Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ".

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου.
Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο. 
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Αυτή την ημέρα διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας πολλές εκδηλώσεις που σκοπό έχουν τη διάδοση της ανάγνωσης αλλά και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.
Με αυτή την ευκαιρία σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) προετοιμάζει πυρετωδώς τη διοργάνωση της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 8 έως 11 Μαΐου 2014, στο διεθνές συνεδριακό κέντρο HELEXPO, υπό τη διοργάνωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)/Υπουργείου Πολιτισμού και της Helexpo, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Η τιμώμενη χώρα για το 2014 θα είναι το Ισραήλ, ενώ το πολιτιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει με αφορμή την Ελληνική Προεδρία ένα μεγάλο αφιέρωμα με θέμα «Η Ευρώπη μέσα από τα βιβλία».
Προγραμματίζονται επίσης: αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του), φεστιβάλ κόμικς-graphic novels καθώς και περισσότερες από 200 εκδηλώσεις ανοιχτές προς το βιβλιόφιλο κοινό: παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, εργαστήρια, επαγγελματικές συναντήσεις, νέες τεχνολογίες, ειδικές «γωνιές» για παιδιά και εφήβους, παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων στην πόλη κ.ά.

Πηγή: http://tameteora.gr/