Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ένα αριστούργημα της αρχαιότητας που διεσώθη από βρετανική δημοπρασία επέστρεψε στην Ελλάδα. Μια σημαντική αρχαιότητα, που διεσώθη από δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα και σήμερα βρήκε τη θέση της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  

 Η γλυπτή μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή, ένα μοναδικό έργο τέχνης ρωμαϊκής εποχής, αποτελεί αντίγραφο ενός έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο ήταν στημένο στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων στην Ακρόπολη των Αθηνών.   Ο Ερμής Προπύλαιος ακολουθούσε έναν αρχαϊκό τύπο μνημείου που τοποθετούνταν σε δρόμους ή σε περάσματα. Εικόνιζε την κεφαλή του θεού που έφερε γένια. Η παράδοση απαιτούσε το κεφάλι να είναι αρχαιοπρεπές και για τον λόγο αυτόν είχε αρχαϊκά τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά. 

Τον Οκτώβριο του 2014 εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανάμεσα σε έργα που επρόκειτο να δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες διαπίστωσαν πως επρόκειτο για το αντίγραφο έργου του Αλκαμένη και μετά από πολύμηνη διαδικασία το έργο επαναπατρίστηκε.   Σήμερα έγινε η παρουσίαση της κεφαλής στους δημοσιογράφους στο Μουσείο. 

http://www.lifo.gr/now/culture/67909