Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΘΑΛΕΙΑ ΤΣΑΧΑΛΙΝΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η κα Θάλεια Τσαχαλίνα, είναι η πρώτη Ελληνίδα χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος που ανακηρύσσεται εταίρος (fellow) του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας!
Η απονομή του περιζήτητου διεθνώς τίτλου στην Ελληνίδα επιστήμονα έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Βρετανίας, Καθηγητή κο David Richmond, σε μία λαμπρή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στο Λονδίνο.
Είναι η πρώτη Ελληνίδα γιατρός που εκπαιδεύτηκε στην Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία και της απονέμεται επίσημα το 2004 ο τίτλος του Ειδικού Χειρουργού Γυναικολογικής Ογκολογίας από την Ειδική Επιτροπή Εξειδίκευσης του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη πρωτιά για την κα Τσαχαλίνα. Το 2007 και ενώ εργαζόταν στο Ερρίκος Ντυνάν, πραγματοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μία νέα τεχνική μία λαπαροσκοπική γυναικολογική επέμβαση σε νεαρή ασθενή που έπασχε από γυναικολογικό καρκίνο. Συγκεκριμένα, η ασθενής υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική οπισθοπεριτοναική πυελική λεμφαδενεκτομή, λήψη πολλαπλών βιοψιών από άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας για σταδιοποίηση σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο.
Επίσης, το 2009, πραγματοποίησε πάλι για πρώτη φορά επέμβαση, προσφέροντας ελπίδες να αποκτήσουν παιδί σε γυναίκες, που έχουν «χτυπηθεί» από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε σε νέα ασθενή, που είχε σε αρχικό στάδιο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, λέγεται ριζική εκτομή τραχήλου και λαπαροσκοπική πυελική λεμφαδενεκτομή.
Ουσιαστικά με αυτή τη μέθοδο αφαιρείται λαπαροσκοπικά από τον κόλπο, μόνο ο τράχηλος που έχει υποστεί τη βλάβη από τον καρκίνο και οι λεμφαδένες και διατηρούνται η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες, σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, όπου αφαιρούνται όλα τα γεννητικά όργανα της ασθενούς, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει παιδιά.
Η κα Τσαχαλίνα, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκπαιδεύτηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία και εκεί εργάστηκε σε διεθνώς καταξιωμένα νοσοκομεία, όπως Hammersmith Hospital, St. George's hospital, Royal Marsden hospital και Queen Charlotte's hospital.
Kατά τη διάρκεια της πολυετούς εκπαίδευσής της απέκτησε τεράστια κλινική εμπειρία σε όλους τους τομείς της μαιευτικής και γυναικολογίας. Από τον 2ο χρόνο της ειδικότητάς της Royal Marsden Hospital, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Ευρώπης συνειδητοποίησε ότι σε αυτό ήθελε να αφιερωθεί: την φροντίδα της γυναίκας που πάσχει από καρκίνο.

Στη συνέχεια ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις εξετάσεις του Αγγλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (MRCOG) κατέλαβε ειδικό αριθμό εξειδίκευσης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε με συνέπεια και συστηματικότητα για 6 χρόνια περνώντας από όλες τις βαθμίδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Specialist Registrar, Senior Registrar) και φτάνοντας στον σημαντικό και τιμητικό βαθμό του Subspecialty Fellow (εταίρου εξειδίκευσης του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Αγγλίας) στην Γυναικολογική Ογκολογία.
Πηγή: imerisia.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη ανοίγει το πρωί της Παρασκευής την αγκαλιά της για να 

υποδεχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας που θα διεξαχθεί 

στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον Λευκό Πύργο. 

Σκάφη ακόμη κι από το μακρινό Χονγκ Κονγκ αλλά και το Περού θα πάρουν μέρος.
Εκατοντάδες πολύχρωμες βάρκες θα πλημμυρίσουν τα νερά του Θερμαϊκού προσφέροντας στους Θεσσαλονικείς και τους χιλιάδες επισκέπτες μοναδικές εικόνες αλλά και μεγάλες συγκινήσεις αφού ο συναγωνισμός ανάμεσα στους περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες αναμένεται συναρπαστικός.
Γίνεται μάλιστα ακόμη μεγαλύτερος αφού ανάμεσα τους αγωνίζονται και 46 Έλληνες αθλητές κι αθλήτριες που στελεχώνουν 17 πληρώματα. 
Από αυτούς ξεχωρίζουν η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Χριστίνα Γιαζιτζίδου , ο 4ος Ολυμπιονίκης Γιάννης Τσίλης και βέβαια οι Παγκόσμιο πρωταθλητές Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας (φωτο) που στο περσινό αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Χέλσιμποργκ της Σουηδίας είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ. 


Μοναδική και η συμμετοχή του Γιάννη Κουρκουρίκη, επίσης παγκόσμιου πρωταθλητή με πολύχρονη καριέρα στις Εθνικές ομάδες αλλά και σπουδαία καριέρα στους αγώνες δρόμου. Πριν λίγες μέρες μάλιστα κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στο Σπάρταθλον τον φημισμένο υπερμαραθώνιο που διεξάγεται από την Αθήνα στη Σπάρτη συνολικής αποστάσεως 260 χλμ. 
Διευκρινίζεται ότι στα παγκόσμια πρωταθλήματα παράκτιας κωπηλασίας τα πληρώματα εκπροσωπούν τα σωματεία τους και όχι την Εθνική ομάδα. 
Αναλυτικά οι Ελληνικές συμμετοχές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Παράκτιας της Θεσσαλονίκης :
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Σκιφ : 
ΚΟΕ: Παυλάτου Αν.
Διπλό σκιφ :
ΝΟΘ: Κουκλοτίδου Δ.-Κυρίδου Α.
ΝΟΚ: Εμμανουηλίδου Θ.-Γιαζιτζίδου Χ.
Τετραπλό σκιφ μετά πηδαλιούχου :
ΝΟΘ: Γιάννου-Ιωάννου-Κουμπλή-Πέργουλη-Μακαρούνα (πηδαλ)
Masters:Ζαβούνη-Κολιού-Μίσσα –Βαν ντερ Χάιντεν –Διακουμή(πηδαλ)
ΑΝΔΡΕΣ
Σκιφ:
ΝΟΘ: Μαλίδης Ν
ΝΟΙ: Παππάς Ν.
Διπλό σκιφ:
ΟΦΘ: Γκουντούλας Ν.-Γκουντούλας Α.
ΟΦΘ: Καλπάκης Α.-Κόλλιας Αθ.
ΝΟΘ: Χατζηστρατής Π.-Σακάς Δ.
ΝΟΘ: Αρχοντάκης Κ.-Καραμπέρης Δ.
ΝΟΙ: Παππάς Η.-Τσίλης Γ.
ΝΑΟΚΘ: Αθανασιάδης Β-Τραυλός Θ.
Masters:Κουκουβές Ι.-Πλουμάκης Β.
Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο:
ΝΟΘ: Αθανασίου Χ.-Χρυσόπουλος Α.-Κουρκουρίκης Ι-Βασιλειάδης Γ.-Θεολόγη Ε. (πηδαλ.)
Masters: Αμανατίδης Α.-Μελαχροινάκης Ι.-Βαλσάμης Α.-Βογιατζής Α-Ρίζος Λ.(πηδαλ)
Masters:Καφετζάκης Β.-Κοκκαλίδης Π.-Παγούνης Ν.-Τσουρτσούλας Β. Γκέκα Π. (πηδαλ)
Το αγωνιστικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρα ξεκινάει στις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:30 με μια διακοπή από τις 11:30 ως τις 14:00. Περιλαμβάνει προκριματικούς και Γ΄τελικούς σε όλες τις κατηγορίες σκιφ, διπλό σκιφ , τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο σε άνδρες και γυναίκες. 
Αναλυτικά το πρόγραμμα της Παρασκευής: 
Προκριματικοί
09:00 Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο Ανδρών
09:10 Διπλό σκιφ Γυναίκων
09:20 Σκιφ Ανδρών
10:50 Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο Ανδρών
11:00 Διπλό σκιφ Γυναικών
11:10 Σκιφ Ανδρών
14:00 Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο Γυναικών 
14:10 Διπλό σκιφ Ανδρών
14:20 Σκιφ Γυναικών 
15:50 Τετραπλό σκιφ με πηδαλιούχο Γυναικών 
16:00 Διπλό σκιφ Ανδρών
16:10 Σκιφ Γυναικών 


Διάβασε περισσότερα στο: Παράκτια κωπηλασία: Αρχίζει η δράση στη Θεσσαλονίκη | gazzetta.gr 
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook