Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

10.000 ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ «ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΚΑΝ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ-








Ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου που εντοπίστηκαν τα αρχαία ήταν από την πρώτη στιγμή θετικός στην επιστροφή τους.

Επεστράφησαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από 10.000 αρχαία αντικείμενα, κυρίως κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής περιόδου, που είχαν κλαπεί από τους ναζί το 1941 από τη Θεσσαλία απ' όπου είχαν ανασκαφεί. 

Ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου που εντοπίστηκαν τα αρχαία Γκούντερ Σέμπελ, ήταν από την πρώτη στιγμή θετικός στην επιστροφή τους, και σύμφωνα με την Καθημερινή, τη Δευτέρα αναμένεται μαζί με την ομάδα του στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί μια μικρή τελετή για τον επαναπατρισμό των αντικειμένων.

«Μπορεί τα αντικείμενα να φαντάζουν ταπεινά, αλλά η επιστροφή τους είναι συμβολική και υψίστης σημασίας», εξηγεί η κ. Μαρία Βλαζάκη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Θεωρούμε πως θα είναι προάγγελος πολλών άλλων αρχαίων που περιμένουμε να πάρουμε από διάφορα μουσεία που επίσης είχαν απομακρυνθεί στη γερμανική κατοχή ως λεία πολέμου».

Στην εκδήλωση τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης θα παρουσιάσουν και την επικαιροποίηση του βιβλίου «Ζημίαι των Αρχαιοτήτων εκ του Πολέμου και των Στρατών Κατοχής», στο οποίο είχαν καταγραφεί το 1946 όλα τα αρχαία τα οποία θεωρούνταν κλεμμένα από τις γερμανικές, ιταλικές και βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής.

http://www.skai.gr/news/

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO: