Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΦΩΣ ΣΕ ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΙΝΕΙ Η ΑΤΥΧΗ 23χρονη ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ.

Φως σε δύο νέους θα χαρίσουν οι κερατοειδείς της 23χρονης φοιτήτριας που έχασε προχθές τη ζωή της κατά τη σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο του ΚΤΕΛ λίγο πριν τα διόδια Μαλγάρων. Με τα μάτια της άτυχης φοιτήτριας θα βλέπει από αύριο ένας νέος 29 ετών και από τη προσεχή Δευτέρα μία κοπέλα 30 ετών που πάσχουν από κερατόκωνο και θα υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Ο διευθυντής της Α' Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Παναγιώτης Οικονομίδης ανέφερε, με την ευκαιρία ότι, χτες έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς σε νέους 21 και 22 ετών αντίστοιχα με μόσχευμα από έναν νέο 21 ετών που έχασε τη ζωή του από ρήξη ανευρύσματος και εγκεφαλική αιμορραγία.

“Το 2013 στην Κλινική μας έγιναν 70 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς ενώ το 2012 είχαν γίνει 100” πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης. Εξηγώντας τους λόγους της μείωσης των μεταμοσχεύσεων κατά το περασμένο έτος είπε: “Ενώ η εκκλησία τάσσεται υπέρ των μεταμοσχεύσεων, όταν κάνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις για τη δωρεά οργάνων έρχονται άτομα από παραθρησκευτικές οργανώσεις και μοιράζουν φυλλάδια κατά της δωρεάς οργάνων και αποτρέπουν τον κόσμο”.

Πηγή: imerisia.gr

ΝΕΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

Την πρόληψη του καρκίνου του μαστού πιστεύουν ότι θα επιτύχουν επιστήμονες του Χάρβαρντ, οι οποίοι αυτόν τον καιρό αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που μέχρι στιγμής έχει προλάβει την εμφάνιση της ασθένειας στο 75% των περιπτώσεων.

Το εμβόλιο αναπτύσσουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι οποίοι εντόπισαν ένα γονίδιο που ενισχύει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, αλλά και της μετάστασης. Στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι κατάφεραν να το απενεργοποιήσουν χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από το RNA, ενώ οι δοκιμές σε ποντίκια παρουσίασαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το εμβόλιο είναι κατάλληλο για το μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα, μια μορφή καρκίνου του μαστού στο πιο πρώιμο στάδιό του, που προκαλεί μεταβολές στους γαλακτοφόρους πόρους, όπου παραμένει χωρίς να διηθεί το τοίχωμά του. Σύμφωνα με ειδικούς, ο καρκίνος αυτός αντιμετωπίζεται πλήρως, αλλά στην περίπτωση που παραμεληθεί μπορεί να διηθήσει τους γειτονικούς ιστούς.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν το εμβόλιο σε ποντίκια με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και διαπίστωσαν ότι κατάφερε να μπλοκάρει την ασθένεια προτού καν εμφανιστεί.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Don Ingber, το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του μαστού, καθώς οι υπόλοιπες όταν εντοπίζονται βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Διευκρίνισε δε ότι προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, γι' αυτό και δεν έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο, κάτι που θα γίνει αν αποδειχθεί ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει και πως το νέο εμβόλιο θα βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες να αποφύγουν τη μαστεκτομή και τη θεραπεία με ακτινοβολίες.
Μάλιστα, τονίζουν στην έκθεσή τους ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία ήπια θεραπευτική προσέγγιση για αυτήν την ασθένεια και πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που υπάρχει μέχρι στιγμής αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας μιας θεραπείας για τις γυναίκες που έχουν γενετική τάση στον καρκίνο.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΩΡΕΑ 600.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κα ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΓΚΟΥΝΤΑΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


" Αιμοδυναμικό εργαστήριο θα αποκτήσει το Παναρκαδικό νοσοκομείο της Τρίπολης, με δωρεά των μηχανημάτων από μια γυναίκα ιδιώτη και εκτιμάται από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ότι λίγο πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Σιουρούνη, η δωρήτρια Γιαννούλα Γκουντάνη, ζήτησε από το νοσοκομείο να μάθει τις ανάγκες που έχει, έτσι ώστε να εκπληρώσει επιθυμία του συζύγου της Κωνσταντίνου.

Σε συνεργασία με τους γιατρούς, κατέληξαν, ότι το νοσοκομείο χρειάζεται ένα σύγχρονο αιμοδυναμικό εργαστήριο, για την υποστήριξη της καρδιολογικής κλινικής, προκειμένου να γίνονται οι στεφανιογραφίες στην Τρίπολη, αφού μέχρι σήμερα όλοι οι καρδιοπαθείς έπρεπε να μετακινηθούν στην Αθήνα.

Η προμήθεια του εξοπλισμού γίνεται με τη βοήθεια της επιτροπής προμηθειών υγείας, ώστε το μηχάνημα που θα αποκτήσει το νοσοκομείο να είναι το καλύτερο από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών και παράλληλα διασφαλίζοντας την οικονομική προσφορά της δωρήτριας.

Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να υπογραφεί η σύμβαση, για να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες.

" Η είδηση στάθηκε αφορμή να ψάξουμε και να βρούμε τη δωρήτρια Κυρία Γκουντάνη.Τής ζητήσαμε να μας πει κάτι απο τη ζωή της και το αποτέλεσμα το διαβάζετε παρακάτω,γραμμένο απο την ίδια σε τρίτο πρόσωπο.

"Η Γιαννούλα Γκουντάνη του Επαμεινώνδα και της Σταυρούλας Μαχαίρα σύζυγος του Κωνσταντίνου Γκουντάνη με καταγωγή και οι δύο από τη Νεστάνη Μαντινείας Αρκαδίας όταν ήταν 20 ετών ,το 1957,την κάλεσε ο σύζυγος της να πάει στην Αυστραλία ,αυτός ήταν ήδη 2 χρόνια εκεί,να τελέσουνε το γάμο τους.

Στην Αυστραλία πήγανε με ένα ζευγάρι παπούτσια οπού δουλέψανε σκληρά, ξεκινώντας από ένα μικρό μαγαζάκι <<ΧΑΜΠΟΥΚΑ ΣΟΠ>> (επιχείρηση με κτίρια σε παραθαλάσσιες περιοχές) και σιγά - σιγά σε μεγάλα εστιατόρια. Με πολύ δουλειά και οικονομία μαζέψανε ένα σεβαστό ποσό που τους επέτρεψε να ζήσουν καλά από το 2003 και μετά που αποφασίσαμε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στην οποία πληρώνουν κανονικά όλους τους φόρους τους .
H Ka Γιαννούλα με τον σύζυγο της Κωνσταντίνο


Το 2011 ο σύζυγος της απεβίωσε και εκείνη θέλοντας να κάνει κάτι στη μνήμη του άνδρα της αποφάσισε να κάνει μια δωρεά στο Παναρκαδικό νοσοκομείο της Τρίπολης, σε συνεννόηση με τον γιατρό του νοσοκομείου κ. Χρυσό, ένα τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα στεφανιογραφίας, για να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια στην Τρίπολη και τις γύρω περιοχές καθώς δεν υπάρχει τέτοιο στην Πελοπόννησο."