Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 20 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που προβάλλει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, παρουσιάζοντας εκθέσεις  για την ανάδειξη της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος του είναι να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την τέχνη από την παιδική ηλικία, μέσα από σχολικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5 έως 13 ετών, σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας. 

Mε μια μεγάλη εορταστική εκδήλωση, που αποτελεί αποκορύφωση των πρωτότυπων τρίμηνων δράσεών του, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ξεκινά την τρίτη δεκαετία της ζωής του, γιορτάζοντας τα 20ά του γενέθλια, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Εορτασμός με σημαντικές προσωπικότητες και εκπλήξεις

Σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της πολιτικής ζωής, εκπρόσωποι μεγάλων Μουσείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φίλοι και συνεργάτες του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, απόφοιτοι των εικαστικών του εργαστηρίων και εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, θα γιορτάσουν τα 20 χρόνια του Μουσείου με ομιλίες, βιντεοπροβολές, εικαστικές και άλλες δημιουργικές παρεμβάσεις - έκπληξη.
Με συντονιστή τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Νίκο Βατόπουλο, η Ελένη - Φαίη Σταμάτη, βασικό ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος  διοικητικού συμβουλίου, θα μιλήσει για την ίδρυση και το όραμα της δημιουργίας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και η διευθύντρια του Διεθνούς Μουσείου Παιδικής Τέχνης (Όσλο, Νορβηγία), Angela Goldin, θα αναφερθεί στη λειτουργία του, αλλά και στη συνεισφορά του στο ξεκίνημα του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Θεοφάνης Ευσταθίου 9,5 ετών.
Δύο εκπρόσωποι της Tate Modern, η Αγγελική Διακοπούλου (Evaluator of Unilever International School Art Project) και η Zuzana Flaskova (BP Art Exchange Assistant Curator), θα αναπτύξουν τη συνεργασία στο Διεθνές Σχολικό Πρόγραμμα Τέχνης της Unilever, της Tate Modern και του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, καθώς και το σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόσωπο της Tate Modern. Ο Takashi Terao, διευθυντής του Μουσείου Παιδικής Τέχνης στη Hamada της Ιαπωνίας, θα αναφερθεί, μέσα από βιντεοπροβολή, στην ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα στις δύο χώρες, μέσω της παιδικής τέχνης, έκφρασης και δημιουργίας, τον Νοέμβριο του 2010.
Η  Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης - ανεξάρτητη επιμελήτρια, αντιπρόεδρος διοικητικού συμβουλίου, θα αποκαλύψει την αξία της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης και τη γοητευτική και αναπάντεχη συνομιλία έργων σημαντικών καλλιτεχνών με έργα παιδικής τέχνης από τις πολύτιμες συλλογές του Μουσείου, στην έκθεση «20+20 για τα 20», η οποία συνεχίζεται στην αίθουσα τέχνης Ιανός (Σταδίου 24), έως και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.
Δημήτρης Γεωργαντόπουλος ετών 13.
Τέλος, η Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος, έφορος εκθέσεων, μέλος διοικητικού συμβουλίου, θα παρουσιάσει τον θεματολογικό πλούτο των συλλογών του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, ενώ η Εύα Σταμάτη, διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης θα μιλήσει για τη διαχρονικότητα της παιδικής τέχνης, που δημιουργεί δεσμούς ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα,  Ακαδημαϊκός, π. πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, η Άντζελα Γκερέκου, υφυπουργός Πολιτισμού, η Νέλλυ Παπαχελά, πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, η Τέτη Χατζηνικολάου, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος  ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), η Πέννυ Σακκοπούλου, προϊσταμένη Τμήματος Αισθητικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, η Αγγελική Βαρελά, διευθύντρια Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης του ΕΟΤ, ο Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου, η Δάφνη Οικονόμου, πρόεδρος Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών και η Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, τέως πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Παναγιώτης Παπανικολόπουλος ετών 11.
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Είσοδος με προσκλήσεις.
naftemporiki.gr

ΕΝΑΣ ΓΑΛΛΟΣ 90 ΕΤΩΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΝΑΝ ΑΜΦΟΡΕΑ ΠΗΛΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΧΡΟΝΙΑ!!!!
Τον αμφορέα, που είχε βρει κολυμπώντας σε ακρογιαλιά της Κρήτης επέστρεψε ένας Γάλλος πολίτης στο ελληνικό κράτος. Την είδηση ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, που ξεκίνησε την ομιλία του  ευχαριστώντας Γάλλο πολίτη o οποίος, χθες, επέστρεψε στην Ελλάδα αγγείο στο επίσημο Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο 90χρονος Γάλλος προσήλθε αυτοβούλως στο ελληνικό προξενείο της Μασσαλίας και δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει το αρχαίο αντικείμενο που είχε στην κατοχή του εδώ και 40 χρόνια, επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής.

«Μόλις χθες έλαβα στα χέρια μέσω του διπλωματικού σάκου από την Μασσαλία το άνω τμήμα ενός πήλινου αμφορέα με λεπτές διακοσμήσεις στο σώμα του, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα ένας Γάλλος πολίτης, κάτοικος Μασσαλίας, 90 ετών, και τον οποίο είχε ανακαλύψει και οικειοποιηθεί ο ίδιος προ 40 ετών κολυμπώντας σε κρητική ακρογιαλιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.
«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και για το μεγάλο αυτό σκοπό οφείλουμε ως Ε.Ε. να ενισχύουμε συνεχώς τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες για την αποτροπή παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών και για την προώθηση επαναπατρισμού τους» είπε ακόμα ο υπουργός Πολιτισμού. 
protothema.gr