Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΒΟΛΙΚΑΚΗ, ΣΤΟ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΠΙΣΤΑΣ

Ο Χρήστος Βολικάκης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο κεϊρίν στο 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδηλασίας πίστας και έκανε το καθοριστικό βήμα για την πρόκριση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλιάς.



Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Γερμανός Στέφαν Μπότιχερ, ακολούθησε στην δεύτερη ο Κολομβιανός Ερνάντο Πουέρτα Ζαπάτα (+0.039), ενώ ο Χρήστος Βολικάκης τερμάτισε με διαφορά +0.099. 
Νωρίτερα ο 26χρονος Βολιώτης αθλητής είχε καταλάβει την πρώτη θέση τόσο στην προκριματική σειρά όσο και στον ημιτελικό.
Τα Παγκόσμια Κύπελλα αποτελούν σημαντικούς αγώνες στο κυνήγι βαθμών για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο. Στο αγώνισμα του κέιριν προκρίνονται οι εννέα πρώτες χώρες της παγκόσμιας κατάταξης που δε συμμετέχουν στο ομαδικό σπριντ. Η Ευρώπη μπορεί να πάρει μέρος έως και με πέντε χώρες.
Ο Χρήστος Βολικάκης δήλωσε: 
«Ένα μετάλλιο που ήρθε μετά από σκληρή προετοιμασία και δύσκολες συνθήκες.  Το αποτέλεσμα όμως είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Στο αγώνισμα του κέιριν, μ’ αυτό το μετάλλιο έχω εξασφαλίσει  κατά 99% την πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς».
 
Θ’ ακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κάλι (Κολομβία) 16-18 Ιανουαρίου 2015.
Πηγή: http://www.gazzetta.gr/other-sports/article/678285/halkinos-o-hristos-volikakis-sto-2o-pagkosmio-kypello

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΥ


Ο Κωνσταντίνος Στρατάκης με την ομάδα του ανακάλυψε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την υπερβολική ανάπτυξη των παιδιών, τον γιγαντισμό. Θεωρείται πως η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες της πάθησης μελλοντικά. Όπως επίσης  θα βοηθήσει εν καιρώ και στην περίπτωση των παιδιών με ανεπαρκή ανάπτυξη. Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», μελέτησαν 43 άτομα με γιγαντισμό και έκαναν συγκριτική ανάλυσή του γονιδιώματος τους. Η ανάλυση του DNA διαπίστωσε ότι όλα τα άτομα με υπερβολική ανάπτυξη είχαν κοινό τον διπλασιασμό της ίδιας μικρής γενετικής περιοχής στο χρωμόσωμα Χ. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν ποιο ακριβώς γονίδιο μέσα σε αυτή την περιοχή του γενετικού υλικού έχει την μεγαλύτερη επιρροή στην υπερβολική ανάπτυξη ενός παιδιού. Η έρευνα ξεκίνησε με μια οικογένεια που κατά τη δεκαετία του ’90 επισκέφθηκε μια κλινική των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για θεραπεία. Τόσο η μητέρα, όσο και τα δύο παιδιά της εμφάνιζαν γιγαντισμό. Η έρευνα επεκτάθηκε σε μια οικογένεια από την Αυστραλία, που είχε μια κόρη με γιγαντισμό και η οποία επίσης ήλθε για θεραπεία στην ίδια αμερικανική κλινική. Τελικά, μετά από πρωτοβουλία του Κ. Στρατάκη, η έρευνα διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα άτομα με γιγαντισμό, με τη συνεργασία του δρος Άλμπερτ Μπέκερς του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια μελετά άτομα με ακρομεγαλία και υπερβολική ανάπτυξη. Οι ερευνητές έκαναν επίσης ανάλυση δειγμάτων DNA από την υπόφυση 248 ανθρώπων με ακρομεγαλία, αλλά όχι γιγαντισμό. Κανείς τους δεν είχε τον ίδιο διπλασιασμό της συγκεκριμένης περιοχής στο χρωμόσωμα Χ, αλλά 11 από αυτούς είχαν μια μετάλλαξη στο γονίδιο GPR101. Οι ερευνητές βρήκαν τέσσερα γονίδια που είναι διπλασιασμένα σε όλους τους ασθενείς και από αυτά θεωρούν ότι ο πιο πιθανός «ύποπτος» για την πρόκληση γιγαντισμού είναι το γονίδιο GPR101, η δραστηριότητα του οποίου είναι έως 1.000 φορές πιο ισχυρή στην υπόφυση των παιδιών με υπερβολική ανάπτυξη, από ό,τι σε αυτά με φυσιολογική ανάπτυξη. «Πιστεύουμε ότι το γονίδιο GPR101 είναι σημαντικός ρυθμιστής της ανάπτυξης. Η εύρεση του γονιδίου που ευθύνεται για την υπερβολική ανάπτυξη στην παιδική ηλικία θα ήταν πολύ χρήσιμη, όμως το πολύ ευρύτερο ερώτημα είναι τι ρυθμίζει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Στρατάκης. 

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, είναι να βρουν πως ακριβώς δρα στον οργανισμό του παιδιού η αντίστοιχη πρωτεΐνη που εξαρτάται από το εν λόγω γονίδιο. Ήδη ξεκίνησαν σχετικές έρευνες στο εργαστήριο του κ. Στρατάκη. Ο γιγαντισμός είναι μια σπάνια διαταραχή που έχει ως συνέπεια τη δυσλειτουργία της υπόφυσης, ενός αδένα στη βάση του εγκεφάλου που παράγει τις ορμόνες της ανάπτυξης και ελέγχει επίσης τη δραστηριότητα άλλων αδένων στο σώμα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αφύσικα ψηλοί, με πολύ μεγάλα χέρια και πόδια, ενώ συχνά έχουν καθυστερημένη εφηβεία και προβληματική όραση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αιτίες τόσο του γιγαντισμού, όσο και τους αντιθέτου του, του νανισμού, ρυθμίζονται από τους ίδιους βιολογικούς μηχανισμούς. - See more at: http://www.ellines.com/good-news/

"BE MY HERO" : Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Γνωρίζατε ότι χρησιμοποιώντας μία μπατονέτα, σε μερικά δευτερόλεπτα, μπορείτε να γίνετε εθελοντές δότες μυελού των οστών;
Είναι όσο απλό ακούγεται για έναν υγιή άνθρωπο. Κι όμως, υπάρχουν εκείνες οι ιστορίες που έρχονται στο φως και δείχνουν πως πολλές φορές το μεγαλείο βρίσκεται στα απλά πράγματα. Μία τέτοια ιστορία είναι και της Κικής Λεγάκι, η οποία τον Αύγουστο του 2013 έμαθε πως η 12χρονη κόρη της, Φωτεινή, προσβλήθηκε από το λέμφωμα Burkitt, μία πολύ σπάνια νόσο. Οι δυο τους έμειναν στο νοσοκομείο σχεδόν ένα χρόνο. «Σε αυτό το διάστημα των τόσων μηνών στο νοσοκομείο γεννιέσαι και πεθαίνεις συνεχώς. Όλα κατεδαφίζονται και έρχεσαι σε σύγκρουση με αυτό που ήσουν, με αυτό που νόμιζες πως ήσουν. Σταματάς να πιστεύεις σε οτιδήποτε. Σου μένουν μόνο ο γιατρός, οι νοσοκόμες και η πίστη στον Θεό. Όλα τα άλλα σβήνουν. Αδρανεί η υπόλοιπη ζωή σου. Αδρανεί και μικραίνει και καταλαβαίνεις πόσο μάταια ήταν όλα αυτά τα μικρά που σε απασχολούσαν.

Όταν βάλεις το κεφάλι σου στο στόμα του θηρίου και μετά το βγάλεις, συνειδητοποιείς πως αυτά που θεωρούσες προβλήματα δεν είναι πραγματικά προβλήματα. Συνειδητοποιείς πως ήσουν καλά και απλά δεν το ήξερες» θυμάται η Κική Λεγάκι.

Με την έξοδο της Φωτεινής από το νοσοκομείο, η μητέρα της διαπίστωσε ότι αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να κλειστεί στο σπίτι της. «Είπα πως αυτό που έζησα δεν μπορώ να το κρύψω, έπρεπε να το βγάλω προς τα έξω… να το φωνάξω. Όχι για να θρηνήσω, όχι για να πω τον πόνο μου, αλλά για να βρω τρόπο, με μια χαρούμενη ενέργεια, να μαζέψουμε δότες μυελού των οστών και να βοηθήσω όσο μπορώ στο να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία άνθρωποι σαν τη Φωτεινή μου». Και τι σημαίνει δότες; «Σημαίνει δίνω υγιή κύτταρα για να μπουν στο σώμα ενός παιδιού, που τα δικά του κύτταρα είναι ελαττωματικά και δημιουργούν καρκίνους. Πρόκειται για κύτταρα που αναπλάθονται και για μια διαδικασία που θυμίζει κατά 80% εκείνη της αιμοληψίας». Με μια μπατονέτα αξιοποιείται δείγμα σάλιου στο παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών.

Οι λέξεις «παιδικός καρκίνος» δημιουργούν αισθήματα οίκτου και συγκίνησης, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξουν στην αποστροφή. Δεν θέλουμε να ακούμε, δεν θέλουμε να ξέρουμε. Η κυρία Λεγάκι το γνωρίζει και γι’ αυτό στόχος της δεν έγινε ποτέ η εύκολη συγκίνηση. «Είμαστε μια πολύ χαρούμενη παρέα, που προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους, χωρίς να προβάλλουμε καμία τραγωδία, διότι η τραγωδία είναι προσωπικό δεδομένο δικό μου, του κάθε γονιού, δεν αφορά άλλους. Μπορείς να λυπηθείς, να νιώσεις συγκίνηση, αλλά δεν θα το καταλάβεις. Οπότε, στόχος του “Be My Hero” δεν είναι τα παιδιά ασθενείς. Αυτά τα παιδιά είναι ήδη ήρωες. Ήρωες είναι οι εθελοντές, που σκέφτονται πέρα από τον εαυτό τους, που σκέφτονται πώς μπορούν να γίνουν χρήσιμοι, πώς μπορούν να προσφέρουν κάτι που ήδη έχουν. Είναι ευλογία το να προσφέρεις. Είναι θεϊκό δώρο η υγεία, αλλά οι περισσότεροι το θεωρούμε δεδομένο. Και υπακούοντας σε κάποιο νόμο της φύσης οφείλεις να επιστρέψεις αυτό το δώρο. Ο κόσμος δεν ξέρει με πόσο απλό και ανώδυνο τρόπο μπορεί να βοηθήσει. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν. Δεν ξέρουν. Κι αυτός είναι ο στόχος μας: να ενημερώσουμε για την τόσο απλή αλλά τόσο σημαντική διαδικασία, που είναι ικανή να σώσει έναν άνθρωπο. Σκεφτείτε το: μια μπατονέτα ισούται με μια ζωή».

Τι είναι όμως το «Be My Hero»; «Δεν είμαστε σύλλογος, ούτε αστική οργάνωση» εξηγεί η Κική Λεγάκι, «είμαστε μια πολύ χαρούμενη παρέα, που ξεκίνησε από το Facebook και το γκρουπ “Be My Hero”. Το όλο εγχείρημα σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε μέσα σε είκοσι ημέρες».
Έτσι, η κυρία Λεγάκι με τη συνδρομή της εταιρείας Publicis Consultants, το δήμο Στυλίδας και το δήμαρχο, Απόστολο Γκλέτσο, κινητοποίησε τη δραστήρια κωπηλατική ομάδα του South Evian Gulf Τeam (SEGT), που πραγματοποίησε συμβολικά το διάπλου του Μαλιακού και έκανε «απόβαση» στην παραλία Ραχές. Η χαμογελαστή ομάδα του «Βe Μy Hero» προσκάλεσε, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τους επισκέπτες της παραλίας να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών και τους επιβράβευσε για τη στήριξή τους με ένα βραχιολάκι με το κύριο μήνυμα της πρωτοβουλίας «Be My Hero», εντάσσοντάς τους πλέον στην ομάδα των «Ηρώων». «Ήρθαν να με ευχαριστήσουν άνθρωποι που τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν μία καλή πράξη, να κάνουν κάτι έξω από το μικρόκοσμό τους» τονίζει η κυρία Λεγάκι.

Σε αυτή τη δράση παρούσα ήταν και η μικρή Φωτεινή. «Το συζητήσαμε και δεν είχε κανένα πρόβλημα» λέει η μητέρα της. «Στρατολογήθηκαν» τελικά 260 νέοι εθελοντές δότες, που συμπλήρωσαν την αίτηση και με απλό, ανώδυνο τρόπο έδωσαν δείγμα σάλιου για την ταυτοποίηση του ιστικού τους τύπου.

Εάν κάποιος στο εξής βρεθεί συμβατός με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, θα ειδοποιηθεί για τη δωρεά, που γίνεται εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και ακίνδυνα με μια μέθοδο παρόμοια της απλής αιμοληψίας. «Ανυπομονώ να χτυπήσει το τηλέφωνο και να μου πουν πως είμαι συμβατή με κάποιον ασθενή» λέει η Κική, «αυτή είναι και η καλύτερη ψυχοθεραπεία: το να προσφέρουμε».

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Άνοιξε χθες κι επίσημα ο δρόμος για την κατασκευή του καλύτερου «παράθυρου στο σύμπαν» που είχαν ποτέ στη διάθεσή τους οι αστρονόμοι, με την έγκριση δημιουργίας του European Extremely Large Telescope (E-ELT) στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Με φωτοσυλλεκτική επιφάνεια διαμέτρου 39 μέτρων, τη μεγαλύτερη που είχε ποτέ επίγειο τηλεσκόπιο, το E-ELT αναμένεται να είναι έτοιμο το 2024, ξεκινώντας από εκείνη τη στιγμή τις παρατηρήσεις του.
Το E-ELT θα ανήκει στον Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO), έναν διεθνή οργανισμό αστρονομικής έρευνας με μέλη δεκαπέντε χώρες από την Ευρώπη, ο οποίος ενέκρινε χθες υπερψήφισε τον προϋπολογισμό για την ανάπτυξή του. «Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESO σημαίνει πως εξασφαλίσθηκαν πλέον τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε η κατασκευή του τηλεσκοπίου να ξεκινήσει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τιμ ντε Ζέγιου, στη γραπτή ανακοίνωση της απόφασης.
Το πρώτο βήμα για την έγκριση του E-ELT είχε γίνει τον Ιούλιο του 2012, όταν ο ESO άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή του, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα διασφαλιζόταν στην πορεία το 90% του συνολικού κόστους του έργου, το οποίο υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 1,083 δισ. ευρώ. Κάτι που έγινε εφικτό τον Οκτώβριο,  όταν εντάχθηκε στον οργανισμό η Πολωνία, ως 15ο κράτος-μέλος.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, ο ESO πραγματοποίησε ορισμένες προσαρμογές στο έργο, χωρίζοντάς το σε δύο φάσεις. Η κύρια «φάση 1», η οποία περιλαμβάνει ουσιαστικά την κατασκευή του τηλεσκοπίου και του μεγαλύτερου εξοπλισμού του, αντιστοιχεί στο 90% του συνολικού κόστους. Η επόμενη «φάση 2» αφορά την ανάπτυξη ορισμένων εξαρτημάτων του, όπως των 200 περίπου τμημάτων από τα 798 του κατόπτρου του και του συστήματος προσαρμοστικής οπτικής, το οποίο θα εξαλείφει την παραμόρφωση που προκαλεί η γήινη ατμόσφαιρα.
Η χθεσινή απόφαση αφορά τον προϋπολογισμό της «φάσης 1», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την έγκριση της «φάσης 2» να αναμένεται όταν εξασφαλισθούν τα αντίστοιχα κονδύλια. Στην ίδια ανακοίνωση, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού απαριθμεί τις νέες δυνατότητες που θα δώσει το E-ELT στους αστρονόμους. «Θα επιτρέψει τον αρχικό χαρακτηριστικό εξωπλανητών με μέγεθος παρόμοιο με τη Γη και τη μελέτη αστρικών σχηματισμών σε γειτονικούς γαλαξίες, ενώ θα ανιχνεύσει αμυδρά σήματα από το μακρινό διάστημα», σημειώνει.
Εκτός από το E-ELT, στα σκαριά βρίσκονται δύο ακόμη «θηριώδη» (αν και μικρότερα) τηλεσκόπια. Έτσι, το 2021 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πάλι στην έρημο Ατακάμα το Τεράστιο Τηλεσκόπιο «Μαγγελάνος» (GMT), με φωτοσυλλεκτική επιφάνεια διαμέτρου 24 μέτρων. Έναν χρόνο αργότερα, θα ξεκινήσει παρατηρήσεις από τη Χαβάη το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων, με φωτοσυλλεκτική επιφάνεια διαμέτρου 30 μέτρων, όπως υποδηλώνει και το όνομά του.
Και τα τρία αστρονομικά όργανα αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να πλησιάσουν πιο κοντά στην απάντηση των πιο σημαντικών ερωτημάτων σχετικά με το σύμπαν, όπως για παράδειγμα για τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/888026/arxizei-i-kataskeui-tou-megaluterou-tileskopiou-ston-kosmo