Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΙΟΥ.

Τα μουσεία της χώρας γιορτάζουν την Κυριακή 18 Μαΐου την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο όλη την ημέρα,δωρεάν ξεναγήσεις και πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Πρωταγωνιστής της μεγάλης γιορτής των μουσείων είναι το Βυζαντινό, που γιορτάζει φέτος τα εκατό του χρόνια.
Το πρόγραμμα είναι πραγματικά πλούσιο, με οργανωμένες ξεναγήσεις σε μόνιμες εκθέσεις, επιλεγμένα εκθέματα και αρχαιολογικούς χώρους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, ημερίδες, συνέδρια, ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοδικές εκθέσεις ή οι σύγχρονες εικαστικές και άλλες εγκαταστάσεις που υλοποιούνται το διάστημα αυτό.
Ιδού μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, για να πάρετε μια πρώτη γεύση:
- Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί τη δράση «3 ζωγράφοι, 3 ιστορίες». Τρεις σημαντικοί Έλληνες ζωγράφοι, ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Μόραλης και ο Σπύρος Παπαλουκάς, επιλέγονται από τη μόνιμη έκθεση. Τα έργα τους «φωτίζονται» μέσα από ειδικές παρουσιάσεις, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και ντοκιμαντέρ, μουσικά δρώμενα, και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Για το σκοπό αυτό, η Πινακοθήκη θα διευρύνει το ωράριο λειτουργίας της από τις 19:00 έως τις 22:00 τις Παρασκευές 16 και 30 Μαΐου, και 13, 20 και 27 Ιουνίου.
- Το Σάββατο, 17 Μαΐου ώρα 22.00, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης «Τάσος Ζωγράφος. Αναδρομική» από την επιμελήτριά της, Νέλλη Κυριαζή.
- Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνονται δωρεάν ξεναγήσεις για μικρούς και μεγάλους, με παράλληλη μεταγλώτισση στη νοηματική γλώσσα, βιωματικά εργαστήρια και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά.
- Το Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενεί δύο εορταστικές παρουσιάσεις με τις θεματικές «Ο λαγός της Ακρόπολης» (στις 10.00 στα αγγλικά και στις 12.00 στα ελληνικά) και «Ο Μοσχοφόρος: ένα αριστούργημα της Ακρόπολης ξαναστήνεται» (στις 11.00 στα ελληνικά και στις 11.30 στα αγγλικά). Το Μουσείο θα λειτουργήσει με μειωμένο ωράριο λόγω των δημοτικών εκλογών, από τις 8.00 έως τις 16.00, με ελεύθερη είσοδο.
- Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» πραγματοποιούνται ξεναγήσεις το Σάββατο 17 Μαΐου και Κυριακή 18 Μαΐου, από τις 11.00 ως τις 14.00.
- Το Μουσείο Φωταερίου ανοίγει τις πόρτες του, με ελεύθερη είσοδο για όλη την Κυριακή 18 Μαΐου (από τις 10.00 ως τις 18.00) και δίνει μια εξαιρετική αφορμή να το γνωρίσουν όσοι δεν το έχουν ήδη επισκεφθεί.
- Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς».
- Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ γιορτάζει την ημέρα με ένα… εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ολόφρεσκα, ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια, από τις 11 έως τις 18 Μαΐου.
- Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου φιλοξενεί πολλές διαφορετικές δράσεις υπό τον γενικό τίτλο «Το Μουσείο θυμάται… Το Μουσείο δημιουργεί… Το Μουσείο ενώνει…», τηνΠαρασκευή 16 Μαΐου, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι και δέκα αντίστοιχα χρόνων από τα εγκαίνια του μουσείου και του αρχαιολογικού πάρκου της Πανεπιστημιούπολης.
Πηγή: imerisia.gr

Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΟΛΚΑΣ «ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ» ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ!

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό με μεγάλο κύρος στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στον οποίο συμμετέχουν «πολύ δυνατά μυαλά» από χώρες των Βαλκανίων, της Κύπρου, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ο Λευτέρης ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και θέλει να κάνει διδακτορικό στα θεωρητικά μαθηματικά.




Μιλώντας στο «Έθνος» λέει ότι η συμμετοχή του στον διαγωνισμό ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία, η οποία θα του δώσει σημαντικά εφόδια για το μέλλον
Για να λάβει μέρος ο Λευτέρης χρειάστηκε να προετοιμαστεί εντατικά, αλλά και να περάσει το εμπόδιο του διαγωνισμού επιλογής που έγινε στην Ελλάδα. «Από πέρυσι ήθελα να λάβω μέρος, όταν ο διαγωνισμός είχε γίνει στην Αθήνα, αλλά φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω. Προκρίθηκα με έναν συμφοιτητή μου από το Μαθηματικό και άλλα τρία παιδιά από το Πολυτεχνείο», τονίζει.
Ο διαγωνισμός, ο οποίος έγινε στο Ιάσιο της Ρουμανίας, είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά έχει μεγάλο κύρος στην πανεπιστημιακή κοινότητα και επομένως θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στο βιογραφικό του Λευτέρη όταν αποφασίσει να κάνει τα επόμενα ακαδημαϊκά βήματά του.
Για να καταλάβει την εξαιρετικά τιμητική δεύτερη θέση χρειάστηκε να συναγωνιστεί φοιτητές από πανεπιστήμια των Βαλκανίων, της Κύπρου, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Γι' αυτόν τον λόγο η επιτυχία του τον κάνει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. «Θα ήθελα να κάνω διδακτορικό στα Θεωρητικά Μαθηματικά. Είναι κάτι που έχω αρχίσει να σκέφτομαι από τώρα. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο επιθυμώ να ασχοληθώ με την έρευνα. Στόχος μου είναι να πάω σε κάποιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ή της Αγγλίας, γιατί αυτά τα ιδρύματα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ καλά, αλλά δυστυχώς δεν βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας», καταλήγει.


Οι δυσκολίες για τους φοιτητές
Ο Λευτέρης Μπόλκας έχει μεγαλώσει και ζει στην Αθήνα. Ετσι τα προβλήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων δεν τον δυσκολεύουν στις σπουδές του όσο δυσκολεύουν τους συναδέλφους του από την επαρχία. Παρ' όλα αυτά και αυτός καλείται να υπερπηδήσει υψηλά εμπόδια. «Κάθε φοιτητής αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Με περισσότερη προσπάθεια, όμως, μπορούν να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι. Στο Καποδιστριακό γίνεται εξαιρετική δουλειά, αλλά συχνά δεν φαίνεται, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ

 ΠΗΓΗ: ethnos.gr