Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Ένα χάπι που υπόσχεται να αντιμετωπίσει τη λευχαιμία σαν να είναι μια οποιαδήποτε ασθένεια, βάζοντας τέλος στη χημειοθεραπεία και τις δυσάρεστες παρενέργειες που προκαλεί στους ασθενείς, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell στη Ν. Υόρκη.

Το χάπι περιέχει έναν αναστολέα κινάσης που χορηγείται από το στόμα και είναι κατάλληλο για ασθενείς με λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Τα αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής θεωρούνται πάρα πολύ καλά, ωστόσο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση για το πότε θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς.
Στη μελέτη συμμετείχαν 19 ιατρικά κέντρα σε πέντε χώρες, οι επιστήμονες των οποίων έλεγξαν την αποτελεσματικότητα της συνδυαστικής χορήγησης των ουσιών rituximab και idelalisib σε ομάδα ασθενών. Οι ουσίες αυτές επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συνδυαστική θεραπεία καθυστέρησε σημαντικά την επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, καθώς το 93% από αυτούς παρουσίασε σταθερή πορεία για διάστημα έξι μηνών.
Το αντίστοιχο ποσοστό των ασθενών που ακολούθησαν θεραπεία με μόνο μία από τις δύο ουσίες, δεν ξεπέρασε το 46%.
Μάλιστα, ήταν τόσο αισθητή η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών, που η μελέτη διακόπηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή παρατηρητών που την παρακολουθούσε, προκειμένου να ακολουθήσουν τη συνδυαστική θεραπεία και οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας.
«Ακόμη και αν αυτός ο καρκίνος παραμένει ανίατος, πλέον θα μπορεί να θεραπευθεί σαν χρόνια ασθένεια με ένα χάπι, με τον ίδιο τρόπο που θεραπεύεται η υπέρταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Richard R. Furman, προσθέτοντας ότι η θεραπεία που ακολουθείται σήμερα μπορεί να είναι χειρότερη από την ασθένεια επειδή προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατο.
Η επιστημονική ανακοίνωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Weill Cornell.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ 2 ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΣΑΠΦΟΥΣ!!!!


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι μόνο λίγα από τα ποιήματα της Σαπφούς έχουν σωθεί. Σήμερα χάρη στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστημιακούς ανακαλύφθηκαν 2 ακόμη έργα της. Η νέα ανακάλυψη μας δίνει την ελπίδα πως στο μέλλον ίσως θα ανακαλύψουμε περισσότερα.

Ανακαλύφθηκαν κομμάτια από δυο άγνωστα ως τώρα ποιήματα της  μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας του 7ου αι. π.Χ. Το ένα από τα δύο ποιήματα βρέθηκε σε καλή κατάσταση και μας δίνει περισσότερες γνώσεις για τις ποιητικές τεχνικές της ποιήτριας.

Τα δυο ποιήματα ανακαλύφθηκαν όταν ο ιδιοκτήτης ενός αρχαίου πάπυρου, που χρονολογείται από τον 3ο αι. μ.Χ, ζήτησε τη γνώμη του καθηγητή κλασικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Dirk Obbink, για το ελληνικό κείμενο. Ο καθηγητής αμέσως κατάλαβε πόσο σημαντικό ήταν το κείμενο και ζήτησε την άδεια του ιδιοκτήτη για να το δημοσιεύσει.
Το άρθρο του, που περιέχει και μετάφραση των μερών των ποιημάτων που βρέθηκαν, αναμένεται να δημοσιευτεί αυτή την άνοιξη. Ωστόσο ένα μέρος του άρθρου έχει ήδη δημοσιευτεί on-line.
Παρά το γεγονός ότι η Σαπφώ ήταν μια διάσημη ποιήτρια σήμερα μόνο ένα ποίημα της σώζεται ολόκληρο. Τα υπόλοιπα είναι κομμάτια από τέσσερα διαφορετικά ποιήματα.  Το ένα από τα τέσσερα ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, μόλις το 2004.

Σύμφωνα με τον Albert Henrichs, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Harvard «Τα νέα ποιήματα της Σαπφούς θα σας μαγέψουν». Το ένα από τα δύο ποιήματα μιλάει για τον «Χάραξο» και τον «Λάριχο», που σύμφωνα με τια αρχαίες πηγές είναι δύο από τα αδέρφια της Σαπφούς. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που τους συναντάμε σε ποιήματα της.
 Μαρία Παπαθανασίου on  http://eu.greekreporter.gr/

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

Σαν άνεμος μου τίναξε ο έρωτας τη σκέψη 
σαν άνεμος που σε βουνό βελανιδιές λυγάει. 
'Ηρθες, καλά που έκανες, που τόσο σε ζητούσα 
δρόσισες την ψυχούλα μου, που έκαιγε ο πόθος. 
Από το γάλα πιο λευκή 
απ' το νερό πιο δροσερή 
κι από το πέπλο το λεπτό, πιο απαλή. 
Από το ρόδο πιο αγνή 
απ' το χρυσάφι πιο ακριβή 
κι από τη λύρα πιο γλυκιά, πιο μουσική...