Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΤΡΙΑ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΡΕΓΚΑΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ.

Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Τσιάβου και οι πρωταθλητές Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας συμμετείχαν στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στη Διεθνή Ρεγγάτα Παράκτιας Κωπηλασίας ''Challenge Prince Albert II'' 2014, που πραγματοποιήθηκε στο Πριγκιπάτο του Μονακό. Τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους αυτή, που χάρισε στην Ελλάδα τρία χρυσά μετάλλια, στήριξε υλικά και ηθικά για μία ακόμα φορά το "Κτήμα Γκλίναβος".
Στο 10ο "Challenge Prince Albert II" (Πρόσκληση του Πρίγκιπα Άλμπερτ ΙΙ), που διοργανώθηκε από το Ναυτικό όμιλο του Μονακό, η Αλεξάνδρα Τσιάβου υπό πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες τερμάτισε πρώτη τόσο το Σάββατο 15/2 στα 6 χιλιόμετρα (μονό σκιφ, κατηγορία SENIOR FEMMES), όσο και την Κυριακή 16/2 στα 3 χιλιόμετρα στην ίδια κατηγορία. Την πρώτη θέση κατέκτησαν στην ίδια διοργάνωση και οι δίδυμοι αδελφοί Γκουντούλα, που διαγωνίστηκαν το Σάββατο 15/2 στα 6 χιλιόμετρα (διπλό σκιφ, κατηγορία SENIORS HOMMES).
"Ο αθλητισμός και οι αρχές που διέπουν το αθλητικό ιδεώδες αποτελούν πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους", επισημαίνει ο κ. Θωμάς Γκλίναβος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομώνυμου Κτήματος στη Ζίτσα στα Ιωάννινα. "Οι παγκόσμιες πρωτιές και οι αλλεπάλληλες επιτυχίες της Αλεξάνδρας, του Απόστολου και του Νίκου γεμίζουν περηφάνια όλους τους Έλληνες, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν διεθνώς και με τον πλέον ιδανικό τρόπο τον ελληνικό αθλητισμό και την Ελλάδα".
Τον περασμένο Αύγουστο η ηπειρώτισσα Αλεξάνδρα Τσιάβου, "χάλκινη" Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας (World coastal rowing championship) στο Χέλσινγκμποργκ της Σουηδίας στο μονό σκιφ γυναικών. Στην ίδια διοργάνωση, τα αδέλφια Γκουντούλα κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ. Εκεί και με αρωγό το "Κτήμα Γκλίναβος", οι τρεις αθλητές μας πήραν το βάπτισμα του πυρός καθώς ήταν η παρθενική τους συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση, αλλά και γενικότερα η πρώτη τους ενασχόλησή με την εξαιρετικά απαιτητική κωπηλασία σε ανοιχτή θάλασσα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η Ελλάδα πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας.
Το φθινόπωρο του 2014, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και στο Θερμαϊκό. Αυτός είναι και ο επόμενος μεγάλος στόχος της Αλεξάνδρας, του Απόστολου και του Νίκου, που μετά από δύο συμμετοχές και διακρίσεις σε παγκόσμιες διοργανώσεις έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες εμπειρίες, έτσι ώστε να διαγωνιστούν και να διαπρέψουν και επί ελληνικών υδάτων. Το "Κτήμα Γκλίναβος" θα βρίσκεται πάντα δίπλα στη μεγάλη ηπειρώτισσα αθλήτρια και στους δύο πρωταθλητές μας, προκειμένου να συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα χρώματα της πατρίδας μας στο βάθρο των νικητών και να μας γεμίζουν περηφάνια.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στις 27/4/2014 στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά είναι η επόμενη πρόκληση για τους τρεις κωπηλάτες μας, οι οποίοι ευχαριστούν το "Κτήμα Γκλίναβος" για την εμπρακτη στήριξη που τους παρέχει, ώστε να εκπληρώσουν τις προσωπικές και αγωνιστικές τους φιλοδοξίες.
Πηγή: epixeiro.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ SUPER CAR ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

Ένα υπεραυτοκίνητο σχεδιασμένο από ελληνικά χέρια έρχεται να βάλει φωτιά στην άσφαλτο. Η δική μας «Lamborghini», η εντυπωσιακή Galena του Γρηγόρη Πολυμέρου μπήκε στην κορυφαία τριάδα του διεθνούς διαγωνισμού σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας σπορ Vencer και είναι υποψήφια για την πρώτη θέση.
Αν τα καταφέρει και στον μεγάλο τελικό, ίσως βρει θέση στη γραμμή παραγωγής και τελικά στους δρόμους.


«Έπειτα από κάποιες σκέψεις σχετικά με το αν μπορούσε το αυτοκίνητο να υλοποιηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν και ότι η Vencer βρίσκεται σε πρόωρο στάδιο σχετικά με τα υπεραυτοκίνητα αποφάσισα να μειώσω λίγο τις επιδόσεις. Έτσι ανύψωσα ελάχιστα την οροφή για να δώσω άνεση στο εσωτερικό και χρησιμοποίησα έναν κινητήρα V8» αναφέρει ο Γρηγόρης Πολυμέρου, μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας τα τελευταία 4 χρόνια.

Παρά τις «εκπτώσεις», τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις της Galena εντυπωσιάζουν: κινητήρας τοποθετημένος στο κέντρο, κίνηση στους πίσω τροχούς, πλαίσιο και καμπίνα από ανθρακονήματα, τροχοί με ζάντες διαμέτρου 19 ιντσών, τελική ταχύτητα 340 χιλιομέτρων και επιτάχυνση 0-100 σε μόλις 3,78 δευτερόλεπτα.

Για τον σχεδιασμό της Galena ο Γρηγόρης Πολυμέρου χρειάστηκε ένα εξάμηνο σκληρής δουλειάς.

Πηγή: Espresso, http://myroniailias.blogspot.gr/
Πληροφορίες: enikos.gr

ΕΛΛΗΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ.

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ψυχίατρο Κωνσταντίνο Λυκέτσο, ανακοίνωσαν ότι είναι σχετικά ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου σιταλοπράμη (citalopram) κατά των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι περισσότεροι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, χωρίς πάντως να λείψουν οι παρενέργειες.


Οι ερευνητές από επτά αμερικανικά και καναδικά κέντρα, με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς υπό τον Κωνσταντίνο Λυκέτσο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), δοκίμασαν το φάρμακο (που κυκλοφορεί με τις εμπορικές ονομασίες Celexa και Cipramil) σε ένα τυχαίο δείγμα 186 ασθενών με Αλτσχάιμερ, οι μισοί από τους οποίους, για λόγους σύγκρισης, πήραν ένα εικονοικό φάρμακο (πλασέμπο).

Τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα (συναισθηματική ένταση, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, έλλειψη αναστολών κ.α.), είναι πολύ συχνά στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιψυχωσικά, αλλά με περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Η σιταλοπράμη προτάθηκε ως εναλλακτική λύση, όμως ως τώρα δεν ήταν γνωστό κατά πόσο αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή.

Η νέα μελέτη παρουσίασε θετικά έως ανάμικτα αποτελέσματα, καθώς η καθημερινή χορήγηση 30 μιλιγκράμ σιταλοπράμης επί εννέα εβδομάδες επέφερε αισθητή μείωση στον νευρικό ερεθισμό των ασθενών, ενώ το 40% εμφάνισε σημαντική βελτίωση. Από την άλλη όμως, παρατηρήθηκαν παρενέργειες, όπως μικρή επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών και καρδιακές αρρυθμίες (που αυξάνουν το κίνδυνο εμφράγματος).

Το συμπέρασμα ήταν ότι «η σιταλοπράμη δεν μπορεί να προταθεί γενικά ως εναλλακτική λύση σε αυτή τη δοσολογία». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε χαμηλότερες δόσεις από αυτές της κλινικής δοκιμής, το φάρμακο θα είναι ασφαλέστερο σε σχέση με τα ως σήμερα χρησιμοποιούμενα αντιψυχωσικά, τα οποία αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο.

Ο Κων. Λυκέτσος και οι συνεργάτες του (μεταξύ των οποίων ο επίσης ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Φραγκάκης) σκοπεύουν να κάνουν μια νέα κλινική δοκιμή της σιταλοπράμης σε χαμηλότερη δοσολογία.

Ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στις ΗΠΑ, στα πανεπιστήμια Northwestern και Ουάσιγκτον. Σήμερα είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Bayview του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, αντιπρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς και διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Μνήμης και Ατλσχάιμερ.

Ειδικεύεται στις νευροψυχιατρικές διαταραχές της τρίτης ηλικίας (γηριατρική ψυχιατρική), θεωρούμενος διεθνής αυθεντία στην άνοια και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ψυχίατρους και γενικότερα γιατρούς στις ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία, έχοντας υπάρξει πρωτοπόρος στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο πετυχημένα ακαδημαϊκά προγράμματα νευροψυχιατρικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «Διεθνής Νόσου Αλτσχάιμερ», κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος κάπου στον πλανήτη εμφανίζει άνοια (η πιο σοβαρή μορφή της οποίας είναι το Αλτσχάιμερ). Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι ζουν περίπου 36 εκατ. άνθρωποι με άνοια, το 40% από αυτούς στις αναπτυγμένες χώρες. Ο αριθμός των ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί, φθάνοντας τα 115 εκατ. το 2050. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 90 ετών έχουν άνοια.

Πηγή: skai.gr