Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΜΕ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΙΚΟΣ ΦΩΚΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ



Χρειάστηκαν 3.000 κλικ και πολλές ώρες για να «αιχμαλωτίσει» το τέλειο πέταγμα ενός πουλιού που του χάρισε το πρώτο βραβείο φωτογραφίας σε παγκόσμιο διαγωνισμό.


Ο λόγος για τον 35χρονο Νίκο Φωκά ο οποίος είναι ο μεγάλος νικητής του Handbook of the Birds of the World (HBW)-World Bird Photo Contest, του παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας πουλιών, που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά οι εκδόσεις Lynx Edicions.

Η φωτογραφία, που χάρισε τη νίκη στον Έλληνα φωτογράφο, απεικονίζει ένα στακτοπετροχελίδονο (αλλιώς ωχροσταχτάρα ή Apus pallidus ή Pallid Swift), ένα αποδημητικό είδος, το οποίο περνά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πετώντας. Αυτό, άλλωστε, υπονοεί και η επιστημονική ονομασία του, που προέρχεται από την αρχαία ελληνική άπους, Apous, που σημαίνει «χωρίς πόδια».
«Στη μελέτη μου για το συγκεκριμένο πουλί παρατήρησα ότι πλησιάζουν πολύ κοντά στο νερό για να φάνε μικρά έντομα. Βρήκα, λοιπόν, ένα σημείο στα Σπάτα και ακολουθώντας μια ειδική τεχνική προεστίασης, έστησα “καραούλι”. Η βραβευμένη φωτογραφία προήλθε μετά από 3000 αποτυχημένα κλικ σε διάρκεια 2 χρόνων», εξήγησε ο κ. Φωκάς, ο οποίος εργάζεται ως περιβαλλοντολόγος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ξεκαθάρισε δε, ότι μια καλή φωτογραφία με πουλιά δεν είναι θέμα τύχης, όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά απαιτεί αμέτρητες ώρες δουλειάς και μελέτης για το είδος.

«Να τονίσουμε, εξάλλου, ότι στους διαγωνισμούς φωτογραφίας, δεν δέχονται εικόνες που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Στέλνεις μάλιστα και την αρχική φωτογραφία προκειμένου η κριτική επιτροπή να δει την επεξεργασία στην εικόνα που συμμετέχει στο διαγωνισμό. Έτσι, η εικόνα από μόνη της πρέπει να είναι καλή. Προσωπικά, επειδή υστερώ στο photoshop, έκανα μια υποτυπώδη επεξεργασία στην εικόνα μου που κέρδισε», τονίζει ο 35χρονος φωτογράφος.

Η ενασχόληση με τη φωτογραφία άρχισε για τον κ. Φωκά, όπως λέει ο ίδιος, πριν από 5-6 χρόνια, όταν άρχισε να παρατηρεί τα πουλιά στο αεροδρόμιο. Τώρα, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις εξορμήσεις στην Αττική αλλά και σε υγροβιότοπους της Ελλάδας για να απαθανατίσει τα αγαπημένα του πουλιά που αποτελούν ένα εξαιρετικά δύσκολο είδος φωτογράφισης.

http://gr.greekreporter.gr/

ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ: ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ...... ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.

Εδώ και λίγες ημέρες, μια τεράστια αφίσα ύψους 20 μέτρων κοσμεί τον τοίχο ενός από τα κτήρια που απαρτίζουν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Πάνω της βρίσκεται τυπωμένο ένα ποίημα του σύγχρονου ποιητή Σάιμον Άρμιτατζ, το «Εγκώμιο στον Αέρα».
Η διαφορά του από τα υπόλοιπα ποιήματα δεν έγκειται στις μεταφορές και στις αλληγορίες, αλλά σε όσα κυριολεκτικά κάνει, καθώς σύμφωνα με τους εμπνευστές της η αφίσα είναι η πρώτη στον κόσμο που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον περιβάλλοντα αέρα από ρύπους.
Το κύριο χαρακτηριστικό της αφίσας, που αποτελεί τον καρπό του «γάμου» επιστήμης και τεχνών, είναι η επίστρωσή της με μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία χρησιμοποιούν ηλιακό φως και οξυγόνο για να αντιδράσουν με τους ρύπους οξειδίων του αζώτου καθαρίζοντας τον αέρα.
Σύμφωνα με τον Τόνι Ράιαν, τον ερευνητή που επινόησε τη φόρμουλα, η σχετικά φθηνή αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε διαφημιστικές πινακίδες τοποθετημένες κοντά σε δρόμους, μειώνοντας τη ρύπανση από τα αυτοκίνητα.
«Πρόκειται για ένα συστατικό με πραγματικά ωφέλη για το περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε στ’ αλήθεια να περιορίσει ασθένειες και να σώσει ζωές», υποστηρίζει ο Ράιαν. «Μόνο αυτό το ποίημα διαλύει τη ρύπανση οξειδίων του αζώτου που παράγουν περίπου 20 αυτοκίνητα καθημερινά.»
Ο ίδιος πραγματοποιεί εκστρατεία στη Βρετανία ζητώντας το συστατικό να προστεθεί στα απορρυπαντικά ρούχων καθιστώντας τα… κινητούς μηχανισμούς καθαρισμού του αέρα.
Όπως επισημαίνει, εάν οι παρακλήσεις του εισακουστούν, η χώρα θα πετύχει με μια κίνηση έναν από τους στόχους που έχει θέσει για τη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 4500 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ-10 ΜΑΙΟΥ!!! 


Με σύνθημα: 

«ΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» οι ακτιβιστές ανέλαβαν δράση!!!!   


Περισσότερα από 4.500 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος)
 και οργάνωσαν πάνω από 100 καθαρισμούς σε ακτές, βυθό, όχθες ποταμών και λιμνών, δάση, πάρκα και άλλες φυσικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα!