Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ο Δ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ CERN

Ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος προτάθηκε από την Ελλάδα για τη θέση του γενικού διευθυντή στο κέντρο CERN.
Η υποψηφιότητα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), κατατέθηκε επίσημα στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Έρευνας (CERN) από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη, την Τετάρτη 28 Μαΐου. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014.


«Η υποψηφιότητα του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του CERN είναι πολύ σημαντική, αλλά και τιμητική για την Ελλάδα», επεσήμανε ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος, προσθέτοντας ότι «με μια τόσο ισχυρή υποψηφιότητα, η χώρα μας προβάλλεται διεθνώς, δεδομένου ότι πρόκειται για τη θέση του επικεφαλής ενός ιδιαίτερα προβεβλημένου διεθνούς Οργανισμού, που έχει εσχάτως βρεθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω της ανακάλυψης του μποζονίου Χιγκς».
Ο Δ. Νανόπουλος είναι αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (όπου εξελέγη μέλος το 1997) και εκλεγμένος πρόεδρός της για το 2015. Διετέλεσε ερευνητής στο CERN και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Το 1975 ήταν ο πρώτος που περιέγραψε, με την επιστημονική του ομάδα, τον μηχανισμό παραγωγής του μποζονίου Χιγκς, συμβολή που αναγνωρίστηκε από τον ίδιο τον Πήτερ Χιγκς, κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ το Δεκέμβριο του 2013.
Ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας A&M και διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον. Από τον Ιανουάριο του 2013 έχει οριστεί εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο του CERN, θέση που κατείχε και από το 2005 έως το 2010.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει στηρίξει πολύπλευρα την ελληνική επιστημονική κοινότητα σωματιδιακής Φυσικής στη συμμετοχή της στα ερευνητικά προγράμματα του CERN. Παράλληλα, έχει συμβάλει στη ρύθμιση του θέματος της καταβολής της ετήσιας εισφοράς της χώρας μας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1954.
Στόχο των ερευνών του Δ. Νανόπουλου αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη Φύση, η λεγόμενη «θεωρία του Παντός», όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς έχει αποκτήσει τη σημερινή μορφολογία του.
Πηγή: imerisia.gr

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΓΙΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.

«Παράθυρο» για φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης από το επόμενο φθινόπωρο, αφήνει η παραδοχή του οικονομικού επιτελείου ότι το μέτρο τη εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης απέτυχε.
Όχι μόνο πάγωσαν επί δύο χρόνια χιλιάδες νοικοκυριά, όχι μόνο πνίγηκε η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις από την αιθαλομίχλη, αλλά κατέρρευσαν και τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο.
Το «συγγνώμη λάθος» της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φόρων και κατά συνέπεια στη μείωση και της τιμής αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης ώστε από τον Οκτώβριο και μετά να αυξηθεί η κατανάλωση σε χιλιάδες κτίρια που είχαν κλείσει τους καυστήρες για λόγους οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Υστέρηση που δεν καλύπτεται από την αύξηση των εισπράξεων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο που προέκυψαν μετά την εκρηκτική αύξηση του φόρου κατά 450%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
- Τη χειμερινή σεζόν 2012-2013, στη διάρκεια της οποίας ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε από τα 6 λεπτά στα 33 λεπτά το λίτρο και εξισώθηκε με τον φόρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.
- Την περίοδο Οκτωβρίου 2013 - Απριλίου 2014 σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 12,94%, σε σύγκριση με την περίοδο Οκτωβρίου 2012 - Απριλίου 2013.
- Τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης περιορίστηκε, ουσιαστικά, στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί την περίοδο 2011-2012, με συνέπεια τη σημαντική πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ επί των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης κατά ποσοστό 66%. Κι ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν από τα 185,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2012, στα 295,3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-2013 και στα 333,2 εκατ. ευρώ φέτος, οι επιπλέον εισπράξεις που προέκυψαν ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις σημαντικές απώλειες που υπήρξαν το ίδιο διάστημα από τον ΦΠΑ, λόγω της μεγάλης πτώσης της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα τα έσοδα που χάθηκαν από τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Με το επιχείρημα αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα διαπραγματευθεί το φθινόπωρο με την τρόικα τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Στον αντίποδα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13% «ζέστανε» την κατανάλωση και ενίσχυσε τα ταμεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πενταμήνου, τα έσοδα από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, όπου περιλαμβάνεται η εστίαση, εμφανίζουν υπέρβαση 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Πηγή: imerisia.gr