Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Μεγάλη τιμή χαρακτήρισε τη βράβευσή της με το διεθνές βραβείο "Giuseppe Sciacca" η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ευαγγελία Τσουκαλά, διότι, όπως είπε, "αυτή η βράβευση δίνει την ευκαιρία στο να προβληθεί τόσο η επιστήμη που υπηρετώ, η παλαιοντολογία, όσο και η Ελλάδα διεθνώς".

Το διεθνές βραβείο "Giuseppe Sciacca" θα απονεμηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο Βατικανό, στην κ. Τσουκαλά και στον Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Ντικ Μολ, για την καθοριστική συμβολή τους στις έρευνες και στις ανασκαφές στη Μηλιά Γρεβενών.

Επικεφαλής ανασκαφικής ομάδας του ΑΠΘ, η κ. Τσουκαλά ανακάλυψε τους μεγαλύτερους, παγκοσμίως, χαυλιόδοντες μήκους 5.02 μέτρων στην περιοχή Μηλιά Γρεβενών. Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο ανήκουν σε προβοσκιδωτό τριών εκατομμυρίων ετών και έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Η κ. Τσουκαλά οργάνωσε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές, επί σειρά ετών, στην περιοχή των Γρεβενών, ενώ οι ανασκαφές στη Μηλιά συνεχίζονται. Εκτός από την ερευνητική και ανασκαφική προσφορά της, έχει συμβάλει στο διεθνή αντίκτυπο της Παλαιοντολογίας με διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, όπως το 2006, με το 12ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρκούδα των Σπηλαίων στην Αριδαία και στο Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας και το 2014 με το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα μαμούθ και τους συγγενείς τους σε Γρεβενά και Σιάτιστα.
Η ανακάλυψη πολλών και σημαντικών απολιθωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς με βάση την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του ΑΠΘ, του δήμου και της Αναπτυξιακής Γρεβενών.
Με την ομάδα φοιτητών και συνεργατών είναι σε εξέλιξη πέντε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές σε Γρεβενά, Αλμωπία, Καλαμωτό (Καλίνδοια), Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου, Κρυοπηγή Κασσάνδρας και Πλατανιά Δράμας. Επίσης, ιδρύθηκαν 13 παλαιοντολογικές εκθέσεις, βασισμένες κυρίως στα ευρήματα των παραπάνω ανασκαφών, έξι από τις οποίες θεσμοθετήθηκαν ως Δημοτικά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας τους αντίστοιχους Δήμους, υπό την επιστημονική κάλυψη του ΑΠΘ. Με στόχο την επαφή των παιδιών και του κοινού με την επιστήμη της παλαιοντολογίας οργάνωσε, μαζί με τον Ολλανδό ερευνητή Ντικ Μολ, το Μουσείο Μαμούθ στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Τα διεθνή βραβεία "Giuseppe Sciacca" τελούν, μεταξύ άλλων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως. Στοχεύουν στη διάδοση του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς, στη φιλία των εθνών, στις ανθρώπινες αξίες και τους νέους.

Πηγή: newsbomb.gr

Η ΕΥΧΗ ΕΝΟΣ 5 ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑΙΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΤΜΑΝ"


ΒΟΗΘΗΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΟΛΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ-ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ, ΛΑΜΠΟΡΓΚΙΝΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΡΟΛΟΥΣ "ΜΠΑΤΜΟΜΠΙΛ" ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ TWITTER TON MΙΚΡΟ ΜΠΑΤΜΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Χιλιάδες εθελοντές παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα έναν 5χρονο Μπάτμαν που πάσχει από λευχαιμία να καταπολεμά το έγκλημα καθώς το Σαν Φρανσίσκο μετατράπηκε, για μία ημέρα, σε "Γκόθαμ Σίτι" για να εκπληρωθεί η ευχή του μικρού ασθενούς.
Ο "Σκοτεινός Ιππότης" Μάιλς Σκοτ σταμάτησε μια ληστεία τράπεζας που είχε σχεδιάσει ο εγκληματίας Γρίφος, καθυπόταξε τη νέμεσή του τον Πιγκουίνο και έσωσε μια γυναίκα που κινδύνευε στον πεντάωρο αγώνα του να απαλλάξει την πόλη του από τους "κακούς".
Η "παράσταση" με έναν πρωταγωνιστή και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων και των αρχών της πόλης, ως θεατών ή κομπάρσων, σχεδιάστηκε προσεκτικά από την οργάνωση "Κάνε μια ευχή" που πραγματοποιεί τις επιθυμίες παιδιών τα οποία πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.
Δύο μαύρες Λαμποργκίνι είχαν μετατραπεί σε "Μπάτμομπιλ", το όχημα του Μπάτμαν, η κυκλοφορία στους δρόμους διακόπηκε και ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη. Ο πραγματικός αστυνομικός διευθυντής του Σαν Φρανσίσκο, ένας εισαγγελέας και ένας πράκτορας του FBI συμμετείχαν ενεργά, παραλαμβάνοντας τους κακοποιούς, τον Γρίφο και τον Πιγκουίνο, από τα χέρια του υπερήρωα και ασκώντας τους δίωξη για απόπειρα ληστείας, απαγωγή και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Στο τέλος της περιπέτειάς του ο μικρός Μπάτμαν παρέλαβε τα κλειδιά της πόλης από τον δήμαρχο Εντ Λι. Στην κεντρική πλατεία, τη Γιούνιον Σκουέρ, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κάτοικοι για να επευφημήσουν τον 5χρονο, τα κατορθώματα του οποίου προκάλεσαν αίσθηση στο διαδίκτυο και καλύφθηκαν τηλεοπτικά σε όλη τη χώρα.
Ακόμη και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν δίστασε να αναρτήσει στο Twitter ένα βίντεο με το οποίο συγχαίρει τον Μάιλς επειδή "έσωσε το Γκόθαμ" ενώ η πρώτη κυρία Μισέλ τον ευχαρίστησε που απάλλαξε την πόλη από τους κακούς τονίζοντας: "Είσαι πηγή έμπνευσης για όλους εμάς". 
"Δεν έχω ξαναδεί τέτοια μαζική στήριξη, από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη", δήλωσε η Πατρίσια Γουίλσον, εκπρόσωπος του ιδρύματος "Κάνε μια ευχή".
Ο Μάιλς Σκοτ, που ζει με τους γονείς και τον μικρότερο αδελφό του στη βόρεια Καλιφόρνια έλαβε πρόσφατα κάποια ακόμη καλύτερα νέα: εκτός από τους χάρτινους κακούς φαίνεται ότι νίκησε και τον σοβαρότερο εχθρό του, τον καρκίνο, αφού η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε απέδωσε και η λευχαιμία του βρίσκεται πλέον σε ύφεση.


ΠΗΓΗ : protothema.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 18/11 ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ.



Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, το PEN American Center πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη για τον εορτασμό των 150 ετών από τη γέννηση του Έλληνα ποιητή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Town Hall της Νέας Υόρκης.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, οι συγγραφείς Ντάνιελ Μέντελσον και Έντμουντ Κήλυ (μελετητές και μεταφραστές του Κ.Π. Καβάφη), ο έλληνας χορογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος σκηνοθέτησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο ποιητής Μαρκ Ντότι, οι συγγραφείς Μάικλ Κάνιγχαμ και Αντρέ Ασιμάν και  η ηθοποιός Καθλίν Τέρνερ.

Ο Κ.Π. Καβάφης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο πρωτότυπους και σημαντικούς Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τον σύγχρονο τρόπο γραφής του, τη λιτότητα της έκφρασης και την αμεσότητα που χαρακτηρίζει το έργο του, το οποίο είναι φορτισμένο με ειρωνεία, ερωτισμό, νοσταλγία και βαθιές σκέψεις για την ιστορία και τη φιλοσοφία. Η 90 λεπτών διάρκειας παρουσίαση, η οποία χωρίζεται σε 10 ξεχωριστά τμήματα, θα εξερευνήσει τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του ποιητή


Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η εκδήλωση θα συνδυάσει παραστάσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις επί σκηνής, «ζωντανές μεταφράσεις» και μουσικά κομμάτια που θα μεταφέρουν το σύγχρονο κοινό στο έργο και την αλήθεια του Κ.Π. Καβάφη.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (Η.Π.Α.) και το PEN American Center.

«Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ.Π. Καβάφης παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο μυστηριώδεις μοντέρνους ποιητές», δήλωσε ο Στέλιος Βασιλάκης, Υπεύθυνος Στρατηγικής  και Νέων Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Το όνομά του είναι γνωστό σε πολλούς, όπως και ορισμένα από τα σημαντικότερα ποιήματά του, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ωστόσο, είναι γνωστό μόνο σε λίγους. Το αφιέρωμα του PEN American Center είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνωριμία ενός ευρύτερου κοινού με το έργο του διακεκριμένου Αλεξανδρινού».
Το PEN AmericanCenter, το οποίο ιδρύθηκε το 1922, είναι μία αδελφότητα συγγραφέων αφιερωμένη στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των υπό διωγμό συγγραφέων και δημοσιογράφων, την προαγωγή της λογοτεχνίας και της λογοτεχνικής μετάφρασης και της καλλιέργειας παγκόσμιας λογοτεχνικής ανταλλαγής. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο δραστήριο από τα 145 παραρτήματα σε 101 χώρες που συνιστούν την International PEN (που ιδρύθηκε το 1921).
Πηγή: naftemporiki