Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΟΜΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ Β. ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ

Ένας κομήτης που ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του, ο Lovejoy 2014 Q2, θα φωτίσει με την πρασινωπή ουρά του το ουράνιο στερέωμα, στις περιοχές που δεν πλήττονται από τη 
φωτορρύπανση.



Ο κομήτης που κινείται από το νότο προς το βορρά και διασχίζει το ηλιακό μας σύστημα μετά από11.000 χρόνια ήταν ορατός μόνο στο νότιο ημισφαίριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Τέρι Λάβτζοϊ στην Αυστραλία.
Πρώτη ευνοϊκή μέρα για την παρατήρησή στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι η Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, όταν ο κομήτης θα βρεθεί στο λεγόμενο περίγειο, την ελάχιστη απόστασή του από τη Γη, περίπου 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το Space.com, η Σελήνη ανατέλλει περίπου μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, και στο διάστημα αυτό ο Q2 θα είναι ορατός ψηλά στο νότιο ουρανό.
Στις επόμενες δύο εβδομάδες ο κομήτης θα μετακινηθεί από τον αστερισμό του Ηριδανού στους αστερισμούς του Ταύρου και του Άρη.
Μετά τις 30 Ιανουαρίου, ο Lovejoy θα αρχίσει να απομακρύνεται από τον Ήλιο και θα εξαφανιστεί από το ουράνιο στερέωμα.
Η βέλτιστη περίοδος για την παρατήρησή του θα είναι τα μέσα Ιανουαρίου, όταν ο κομήτης θα έχει φωτεινότητα μεγέθους 4,6 (τα λαμπρότερα άστρα έχουν φαινόμενο μέγεθος 0 και τα πιο αμυδρά αντικείμενα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι έχουν φαινόμενο μέγεθος 6), πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι σε ορισμένες περιοχές.
Η πράσινη κόμη του κομήτη αποδίδεται στην παρουσία διατομικού άνθρακα και κυανίου, ουσίες που φθορίζουν με πράσινο χρώμα όταν δέχονται την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.
Το μπλε χρώμα της ουράς αποδίδεται στο μονοδείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, η ουρά θα φαίνεται ξεθωριασμένη εξαιτίας της χαμηλής συγκέντρωσης σκόνης που θα αντανακλούσε το ηλιακό φως.
Πηγή: http://www.econews.gr/2015/01/05/komitis-prasinos-119761/

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ 5.000 ΕΤΩΝ

Την μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο, ηλικίας 5.000 ετών, ανακάλυψαν ερευνητές στην Καππαδοκία, στην περιοχή Νεβσεχίρ. Όπως αναφέρει η «Independent»,  ο δήμαρχος του Νεβσεχίρ,  Hasan Unver,  χαρακτήρισε τις υπόλοιπες αντίστοιχες πόλεις που έχουν βρεθεί ως «κουζίνες» μπροστά στο μέγεθος της νέας ανακάλυψης.
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της διοίκησης της οικιστικής ανάπτυξης της χώρας, Mehmet Ergun Turan, δήλωσε ότι η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια υπόγειων διεργασιών. «Δεν είναι κάποια γνωστή υπόγεια πόλη. Οι διάδρομοι των τούνελ φτάνουν τα 7 χιλιόμετρα. Σταματήσαμε όλες τις εργασίες που κάναμε στην περιοχή όταν τη βρήκαμε», είπε στην «Hurriyet» ο Turan.
Μέχρι την ώρα που ήρθε στο φως η υπόγεια πόλη, οι αρχές είχαν δώσει για τις εργασίες που έκαναν 90 εκατ. λίρες. Ο υπεύθυνος σημείωσε πως η εν λόγω χασούρα δεν είναι σημαντική απώλεια δεδομένης της ιστορικής ανακάλυψης που έγινε.

Το πάνω τμήμα της πόλης έγινε αντιληπτό από πέρυσι, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει γνωστό το μέγεθος της ανακάλυψης. Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί και μελετούνται 44 ιστορικά αντικείμενα
Η πιο γνωστή υπόγεια πόλη στην περιοχή, μέχρι σήμερα, ήταν εκείνη που βρέθηκε στην πόλη Ντερινκούγιου το 1963, όταν ένας τοίχος σπηλαίου γκρεμίστηκε και αποκάλυψε μια υπόγεια πόλη βάθους πάνω από 90 μέτρα.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/898335/kappadokia-anakalufthike-upogeia-poli-5000-eton

ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ GUARDIAN ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ



ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ GUARDIAN ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ- Τις κατατάσσει στους top προορισμούς παγκοσμίως για το 2015!





Στα λιγότερα γνωστά νησιά των Κυκλάδων όπως είναι η Σίφνος, η Φολέγανδρος και η Μήλος αναφέρεται η εφημερίδα. Επιπλέον, το άρθρο της Guardian σχολιάζει την 6η επέτειο του μουσείου της Ακρόπολης φέτος το καλοκαίρι, αλλά και τα νέα, εστιατόρια που έχουν ανοίξει.
Ενδεικτικά, στην λίστα της Guardian βρίσκονται και η Κούβα, η Αϊτή, η Λυών, το Μπρίστολ και η Νικαράγουα. ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ......
http://www.theguardian.com/travel/2015/jan/03/holiday-hotspots-where-to-go-in-2015