Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟΥΣ 18 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ONE YOUNG WORLD TOY 2014

Μια Ελληνίδα από τη Θεσσαλονίκη, με «προϋπηρεσία» σε παγκόσμια συνέδρια νεολαίας, θα εκπροσωπήσει όχι μόνο τη χώρα της αλλά συνολικά δέκα χώρες των Βαλκανίων, του ευρωπαϊκού νότου και της Μεσογείου στο παγκόσμιο συνέδριο της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας οργάνωσης «One Young World», που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου του 2014, στο Δουβλίνο.

Ο λόγος για την Ιωάννα Φωτοπούλου, ένα από τα 18 άτομα που επιλέχθηκαν παγκοσμίως για να εκπροσωπήσουν μια ομάδα χωρών από 179 χώρες!
Η 24χρονη τοπογράφος μηχανικός, που μίλησε τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο της οργάνωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, έχει τεθεί υπεύθυνη για την Ελλάδα, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και το Κόσοβο.
Τις επόμενες μέρες θα ετοιμάσει τις βαλίτσες της για τα ταξίδια που θα πραγματοποιήσει σε όλα αυτά τα μέρη, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους νέους και τις νέες κάθε τόπου για τα ζητήματα που τους απασχολούν και θα ήθελαν να θέσουν στο ετήσιο συνέδριο της «One Young World».
Η διαδικασία που προηγήθηκε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς υπέβαλαν υποψηφιότητες όσοι νέοι από τις δέκα χώρες επιθυμούσαν να γίνουν πρέσβεις- αντιπρόσωποι της ευρύτερης περιοχής. Η οργάνωση επέλεξε τους τρεις καλύτερους φακέλους και για έναν μήνα περίπου 300 άτομα είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν διαδικτυακά εκείνον που προτιμούσαν.
«Αυτό που ανέφερα στη δική μου καμπάνια είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει πράγματα μόνος του. Ωστόσο, αν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει, τότε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Γιατί, ακόμη και στην περιοχή μας, που πλήττεται τα μέγιστα από την οικονομική κρίση, τα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν, υπάρχει ελπίδα» αναφέρει η Ιωάννα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και, όπως φαίνεται, τα λόγια αυτά «άγγιξαν» όσους την προτίμησαν από τον παγκόσμιο οργανισμό και όσους την ψήφισαν για να τους εκπροσωπήσει.
Όταν τη ρωτάμε τι θα προτάξει για την Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας διοργάνωσης νεολαίας, απαντά: «Θέλω να αποδείξω ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες». Σημειώνει δε, με ζέση πως δεν πρόκειται να σταματήσει να δουλεύει μέχρι τον Οκτώβριο. «Θα δώσω όλο μου το χρόνο, θα κόψω από τον ύπνο μου, αλλά θα βγάλω ασπροπρόσωπα και τα παιδιά που με ψήφισαν και το One Young World» λέει χαρακτηριστικά.
Επικαλείται, μάλιστα, τη ρήση του παγκοσμίως γνωστού Έλληνα διαφημιστή Πίτερ Οικονομίδη, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα branding, μια μάρκα για την Ελλάδα. «Γνωρίζω ότι δεν είμαι ο πλανητάρχης. Είμαι μια μέση Ελληνίδα που πήγε σε δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, σπούδασε στην Ελλάδα, κάνει μεταπτυχιακό στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι κατάφερα κάποια πράγματα όχι γιατί είμαι διαφορετική, αλλά επειδή προσπάθησα. Αυτό σημαίνει ότι, κάνοντας αυτό που μπορώ και κάνοντάς το όσο γίνεται καλύτερα, μπορώ να δείξω σε όλους ότι όλοι μπορούμε. Για όλους υπάρχουν δυνατότητες, αρκεί να τις δούμε καθαρά μπροστά μας. Όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να κάνουμε κάτι για τη χώρα μας» προσθέτει.

Δεν παραλείπει δε να αναφέρει ότι θα επιδιώξει να θίξει από τη θέση της τα ζητήματα της ανεργίας, ενεργειακά θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, θέματα πολιτισμού, κουλτούρας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για τα προβλήματα που περιμένει να τεθούν από την πλευρά των χωρών που θα εκπροσωπεί σημειώνει: «Αν κρίνω από την εμπειρία μου από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα προβλήματα των Ρομά, όταν συζητούμε με άλλους ανθρώπους από τα Βαλκάνια, μπορεί να αρχίσουμε να μιλάμε για τις διακρατικές σχέσεις και την ειρήνη και να καταλήξουμε να εξετάζουμε θέματα, όπως η υπεραλίευση στην Αδριατική, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ή οι προοπτικές των Βαλκανίων. Αγαπώ τα Βαλκάνια, όμως οι χώρες τους έχουν τόσα ζητήματα που θεωρώ ότι το καλύτερο θα είναι να αναπτυχθεί μια συζήτηση από τη νεολαία κάθε τόπου και οι προτεραιότητές της να καθοριστούν από την έκβαση του διαλόγου».

Τους επόμενους μήνες, η Ιωάννα Φωτοπούλου θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει τα σημαντικότερα θέματα για κάθε χώρα και να συντάξει φακέλους και εκθέσεις υπό την καθοδήγηση σημαντικών ανθρώπων που έχουν οριστεί ως μέντορες των 18 εκπροσώπων του One Young World. Μεταξύ αυτών προσωπικότητες όπως ο Κόφι Ανάν, ο Μπομπ Γκέλντοφ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Μοχάμεντ Γιουνούς, που θα επικοινωνούν ηλεκτρονικά μαζί τους.
Πηγή: thebest.gr

424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ενας στους δυο πολίτες που εξυπηρετείται στο «424», είναι ιδιώτης, καθώς το Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης, στη Θεσσαλονίκη, έχει τεράστια ανταπόκριση στο κοινό από τότε που άνοιξε τις πόρτες του και σε ασθενείς εκτός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύουν η μεγάλη προσέλευση που αυξήθηκε κατά 30% από το 2010 και η ζήτηση σε εξωτερικά ιατρεία που συνεπάγεται αναμονές μέχρι και... επτά μηνών. Εντός του 2014, το νοσοκομείο ετοιμάζεται να εγκαινιάσει και νέες υπηρεσίες, όπως το κέντρο ψυχικής υγείας στις παλιές εγκαταστάσεις του «424», στη Νέα Εγνατία.

Αυξητική τάση

«Το ποσοστό νοσηλείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε σχέση με τους ιδιώτες είναι περίπου 50% προς 50%. Ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετεί το νοσοκομείο μας είναι συνεχώς σε αυξητική τάση. Την τελευταία τετραετία νοσηλεύτηκαν 22.708 πολίτες και εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 211.848», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο διευθυντής του νοσοκομείου, ταξίαρχος Μιχαήλ Τσελεντάκης. Ο ίδιος θεωρεί ότι η καλή φήμη του ως ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα με επιτυχημένη αποστολή σχετίζεται με την ποιότητα των υπηρεσιών, τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στρατιωτικών γιατρών και την υψηλού επιπέδου νοσηλευτική περίθαλψη.

Οχι μόνο για απόστρατους
Η πόρτα του «424» άνοιξε για όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους απόστρατους και τα μέλη οικογενειών του εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα νοσηλείας έχουν οι οικογένειες του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και οι απόστρατοι -που μέχρι πρότινος δεν είχαν- καθώς και οι οικογένειες των εν ενεργεία και εν αποστρατεία πολιτικών υπαλλήλων του ΥΕΘΑ. Επιπλέον, κάθε πολίτης μπορεί να νοσηλευτεί, αρκεί να εγκριθεί η ανάλογη αίτησή του προς το νοσοκομείο.
 Το «424» ανακουφίζει τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, διαθέτοντας τριάντα κρεβάτια και άλλες τέσσερις κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ώστε να διακομίζονται, μέσω του ΕΚΑΒ, ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ολες οι κλινικές, τα τμήματα και τα εργαστήρια είναι διαθέσιμα και στους ιδιώτες, ενώ η κύρια σύμβαση είναι με τον ΕΟΠΥΥ.

Ερχονται νέες υπηρεσίες
Μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος με την ενεργοποίηση του υπερσύγχρονου γραμμικού επιταχυντή. Παράλληλα, θα λειτουργήσει το πρώτο εμβολιστικό κέντρο για ανευρύσματα στον εγκέφαλο, σε δημόσιο νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, θα σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα ή στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η οικονομική αιμορραγία όσων απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Στο υπό ανακαίνιση παλιό «424» θα εγκατασταθεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων.
 Οσον αφορά την προμήθεια βαρέος νέου εξοπλισμού, δεν προβλέπεται εντός του έτους. Σύμφωνα με το διευθυντή του νοσοκομείου, ταξίαρχο Μιχαήλ Τσελεντάκη, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι υπερσύγχρονος και η ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου έγκειται στο ότι διαθέτει συγκεντρωμένο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, όπως μαγνητικό, αξονικό και στεφανιογράφο. Εντυπωσιακό είναι και το σωληνωτό ταχυδρομείο, ένα σύστημα με το οποίο μεταφέρονται βιολογικά υλικά, φάρμακα και έγγραφα με μια κάψουλα, μεταξύ των διάφορων τμημάτων του νοσοκομείου, διευκολύνοντας την ταχύτερη επικοινωνία μεταξύ τους.
Πηγή: aggelioforos.gr