Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΤΕΠΛΕΥΣΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ 1400 ΙΑΠΩΝΕΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ


Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το Πλοίο της Ειρήνης, που πραγματοποιεί τον γύρο της γης για έναν κόσμο ειρήνης, χωρίς πυρηνικά.
Το πλοίο, προερχόμενο από τη Μάλτα, με 1.400 επιβάτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και πολίτες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καθώς και Ιάπωνες ακτιβιστές, που πραγματοποιούν διεθνή εκστρατεία για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Ιαπωνικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της χώρας, πραγματοποιεί το 84ο ταξίδι του. Ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου 2014 από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου θα επιστρέψει στις 21 Οκτωβρίου, αναφέρει το skai.gr


Το πρώτο ταξίδι του Πλοίου οργανώθηκε το 1983 από ομάδα Ιαπώνων πανεπιστημιακών φοιτητών, ως αντίδραση στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας για την αποσιώπηση του ρόλου της μεγάλης αυτής χώρας ως επιτιθέμενης δύναμης στο παρελθόν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση εδρεύει στην Ιαπωνία και δημιουργήθηκε από τους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασίας του περιβάλλοντος.
Μετά τον Πειραιά, το Πλοίο θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενο λιμάνια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας.
Από τον Πειραιά μέχρι την Κωνσταντινούπολη με το Πλοίο θα ταξιδέψει οκταμελής ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων, οι οποίοι θα ενημερώσουν -σε εκδηλώσεις εν πλω- τους επιβαίνοντες, για το κυπριακό πρόβλημα και τους αγώνες για την ειρήνη στην Κύπρο.

Eirinika.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Ανακάλυψαν δυο καρυάτιδες στον τύμβο Καστά!

 

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.


Θαυμασμό προκαλούν οι δύο απαράμιλλης τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο, που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο με την αφαίρεση αμμωδών χωμάτων. 


Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο ενώ από την ανατολική λείπει το πρόσωπο. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. 
Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.


Πηγή
: http://www.skai.gr/news/culture/article/265065/amfipoli-anakalupsan-duo-karuatides-ston-tumvo-kasta-/#ixzz3CcRb1BAE