Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ"ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ"

Σε πολλές χώρες στον κόσμο γιορτάζεται σήμερα, όπως κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου, η «Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης» (World Kindness Day) με κύριο σκοπό να προαγάγει την καλή θέληση και την ευγένεια σε μια ευρεία κοινότητα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 



Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), και συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος.   Οι οργανώσεις του κινήματος που ξεκίνησε το 1996 στο Τόκιο, από την πρωτοβουλία ενός γιατρού,  του Δρ Wataru Mori, προέρχονται από την Αυστραλία , τη Βραζιλία , τον Καναδά , την Κίνα , τη Γαλλία, την Ινδία, την Ιταλία , την Ιαπωνία , το Νεπάλ , την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, το Ομάν, τη Ρουμανία, τη Σκωτία, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ   Το WKM περιγράφεται ως μια παγκόσμια συμμαχία των διαφόρων κινήσεων- οργανώσεων για τη μελέτη και την προώθηση της ατομικής και συλλογικής ανθρώπινης συμπεριφοράς με στόχο τη βελτίωση της. 

"Καμία πράξη, όσο μικρή και αν είναι, δεν πάει χαμένη."
Αίσωπος

Η Γκλεν Μπορνέ, από την Οττάβα του Καναδά, που συνέλαβε την ιδέα του Κινήματος Καλοσύνης, γράφει:
"Παρά την προκατάληψη μου με τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα  και παρά τη φυσική κλίση μου προς το δραματικό, πρόσφατα συνέλαβα μια απλή ιδέα: θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις ζωές μας, τις κοινωνίες μας, τις φιλίες μας, τον κόσμο μας, κάνοντας απλές και αφιλοκερδείς πράξεις καλοσύνης κάθε μέρα. Αυτή η προσέγγιση της ζωής δεν θα αλλάξει την άνιση κατανομή του πλούτου ούτε θα επιδιορθώσει τη ζημιά που κάνουμε στον πλανήτη, ούτε θα σβήσει το χρέος του τρίτου κόσμου, ούτε θα γιατρέψει τις αρρώστιες και τη πείνα των φτωχών παιδιών, αλλά οι καλές πράξεις και τα χαμόγελα στο δρόμο θα μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε την πίστη στους εαυτούς μας."
Το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης ιδρύθηκε το 1997 για να προωθήσει τις καλές πράξεις. Τώρα πια υπάρχουν παραρτήματα σε δεκάδες χώρες. Το έργο τους είναι αναγνώριση της θεμελιώδους σημασίας της αγνής καλοσύνης των ανθρώπων ως βασικό συστατικό της ικανοποιητικής και γεμάτης νόημα ζωής. Η δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη έχει καθιερωθεί σαν εβδομάδα παγκόσμιας καλοσύνης και μια ημέρα της εβδομάδας αυτής είναι η ημέρα παγκόσμια καλοσύνης.

Το δίκτυο KindActs στη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά προσπαθεί να δραστηριοποιήσει ανθρώπους προς την αλλαγή του κόσμου μας. Για να συμμετέχεις πρέπει να κάνεις τρεις καλές πράξεις, μια για σένα, μια για το περιβάλλον και μια για κάποιον άλλο. Μόλις τις εκπληρώσεις παίρνει σειρά κάποιος άλλος. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά το 2002. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100.000 πράξεις φιλανθρωπίας, ενώ συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 δολλάρια, από δωρεές. Ρούχα, βιβλία, φάρμακα στάλθηκαν σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα. Το 2003 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 77 σχολεία και νέα παιδιά από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία, την Ιταλία, το Νεπάλ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, τη Σκοτία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότιο Αφρική και τις ΗΠΑ.


Πηγή: www.lifo.gr

ΟΙ ΓΥΠΑΕΤΟΙ- ΕΙΔΟΣ ΑΕΤΟΥ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ- ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!!


ΟΙ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΠΤΗΝΟΥ


Έτοιμο θα είναι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Πρότυπο Κέντρο αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών (γύπας ο πυρόχρους) στο φυσικό τους περιβάλλον, που κατασκευάζεται στο δάσος του Ρούβα στον δήμο Γόρτυνας Ηράκλειου.
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας "Ελλάδας -Κύπρου 2007-2013", με τίτλο "Κατασκευή υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου αποκατάστασης - επανένταξης γυπών στην περιοχή του Ψηλορείτη" με προϋπολογισμό 125.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται σύντομα, σύμφωνα με τον δήμο Γόρτυνας, η κατασκευή κλωβού σύλληψης και αποκατάστασης, εμβαδού 192 τ.μ. στην περιοχή Σελιά, η κατασκευή ταΐστρας αρπακτικών στον Ψηλορείτη στη θέση 'Αμπελάκι'. Παράλληλα, κατασκευάστηκε και παρατηρητήριο.
Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών, εξέφρασε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, τονίζοντας πως ένα ακόμη έργο είναι έτοιμο να παραδοθεί και να συμβάλει στην προστασία της ορεινής περιοχής του Ρούβα και συνάμα στη διαιώνισης των γυπαετών της Κρήτης αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους απανταχού φυσιολάτρεις.
Ο πληθυσμός του «Γύπα πυρόχρους» δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα με τα περισσότερα να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο. Ο «Γύπας ο πυρόχρους» είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό. Το μήκος του αγγίζει το 1 μέτρο ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά. Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια. Η θνησιμότητά του στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της ζώνης κατανομής του είδους, οφείλονται τόσο σε φυσικά όσο και σε ανθρωπογενή αίτια που στην περίπτωση των νεοσσών που δεν έχουν κλείσει το 1ο έτος ηλικίας, υπερβαίνει το 50%. Με την κατασκευή του κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη και στο δήμο Γόρτυνας, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σύλληψης νεοσσών από τον άγριο πληθυσμό.




ΈΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΟ CERN.ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ένας εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα θα ταξιδέψει στην Ελβετία και θα φιλοξενηθεί για ένα μήνα στο CERN , έδρα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων κι εξαιρετικό χώρο έμπνευσης για δημιουργούς που φιλοδοξούν να συνδυάσουν την τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία.


Η Στέγη επιδιώκει και συνάπτει συνεργασίες με ιδρύματα, που μπορούν να προωθήσουν Έλληνες δημιουργούς τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, καθώς και να χτίσουν «γέφυρες» μεταξύ των δημιουργών και καλλιτεχνικών ή επιστημονικών οργανισμών. Φέτος, η Στέγη συνεργάζεται με το CERN, το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που εδρεύει στα περίχωρα της Γενεύης, για το νέο καλλιτεχνικό residency «Accelerate@CERN».
Το «Accelerate@CERN» απευθύνεται σε καλλιτέχνες που δεν έχουν φιλοξενηθεί ξανά σε επιστημονικό εργαστήριο. Ο νικητής θα αναδειχθεί μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό και θα λάβει για το πρόγραμμα αυτό οικονομική συνεισφορά ύψους 12.200 Ελβετικών Φράγκων.
Μέσω του καλλιτεχνικού residency «Accelerate@CERN», ο καλλιτέχνης θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κορυφαίους επιστήμονες και να κατανοήσει το πειραματικό έργο του CERN. Θα έχει την ευκαιρία να εργαστεί στους χώρους του Κέντρου, να συνομιλήσει με τους επιστήμονες και να αφήσει να «συγκρουστεί» η δική του σύλληψη του κόσμου με τη δική τους. Έτσι, η τέχνη και η επιστήμη, δύο τομείς που τολμούν την υπέρβαση του προφανούς, αναπτύσσουν ένα γόνιμο και απρόβλεπτο διάλογο.
Αντίστοιχος διαγωνισμός διεξάγεται στην Ελβετία. Εκεί, η Pro Helvetia (Κρατικό Συμβούλιο για τις Τέχνες) χρηματοδοτεί το Accelerate@CERN για Ελβετούς καλλιτέχνες, που ασχολούνται με τη διαδραστική διαδικτυακή τέχνη.
Τι είναι το Accelerate@CERN
Το Accelerate@CERN είναι «αδελφό» πρόγραμμα του Collide@CERN, ενός πολύ επιτυχημένου καλλιτεχνικού προγράμματος residency. Και τα δύο εντάσσονται στο Arts@CERN, το καλλιτεχνικό εργαστηριακό πρόγραμμα που σχεδιάσθηκε το 2011 με σκοπό να ενισχυθούν δημιουργικές σχέσεις μεταξύ επιστήμης, τεχνών και τεχνολογίας. Το Arts@CERN αποτελεί τμήμα της Πολιτιστικής Πολιτικής του CERN, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2010 και οδήγησε στη δημιουργία του «Collide@CERN Artists Residency Program».
Το ελληνικό «Accelerate@CERN» συντονίζεται από το Arts@CERN και χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Υποβολή υποψηφιοτήτων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014. Για οδηγίες σχετικά με την υποβολή των υποψηφιοτήτων, παρακαλούμε συμβουλευθείτε το site  της Στέγης.
Πηγή: Fortunegreece.gr



- See more at: http://www.ka-business.gr/pages/prosopa/4891/enas-ellhnas-kallitexnhs-sto-cern#sthash.r5UadBt1.dpuf