Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

Σε πιλοτική ανάπτυξη 15 σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Αθήνα και την Κοζάνη προχωρά η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Green eMotion.
Τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης παρουσιάστηκαν σήμερα σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, βασικό πλεονέκτημα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι το χαμηλό κόστος χρήσης καθώς με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ η κατανάλωση κυμαίνεται στο 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, δηλαδή έως και δέκα φορές λιγότερο σε σχέση με ένα μέσο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Η αυτονομία μετά από πλήρη φόρτιση κυμαίνεται στα 150 με 200 χιλιόμετρα ενώ ο χρόνος που απαιτείται για να «γεμίσει» η μπαταρία ξεκινά από μισή ώρα (με ειδικούς αλλά ακριβούς φορτιστές) και φθάνει μέχρι τις 10 ώρες από την πρίζα του σπιτιού. Δεν υπάρχει, ακόμη, ειδικό τιμολόγιο για τη φόρτιση αυτοκινήτων, συνεπώς η χρέωση γίνεται με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο, ή με το νυχτερινό αν η φόρτιση γίνεται τις νυχτερινές ώρες, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ...


To μειονέκτημα
Το κυριότερο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος αγοράς, που οφείλεται στο ότι οι μπαταρίες είναι ακόμα ακριβές αλλά θεωρείται βέβαιο ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας το κόστος αυτό θα μειωθεί.
Πού βρίσκονται οι σταθμοί φόρτισης
Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη σταθμοί φόρτισης σε χώρους στάθμευσης, εκθεσιακά - εμπορικά κέντρα ενώ οι νέοι σταθμοί της ΔΕΗ θα εγκατασταθούν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, της ΡΑΕ, του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), στα υπουργεία Ενέργειας και Μεταφορών κ.α.
Η ηλεκτροκίνηση μπορει να δημιουργήσει 7.000 νέες θέσεις εργσίας 

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης ο οποίος τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δημιουργήσει 700.000 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και 7.000 στη χώρα μας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Πετράκος επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και ο επικεφαλής του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) κ. Κ. Ζωντανός εκτίμησε ότι ως το 2050 το 60 % των νέων πωλήσεων και το 25 % του στόλου θα καλύπτονται από ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος Green eMotion διασφαλίζεται αφενός η ενοποίηση των προδιαγραφών των υποδομών φόρτισης και αφετέρου παρέχεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να φορτίζουν τα οχήματά τους στο εξωτερικό με συμβάσεις τύπου roaming. Σε επόμενη φάση και εφόσον αναπτυχθούν τεχνολογίες «έξυπνων δικτύων» τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως αποθήκες ενέργειας και θα μπορούν επίσης να πωλούν ενέργεια στο δίκτυο τις ώρες αιχμής που δεν χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, με την εφαρμογή του προγράμματος Green eMotion έχουν δημιουργηθεί πανευρωπαϊκά 2.500 σημεία φόρτισης που χρησιμοποιούνται από 2000 οχήματα.

Πηγή: eirinika.gr

Αρχιμήδης: Η μεγαλύτερη διεθνής επιχείρηση στην ευρωπαϊκή Ιστορία - Πάνω από 1.000 συλλήψεις για οργανωμένο έγκλημα σε 8 ημέρες

Μια επιχείρηση-μαμούθ, με το κωδικό όνομα «Αρχιμήδης» πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 23 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ευρώπη, με την Europol να ανακοινώνει ότι οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 1.000.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντονισμένη επίθεση που οργανώθηκε ποτέ στην Ευρώπη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ στη Χάγη όπου βρίσκεται η έδρα της Europol.
Περισσότεροι από 20.000 εκπρόσωποι των δυνάμεων της τάξης πήραν μέρος στην «Επιχείρηση Αρχιμήδης», όπως ονομάσθηκε. Εφεραν σε πέρας περισσότερες από 300 μεμονωμένες ενέργειες, κατά τις οποίες συνελήφθησαν διακινητές ανθρώπων και λαθρέμποροι κοκαΐνης.
Οι 28 χώρες της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Σερβία και η Κολομβία συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή, η οποία συντονίστηκε από την Europol.
Οι αστυνομικές δυνάμεις στράφηκαν εναντίον εννέα τομέων του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων η διακίνηση ανθρώπων, το λαθρεμπόριο ηρωίνης και κοκαΐνης, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, καθώς και η οργάνωση της παράνομης μετανάστευσης.
«Θελήσαμε να επιτεθούμε στην υποδομή στο σύνολό της και όχι σε απλές μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Ουέινραϊτ, σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των συλλήψεων εξακολουθεί να αυξάνεται «τη στιγμή που μιλάμε».
«Η κοινότητα των δυνάμεων της τάξης πραγματοποίησε την επιχείρηση αυτή για να απαντήσει σ' αυτές τις απειλές με τρόπο ισχυρότερο απ' ό,τι μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
«Διάφορες εγκληματικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και οι πιο σοβαρές, αποδιοργανώθηκαν ανά την Ευρώπη», υποστήριξε ο Ρομπ Ουέινραϊτ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Europol έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 1027 άτομα, έχουν σωθεί 30 παιδιά, θύματα trafficking, ενώ κατασχέθηκαν 600 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1.300 κιλά κάνναβης.

Πηγή: iefimerida.gr