti-suneisfora-tou-stin-epistimi/