Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ, 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ.

Στην επικαιρότητα επανέρχεται η Πηνελόπη Δέλτα με το «κύκνειο άσμα» της, το οποίο - αν και γράφτηκε πριν από 75 χρόνια - εκδόθηκε φέτος, από τις εκδόσεις «Ερμής».
Η Πηνελόπη Δέλτα, (Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, 1874 - Αθήνα, 1941) ήταν Ελληνίδα συγγραφέας, γνωστή κυρίως από τα ιστορικά της μυθιστορήματα για παιδιά, η σημαντικότερη ίσως γυναικεία φυσιογνωμία στις κρίσιμες για τον Ελληνισμό πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη, τον γνωστό «Τρελαντώνη» του ομώνυμου βιβλίου της.
Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα το 1895, και μαζί του απέκτησε τρεις κόρες. Επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια το 1905, όπου η Πηνελόπη γνώρισε τον Ίωνα Δραγούμη, τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε ένας μεγάλος έρωτας, η Πηνελόπη όμως δεν μπορεί να αντιταχθεί στις κοινωνικές επιταγές και την υποχρέωσή της απέναντι στο σύζυγο και τα παιδιά της. Η πλατωνική αυτή σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Δραγούμη τελειώνει το 1908, όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη.

Η Δέλτα, που είχε μετακομίσει στη Φρανκφούρτη το 1906, εκδίδει το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Για την Πατρίδα», 1909. Το 1913, η οικογένεια Δέλτα επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια ενώ το 1916 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκης, είχε εκλεγεί δήμαρχος.

Το 1925 εκδίδεται «Η ζωή του Χριστού», ενώ την ίδια χρονιά εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της πολιομυελίτιδας, ασθένειας που θα την ταλαιπωρήσει μέχρι τον θάνατό της. Το 1929 ξεκίνησε τη συγγραφή της τριλογίας «Ρωμιοπούλες», η οποία τελείωσε το 1939. Το πρώτο βιβλίο, «Το Ξύπνημα», καλύπτει γεγονότα των ετών 1895 - 1907, η «Λάβρα» καλύπτει τα έτη 1907 - 1909 και το «Σούρουπο» τα έτη 1914 - 1920.

«Ρωμιοπούλες»

«Το τρίτομο μυθιστόρημα, αυτοβιογραφικό, μιας γυναίκας εγκλωβισμένης στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το σαρκίο της, αλληλέγγυης με τον γυναικείο πληθυσμό μιας εποχής που ο βίος εκτός οικογενείας ανήκε στους άνδρες και οι γυναίκες δεν εκσυγχρονίζονται, παραμένουν καθηλωμένες στο χρυσό κλουβί τους, όπως η ίδια η Δέλτα η οποία ταυτίζεται με την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματός της. Κι ενώ οι Ελληνίδες αποτελούν το αντικείμενο εξιστόρησης στις Ρωμιοπούλες, η έγνοια της συγγραφέως για τη νεοελληνική ιστορία συγκροτεί το υφάδι του μυθιστορηματικού καμβά» ανέφερε η ερευνήτρια Ιωάννα Πετροπούλου, στην παρουσίαση του βιβλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία Στεφάνου και Πηνελόπης Δέλτα, στην Κηφισιά, όπου στεγάζονται από τη δεκαετία του 1990, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΑΓΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΑΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΤΑΝ ΔΗΜΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!!


ΦΕΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ-ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Το Γυμνάσιο και Λύκειο θα εγκατασταθεί στο κτίριο του παλιού  σχολείου  και του νηπιαγωγείου, που κατασκευάστηκαν το 1964 και δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου από  τότε που έκλεισαν τα σχολεία. Τα κτίρια αυτά  θα επισκευαστούν και θα μετατραπούν σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
Οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη λειτουργία του ελληνικού σχολείου με μια αυθαίρετη απόφαση του 1964 και είχαν παραβιάσει τη συνθήκη της Λοζάνης. Μια απόφαση που είχε αναγκάσει τότε εκατοντάδες Έλληνες του νησιού να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους για να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά τους είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην Ελλάδα για να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα. Το 1964, όταν ακούστηκε για τελευταία φορά κουδούνι στα ελληνορθόδοξα σχολειά της Ίμβρου , μετρούσαν περί τα 550 παιδιά.
Τo δημευμένο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια κτίριο του ελληνικού δημοτικού σχολείου στα Αγρίδια της Ιμβρου παραχωρήθηκε και πάλι από τις τουρκικές αρχές, με τη μορφή της προσωρινής αμισθί και επ' αόριστο παραχώρησης, στην ελληνική κοινότητα, με σκοπό να λειτουργήσει γυμνάσιο - λύκειο.
Η υπογραφή της παραχώρησης έγινε από τον Τούρκο έπαρχο της Ιμβρου προς τον νεοϊδρυθέντα Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ιμβρου, παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου και εκπρόσωπου των μειονοτικών ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφιών της Τουρκίας, Λάκη Βίγκα, και του αντιπροέδρου του Συνδέσμου και αντιπροέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων Ιωακείμ Καμπουρόπουλου.
Η παραχώρηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επαναλειτουργία μετά σχεδόν 50 χρόνια, όταν οι τουρκικές αρχές πήραν τα μέτρα που οδήγησαν στον αφανισμό των Ελλήνων της Ιμβρου, του δευτεροβάθμιου ελληνικού σχολείου στην Ιμβρο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
ww.onalert.gr/


ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Μειωμένες κατά 19,2% εμφανίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το 2020 αναμένεται να είναι χαμηλότερες κατά 24,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στα Ηνωμένα Έθνη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) οι εκπομπές διοξειδίου της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 1,3% το 2012, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 1.082 μεγατόνους από το 1990, περισσότερο από το άθροισμα των εκπομπών της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2012.

Η Ιταλία συνέβαλε κατά 45% στη μείωση των εκπομπών της Ε.Ε. το 2012, λόγω των χαμηλότερων εκπομπών από τις μεταφορές και τη βιομηχανία, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ήταν στην Πολωνία, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης στερεών καυσίμων. Στον αντίποδα βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, όπου οι εκπομπές αυξήθηκαν, καθώς αυξήθηκε η κατανάλωση των στερεών καυσίμων.
Αρχίζει η μείωση εκπομπών διοξειδίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Ε.Ε. μπορεί να φτάσει νωρίς το στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αποδίδει το 1/3 των τάσεων των εκπομπών στις αλλαγές του ΑΕΠ, που παρατηρήθηκαν σε περιόδους ανάπτυξης ή ύφεσης. Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας.
Εκτιμήσεις αναλυτών προβλέπουν πως γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό των εκπομπών CO2. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του αμερικανού προέδρου Barack Obama, που ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση 30% των εκπομπών των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
Αρχίζει η μείωση εκπομπών διοξειδίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Ουσιαστικά πρόκειται για την «ισχυρότερη δράση που έχει λάβει ποτέ αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος», σύμφωνα με την Επίτροπο της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, Connie Hedegaard. Ενώ, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης της Κίνας, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να θέσει ανώτατο όριο εκπομπών CO2, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2016.
Πηγή: imerisia.gr