Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12/07

Μία πολύ φωτεινή πανσέληνο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη νύχτα του Σαββάτου και είναι η πρώτη από τις τρεις σούπερ πανσελήνους που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Το φαινόμενο θα επαναληφθεί ακόμη καλύτερα στις 10 Αυγούστου, όταν θα υπάρξει η μεγαλύτερη και λαμπρότερη πανσέληνος του 2014, καθώς η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή της από τη Γη (το λεγόμενο περίγειο). Μια τρίτη αρκετά μεγάλη πανσέληνος θα λάβει χώρα και στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι πανσέληνοι διαφέρουν σε μέγεθος και φωτεινότητα, επειδή η τροχιά του δορυφόρου μας γύρω από τον πλανήτη μας είναι ελλειπτική κι έτσι το φεγγάρι πότε βρίσκεται πιο κοντά και πότε πιο μακριά.
Στο περίγειο (το κοντινότερο σημείο από τη Γη) η Σελήνη βρίσκεται περίπου 50.000 χιλιόμετα πλησιέστερα από ό,τι στο απόγειο (το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της), καθώς η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται μεταξύ των 356.500 και των 406.500 χιλιομέτρων περίπου.
Όσο περισσότερο η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, τόσο ο δίσκος του φεγγαριού φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος. Αυτό ακριβώς θα συμβεί στις 10 Αυγούστου καλύτερα από κάθε άλλη φορά φέτος, καθώς η Σελήνη θα απέχει μόνο 356.896 χιλιόμετρα από τη Γη.
Πέρυσι τον Ιούνιο, η σούπερ-πανσέληνος (ο όρος δεν είναι αστρονομικής, αλλά αστρολογικής προέλευσης) έκανε το φεγγάρι να φαίνεται περίπου 30% μεγαλύτερο και 14% πιο φωτεινό.
Πηγή: ethnos.gr