Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΥΦΛΑ ΚΑΙ ΚΩΦΑ ΑΤΟΜΑ



Δύο νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής ξεκινούν τη λειτουργία τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά στη χώρα μας. Σε αυτά τα Δημόσια ΙΕΚ πρόκειται να φοιτήσουν άτομα με προβλήματα σε όραση και ακοή.

Η έναρξη των μαθημάτων στα δύο πιλοτικά ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής θα γίνει την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από Πέμπτη 10 Απριλίου, έως και την Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ενώ από τη νέα σχολική χρονιά, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2014, πρόκειται να λειτουργήσουν και άλλα ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, σε άλλες πόλεις της χώρας.
Οι ειδικότητες που προσφέρονται σε αυτά τα Δημόσια ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής είναι οι εξής:
·                 Ξεναγός σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς-Πολιτιστικούς χώρους για τυφλά και κωφά άτομα. (Η ειδικότητα αυτή θα προσφέρεται σε άτομα με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής).
·                 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής-Πολυμέσα/Webdesigner-developper/videogames. (Για άτομα με προβλήματα ακοής).
·                 Απομαγνητοφωνητής συνομιλιών-πρακτικών. (Για άτομα με προβλήματα όρασης).
·                 Βοηθός Φυσικοθεραπείας. (Για άτομα με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής).
Τα Δημόσια ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής θα λειτουργήσουν στην Αθήνα στο Συγκρότημα ΤΕΕ Κωφών και Βαρήκοων στην Αγία Παρασκευή (Πίνδου 27, Αγία Παρασκευή) και στη Θεσσαλονίκη στο Συγκρότημα ΤΕΕ Α'Βαθμίδος (Γεωργικής Σχολής 95).
Με αφορμή την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος λειτουργίας Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) Ειδικής Αγωγής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για άτομα με αναπηρία, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε « Για εμάς, όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση και την κατάρτιση. Στόχος του προγράμματος είναι τα άτομα με αναπηρία που τελειώνουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής να μπορούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να αποκτήσουν εάν το επιθυμούν πρόσθετες δεξιότητες και διεξόδους που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν, με περισσότερα εφόδια, στην αγορά εργασίας».

epixeiro.gr/


ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΑ 20 χλμ. ΒΑΔΗΝ, ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΑΠΟΥΝΙΔΟΥ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

Με τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων τα δύο χρυσά, επιστρέφει η ελληνική ομάδα βάδην από τη Βουλγαρία, όπου διεξήχθη το Βαλκανικό Πρωτάθλημα, στην πόλη Μπάλτσικ.


Η Δέσποινα Ζαπουνίδου πιστοποίησε σε έναν ακόμη αγώνα την καλή της αγωνιστική κατάσταση, τερματίζοντας στην πρώτη θέση στα 20χλμ βάδην γυναικών με 1:34:56, σε μια απόσταση που οι Ελληνίδες μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, αφού η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 1ώρα 36:04.

Το δεύτερο χρυσό για τα γαλανόλευκα χρώματα ήρθε από τον Γιώργο Ανδριανό στα 10χλμ εφήβων με χρόνο 45:13. Στην ίδια απόσταση ακυρώθηκε ο Ζαχαρίας Τσαμουδάκης. Τέλος, η Χριστίνα Παπαδοπούλου κρέμασε το χάλκινο στο στήθος στην αντίστοιχη απόσταση των νεανίδων, σημειώνοντας χρόνο 51:47.
Στα 20χλμ των ανδρών ο Γιάννης Βαίτσης ήταν πέμπτος με 1:34:56, ενώ δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά ο Κώστας Ντεντόπουλος που ακυρώθηκε.
Η ελληνική ομάδα ήταν 3η στη συνολική βαθμολογία με 29 βαθμούς, πίσω από τις Ρουμανία (42) και Τουρκία (30).
Πηγή: gazetta.gr

EΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!! ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΠΡΙΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΕΛΙΑΣ



     Η μικρή ελληνική εταιρεία Βασίλης & Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ είναι μία από τις έξι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ανόβερο της Γερμανίας, ως νικήτριες των φετινών βραβείων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου.

Στην κατηγορία των «πολύ μικρών οργανισμών» το βραβείο απέσπασε η εταιρεία Βασίλειος & Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ, η οποία εδρεύει στα περίχωρα της Καλαμάτας και παράγει μπρικέτες για μπάρμπεκιου από ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς). Το προϊόν αυτό, που έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι εν λόγω μπρικέτες είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος τους, που παράγεται με καινοτομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο από απόβλητα.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1968 με την επωνυμία «Κλήμης Κλημεντίδης- Ασβεστοποιία- Πυρηνόσκονη» στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, με σκοπό την παραγωγή και εμπορία ασβέστη και ασβεστοπολτού. Με τη σημερινή επωνυμία, η εταιρεία από το 1992 ξεκίνησε την παραγωγή και διάθεση ενός νέου προϊόντος από το κουκούτσι (πυρήνα) της ελιάς, του πυρηνοκάρβουνου.

Σήμερα πλέον, αποτελεί μία μονάδα παραγωγής πυρηνοκάρβουνου υψηλών προδιαγραφών με τη χρήση ως καύσιμης ύλης του πυρηνόξυλου (που διατίθεται εν αφθονία στην περιοχή της Καλαμάτας λόγω των πολλών ελαιόδεντρων) και με ετήσια παραγωγή περίπου 700 τόνων. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου, το πυρηνόξυλο, καίγεται ατελώς. Τα υπολείμματα της καύσης δεν διατίθενται σαν απόβλητα στο περιβάλλον, αλλά αναμιγνύονται με νερό, πρεσάρονται και μετά ξηραίνονται για την παραγωγή του πυρηνοκάρβουνου (μπρικέτες).
 

Βραβεύτηκαν επίσης οι εξής εταιρείες και οργανισμοί: HR Βjörkmans Εntrémattor AB (Σουηδία), Sächsische Βildungsgesellschaft Dresden mbH και Umweltbundesamt (Γερμανία), Voestalpine VAE + Weichensysteme + HYTRONICS GmbH (Αυστρία), Aeropuerto de Menorca Aena-Aeropuertos S.A. (Ισπανία).

Όπως τονίστηκε, όλοι οι νικητές διακρίθηκαν, επειδή εφαρμόζουν καινοτομικές λύσεις με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση σε μια οικονομία ανακύκλωσης με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων.

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τα βραβεία του ευρωπαϊκού προγράμματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) για να αναδείξει παραδείγματα αριστείας στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
 

Φέτος ήταν υποψήφιοι 29 εταιρείες και φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νικητές επελέγησαν από κριτική επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δημαρχείο του Ανόβερου, στο πλαίσιο της έκθεσης «πράσινης» τεχνολογίας Industrial GreenTec Fair.



 ΠΗΓΗ newsit