Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Έγινε αναφορά στο έργο του - Ομιλία από τον ίδιο με θέμα «Η μόνη λύση»

Τον Μίκη Θεοδωράκη ως νέο επίτιμο μέλος της υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης η Ακαδημία Αθηνών κατά τη δημόσια συνεδρία της.

Τον Μίκη Θεοδωράκη προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σπύρος Α.Ευαγγελάτοςκαι στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Χ. Πετράκος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του νέου μέλους.


Ακολούθησε ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη με θέμα «Η μόνη λύση».

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η Νένα Βενετσάνου, ο Λάκης Χαλκιάς και η 10μελής Ορχήστρα Μικης Θεοδωράκης θα ερμηνεύσουν αγαπημένα κινηματογραφικά και θεατρικά θέματα του συνθέτη και θα «ταξιδέψουν» το κοινό σε μοναδικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.


Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΛ ΗΛΙΑΔΗΣ ΔΩΡΙΣΕ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΔΡΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ο ΠΟΛ ΗΛΙΑΔΗΣ

Το εντυπωσιακό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας δώρισε ο ομογενής αιματολόγος και ογκολόγος Πολ Ηλιάδης στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ για τη δημιουργία έδρας της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.


«Για μένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της δύσης που δεν προσφέρει το μάθημα της αρχαίας ιστορίας είναι σαν να μην έχει πιστοποιητικό γέννησης» είπε ο Δρ. Ηλιάδης, γνωστός για τις χορηγίες του και προς τις καλές τέχνες.
Το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της πολιτείας που προσφέρει μαθήματα ιστορίας, πολιτισμού και λογοτεχνίας της αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με τη δωρεά του Δρ. Ηλιάδη, την οποία ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Πίτερ Χοτζ, χαρακτήρισε, «εξαιρετικής σημασίας», θα δημιουργηθεί έδρα.
«Η γνώση είναι η ρίζα της ελευθερίας και της δημοκρατίας» λέει ο 60χρονος Δρ. Ηλιάδης που διαθέτει και τη Συλλογή Πολ Ηλιάδη, μια εντυπωσιακή συλλογή πινάκων ζωγραφικής των κορυφαίων Αυστραλών και Αβοριγίνων καλλιτεχνών. Μέρος της συλλογής αυτής το δώρισε στην Δημόσια Πινακοθήκη του Κουίνσλαντ «για να τα χαίρονται και να τα εκτιμούν όλοι τα έργα αυτά».
Ο Δρ. Ηλιάδης χαρακτηρίζει τον εαυτό του Αυστραλό ελληνικής καταγωγής και σημειώνει ότι μπορεί οι γονείς και οι παππούδες των Ελλήνων μεταναστών να ήταν αγράμματοι, αλλά φρόντισαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να γίνουν επιστήμονες. Ο ίδιος, εκτός των άλλων, στις ελεύθερες ώρες του μελετά την αρχαία ελληνική ιστορία.
Ο Δρ. Ηλιάδης πριν 25 χρόνια ίδρυσε την αλυσίδα κλινικών Haematology and Oncology Clinics of Australia που ειδικεύονται στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.