Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΝΕΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ "ΒΛΕΠΕΙ" ΜΑΚΡΙΝΑ, ΑΟΡΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Νέος φασματογράφος που εγκαταστάθηκε σε ένα ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο στη Χιλή χρειάστηκε μόλις 27 ώρες για να ολοκληρώσει μια απογραφή των γαλαξιών στις εσχατιές του Σύμπαντος, βλέποντας αντικείμενα αόρατα ακόμα και για το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Το 1995, το Hubble έστρεψε το φακό του για δέκα συνεχόμενες μέρες σε μια μικρή περιοχή του ουρανού στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Τα δεδομένα που συγκέντρωσε, γνωστά ως «Βαθύ Πεδίο» (Hubble Deep Field) έφεραν επανάσταση στην κοσμολογία, καθώς αποκάλυψαν μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν.
Αργότερα, το 1998, το διαστημικό τηλεσκόπιο πραγματοποίησε μια ανάλογη απογραφή των μακρινών γαλαξιών στον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου, το λεγόμενο «Βαθύ Πεδίο του Νότου» ή HDF-S.
Σε μια επίδειξη της τεχνολογικής προόδου που έχει σημειωθεί έκτοτε, ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) παρουσιάζουν μια νέα, λεπτομερέστερη εκδοχή του HDF-S. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics.
Κλειδί για το επίτευγμα ήταν ο «Φασματογραφικός Εξερευνητής Πολλαπλών Μονάδων», ή MUSE, ένας αισθητήρες που εγκαταστάθηκε σε ένα από τα τέσσερα επιμέρους τηλεσκόπια που συνιστούν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του ESO στο όρος Παρανάλ της Χιλής.
Σε αντίθεση με άλλους αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν μόνο την ένταση του φωτός σε κάθε εικονοστοιχείο (pixel), το MUSE καταγράφει 24 επιμέρους μήκη κύματος σε κάθε εικονοστοιχείο.
Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, τα επιπλέον δεδομένα επιτρέπουν στους αστρονόμους να υπολογίσουν άμεσα την απόσταση και τη σύσταση κάθε αντικειμένου, ακόμα και την εσωτερική κίνηση ορισμένων γαλαξιών.
Με το Hubble, αντίθετα, οι αστρονόμοι έπρεπε να χρησιμοποιούν διαφορετικά όργανα για να αποκτήσουν το πλήρες φάσμα κάθε αντικειμένου που είχε δει νωρίτερα το διαστημικό τηλεσκόπιο.
Το Muse ανακάλυψε 20 εξαιρετικά αμυδρά αντικείμενα που παρέμεναν αόρατα στο Hubble. Μέτρησε επίσης τις αποστάσεις 189 γαλαξιών στο οπτικό πεδίο του, δέκα φορές περισσότερους γαλαξίες από ό,τι είχαν μετρηθεί ως τώρα.
Οι ενθουσιασμένοι ερευνητές του ESO ελπίζουν τώρα ότι το MUSE θα μπορέσει να δει τον λεγόμενο κοσμικό ιστό: αχανή νήματα πάνω στα οποία συγκεντρώνονται όλοι οι γαλαξίες του Σύμπαντος, αφήνοντας ανάμεσά τους άδειες εκτάσεις σαν τις τρύπες ενός σφουγγαριού.
Το διαβάσαμε στο http://www.econews.gr/2015/03/01/fasmatografos-hubble-120898/

ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ

Ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο με διαφορά λίγων ημερών για τον Μανώλη Στεφανουδάκη. Ο Παραολυμπιονίκης του Λονδίνου βγήκε πρώτος την Τετάρτη στον ακοντισμό κατηγορίας F53/54 στο μίτινγκ Fazaa που φιλοξενείται στο Κλαμπ Αστυνομίας του Ντουμπάι.
Σήμερα, πήρε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία των κατηγοριών από 53 έως 56 με καλύτερη βολή στα 8 μέτρα 27 εκατοστά (727 πόντοι).

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Ιορδανός Χουσάμ Αλκχατίμπ (F56) με 9.81μ. (694 πόντους) ενώ τρίτος ήταν ο Σααέντ Νταχμανί (F53) από τα ΗΑΕ με 6.39μ. (546 πόντους).

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης έκανε επίσης βολές στα 7.96, 8.15, 7.34, 7.93 και 7.93μ. 


Το διαβάσαμε στο: http://www.newsbeast.gr/sports/arthro/794272/hrusos-xana-o-stefanoudakis/

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΙΚΙΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στο όμορφο χωριό Μουριές του Κιλκίς, στους πρόποδες του Όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από το Τριεθνές, η 1η Μαρτίου θα φέρει στα περίπου 200 παιδιά της κοινότητας κάτι παραπάνω από την πρώτη μέρα της άνοιξης: μια ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη!
Είναι πλήρως εξοπλισμένη, με περίπου 1500 βιβλία, δύο υπολογιστές, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια και στεγάζεται σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος ήταν αναξιοποίητος. 

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα του δημοτικού σχολείου Μουριών θα γίνουν την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 11 το πρωί.

Πρόκειται για την τέταρτη βιβλιοθήκη του Δικτύου Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση» (Journalists Acting), η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη σε δωρεές και χορηγίες αλλά και στην πολλή προσωπική δουλειά πληθώρας εθελοντών, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την τοπική κοινότητα.
Η τέταρτη βιβλιοθήκη έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες (αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2014) στην Κρανιά Γρεβενών, το Λιβάδι Ελασσόνας και τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, αυξάνοντας σε 500 τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών. Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία άλλων έξι βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας για παιδιά και νέους.

Στις γραφικές Μουριές, ένα πανέμορφο χωριό, που απέχει μόλις 4 χλμ σε ευθεία από τα Σκόπια και έχει πληθυσμό περίπου 3.400 κατοίκων, ζουν περίπου 200 παιδιά, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ενώ η βιβλιοθήκη θα μπορεί να εξυπηρετεί και αναγνώστες από γειτονικές κοινότητες. 
Το χωριό, όπου οι κάτοικοι αναπτύσσουν κυρίως αγροτική δραστηριότητα, εδρεύει πολύ κοντά στην περιοχή τού Τριεθνούς, όπου από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο συμπίπτουν τα σύνορα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, σε υψόμετρο 1883 μέτρων. Η δημιουργία της βιβλιοθήκης υποστηρίχθηκε θερμά από τις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και τους φορείς, καθώς και από ιδιώτες, που πρόσφεραν εθελοντική εργασία ακόμη και για τις τεχνικές εργασίες. 

Το διαβάσαμε στο : http://www.zougla.gr/goodnews/article/dimosiografi-se-drasi-akritiko-xorio-tou-kilkis-apoktai-kenouria-vivlio8iki