Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΟ


Ακόμα μία μεγάλη επιτυχία πανηγυρίζει η ελληνική υδατοσφαίριση, καθώς η Εθνική Νέων Γυναικών στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Όστια. Η ομάδα των Γιώργου Μορφέση και Στέφανου Λέανδρου νίκησε 7-6 στον τελικό την διοργανώτρια Ιταλία και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Η Ελλάδα μπήκε στο τρίτο οκτάλεπτο με προβάδισμα δύο τερμάτων (5-3), διαφορά που διατήρησε και στο τέλος της περιόδου (6-4). Οι προσπάθειες των Ιταλίδων να διεκδικήσουν τη νίκη σταμάτησαν στα ελληνικά δοκάρια και όταν η Χαραλαμπίδη έκανε το 7-4, μόλις 3:48’ πριν από το τέλος της αναμέτρησης.
Σημειώνεται ότι στον μικρό τελικό, η Ισπανία κατέκτησε το  χάλκινο μετάλλιο με σκορ 7-6 κόντρα στην Ουγγαρία.
Tα οκτάλεπτα: 2-2, 1-3, 1-1, 2-1

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ιταλία (Π.Ζίτσα):
 Σπαράνο, Τσίτινο, Πικότσι, Αβέγκνο, Μορβίλιο, Φίσκο, Γκαλάρντι 2, Καρέγκα 2, Γκρανιολάτι 1, Μαρλέτα, Σεντανίνι, Ιωάννου 1, Ρίσο.

Ελλάδα (Γ.Μορφέσης): Διαμαντοπούλου, Ε. Πλευρίτου, Ι.Χαραλαμπίδη 3, Χυδηριώτη 2, Β.Πλευρίτου, Ξενάκη, Καλογεράκου, Ελευθεριάδου, Σώρα, Σ.Χαραλαμπίδη 1, Ντάσιου, Νιαρχάκου 1, Τερεφού.
 

 enikos.gr

ΙΝΔΙΑ: 2 ΤΥΦΛΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.

Η Σόνια και η Ανίτα είναι δύο αδερφές από ένα χωριό της Ινδίας. Τα δύο κορίτσια είχαν την ατυχία να γεννηθούν τυφλές. Λύση υπήρχε και κόστιζε μόλις 300 δολάρια. Οι γονείς τους όμως ήταν είναι τόσο φτωχοί και δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος ακόμα και αν εργάζονταν στους ορυζώνες μέρα νύχτα. 
Τα κορίτσια χάρη στη μη κερδοσοπική οργάνωση 20/20/20 κατάφεραν να δουν για πρώτη φορά στη ζωή της. Στο βίντεο που ακολουθεί η σκηνή της αποκάλυψης είναι συγκινητική. Η 12χρονη Σόνια και η 6χρονη Ανίτα είδαν για πρώτη φορά τη μαμά τους. Οι πρώτες λέξεις που ψέλισαν ήταν: «Μαμά, μαμά μπορώ να δω»!
Η εγχείριση διήρκησε μόλις 15 λεπτά και ο «χαλασμένος» φακός των κοριτσιών αντικαταστάθηκε με έναν τεχνητό. Η εγχείρηση αυτή θα μπορούσε να αντικαταστήσει την όραση στους μισούς από τους ανθρώπους που είναι τυφλοί.

Η ζωή της Σόνιας και της Ανίτας άλλαξε άρδην μετά από αυτή την επέμβαση, ενώ η μεγαλύτερη πηγαίνει μάλιστα πλέον στο σχολείο και έχει κάνει νέους φίλους.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση 20/20/20 έχει σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων όρασης σε παιδιά και ενήλικες από φτωχές περιοχές. 

«Το μόνο πρόβλημα για τους πιο φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με ένα μόλις δολάριο την ημέρα είναι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν 300 δολάρια για την εγχείριση και έτσι απλώς παραμένουν τυφλοί σε όλη τους τη ζωή», αναφέρει η οργάνωση 20/20/20. δείτε το video
Πηγή: protothema.gr

ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΑΠΘ ΣΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ ΔΙΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Ο προγραμματισμός ρομπότ από μικρά παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω χρησιμοποιώντας φυσικά αντικείμενα αποτελεί την κεντρική ιδέα της διδακτορικής διατριβής που εκπονήθηκε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και κέρδισε διεθνές βραβείο μεταξύ 600 προτάσεων από 77 χώρες.
Η συγκεκριμένη πρόταση, με τίτλο «Cubes Coding», βασίστηκε στη διδακτορική διατριβή του Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη, μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, επικεφαλής της ομάδας που συμμετείχε στο Διαγωνισμό.

Ο Διαγωνισμός «Open Education Challenge» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα του Διαγωνισμού είναι η καινοτομία στην εκπαίδευση. Ύστερα από δύο γύρους αξιολογήσεων επιλέχθηκαν 18 από τις 600 προτάσεις και διαγωνίστηκαν στον τελικό που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Ιουλίου 2014, στη Βαρκελώνη.
 
Οι 18 φιναλίστ παρουσίασαν τις ιδέες τους και τις επιχειρηματικές προτάσεις τους σε επιτροπή που προέδρευαν ο Λόρδος David Puttnam και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Xavier Prats Monné. Στο σύνολο της η Επιτροπή απαρτίζονταν από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.


Η Επιτροπή επέλεξε την Ομάδα του ΑΠΘ μεταξύ 600 ομάδων και την κατέταξε στις 9 καλύτερες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό. Η κάθε μία από τις 9 ομάδες κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ, ως αρχικό κεφάλαιο και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε διάστημα 12 εβδομάδων στο Ελσίνκι, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να λάβουν συμβουλές από διακεκριμένους επενδυτές και ακαδημαϊκούς και παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ανθρώπους που διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια.

Η βραβευμένη ιδέα θα παρουσιαστεί από το Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη, σήμερα, Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρες 18.00 με 20.30, στο περίπτερο 14, στο 2ο Dev Fest που διοργανώνει το «Google Developers Group Thessaloniki», στο πλαίσιο της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση της Ομάδας
Η καινοτομία της πρότασης συνίσταται στο γεγονός ότι τα παιδιά δε χρειάζονται να αλληλεπιδράσουν με υπολογιστή για να προγραμματίσουν ένα ρομπότ αλλά μόνο να αξιοποιήσουν και να συνδέσουν «έξυπνους» κύβους.

Η τεχνολογία αφορά σε ένα καθαρά γραφικό και ένα απτικό σύστημα που αποτελείται από 44 κύβους που αναπαριστούν εντολές και παραμέτρους. Οι κύβοι των παραμέτρων προσαρμόζονται στις εντολές και αλλάζουν τη λειτουργία τους.

Τα παιδιά χρησιμοποιώντας το σύστημα μπορούν να ελέγξουν πλήρως την κατεύθυνση και την συμπεριφορά ενός NXT Lego Ρομπότ και παράλληλα να δημιουργήσουν πολύπλοκες προγραμματιστικές ακολουθίες, όπως δομές επανάληψης και ελέγχου τεσσάρων αισθητήρων (φωτός, αφής, μέτρησης απόστασης και ήχου). Τέλος, τα παιδιά μπορούν να αποθηκεύσουν και στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιήσει τον κώδικα τους σε έναν ειδικό κύβο.

Τα παιδιά χρήστες του συστήματος, διατάσουν συνδέοντας τους διαθέσιμους κύβους δημιουργώντας έτσι μια αλληλουχία από εντολές και παραμέτρους που αποτελεί το πρόγραμμα. Μετά τη δημιουργία του προγράμματος τα παιδιά το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να πατήσουν ένα κουμπί και οι κύβοι προγραμματίζουν κατάλληλα το ρομπότ να εκτελέσει την ακολουθία που έχει δημιουργηθεί.

Τα μέλη της ομάδας, με επικεφαλής τον Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη, που συμμετείχαν στην κατάθεση της πρότασης «Cubes Coding» είναι ο Αναστάσιος Τσίμπλινας και η Δανάη Σκουρνέτου οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Φιλανδία.

Περισσότερες πληροφορίες: Διαγωνισμός Open Education Challenge (http://openeducationchallenge.eu)

Ομάδα ΑΠΘ http://openeducationchallenge.eu/blog/announcing-winners-open-education-challenge

ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ερευνητικό έργο «Emerald», με στόχο την αποδοτική διαχείριση ενέργειας των «πράσινων» ηλεκτροκίνητων οχημάτων (Fully Electric Vehicles-FEVs), την ομαλή διασύνδεσή τους με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και την ασφαλή ένταξή τους στα οδικά δίκτυα μεταφορών, συμμετέχουν φορείς από τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία), μεταξύ των οποίων το ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ), η Cosmote, η ΔΕΗ, κατασκευαστές αυτοκινήτων (Solaris, Comarth), εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού (Softeco, HI iberia, Telvent), κ.ά.
Το έργο εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ολοκληρωθεί το 2016.
 
Στο πλαίσιο του «Emerald» (http://www.fp7-emerald.eu/) θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο σύστημα με προηγμένες δυνατότητες που θα μπορεί να προβλέπει την κατανάλωση ενέργειας και να παρέχει προσωποποιημένη ανατροφοδότηση εν κινήσει. Το σύστημα θα λαμβάνει υπόψη τα βοηθητικά συστήματα του οχήματος, την οδηγική συμπεριφορά, καθώς και δεδομένα, μεταξύ άλλων, κυκλοφοριακής κίνησης, κατανάλωσης ενέργειας, φόρτισης και καιρικών συνθηκών. Επιπλέον, θα επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων από τα οχήματα προς την κεντρική πλατφόρμα, μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Τέλος, το σύστημα θα επιτρέπει την ενεργειακά αποδοτικότερη διαχείριση στόλου οχημάτων.

Η Cosmote είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών για την ασφαλή και αποτελεσματική επικοινωνία των οχημάτων με την κεντρική πλατφόρμα του συστήματος, αλλά και μεταξύ τους, ενώ συμμετέχει στον καθορισμό των περιπτώσεων χρήσης, στην αξιολόγηση του συστήματος, καθώς και στην ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων για έξυπνες κινητές συσκευές. Παράλληλα, η εταιρεία θα συμβάλλει σημαντικά στις ενέργειες διάχυσης και εμπορικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και στη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου.
 
Το «Emerald» αποτελεί συνέχεια του ερευνητικού έργου «Ecogem», στο οποίο υλοποιήθηκε το σύστημα ADAS (Advanced Driver Assistance System) για την υποβοήθηση των οδηγών ηλεκτροκίνητων οχημάτων (υπολογισμός φιλικής προς το περιβάλλον διαδρομής, πλησιέστερων σημείων ανεφοδιασμού, αυτονομίας).

Πηγή: michanikos-online.gr