Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ!

 Ο υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης μόλις έδωσε τα χέρια με τις φιλοζωϊκές για την πρόσβαση και το κολύμπι των δεσποζόμενων ζώων


Ακολουθεί  όλη την απόφαση για την επίλυση του ζητήματος πρόσβασης των δεσποζόμενων ζώων στις παραλίες, χάρη στην οποία θα επιτρέπεται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα αγαπημένα μας ζώα συντροφιάς (Pet Friendly Areas):


«Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προωθείται νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το ζήτημα της πρόσβασης των δεσποζόμενων ζώων σε παραλίες, καθώς για χρόνια παρατηρούνταν μια αναντιστοιχία μεταξύ υφιστάμενης νομοθεσίας και καθημερινής πραγματικότητας. Υπενθυμίζεται ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελούσε χρόνιο ζητούμενο για πολλούς πολίτες και τουρίστες που συντηρούν κατοικίδια ζώα, ενώ με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η χώρα μας εναρμονίζεται στο θέμα αυτό με τη νομοθεσία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπεται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς(pet friendly areas). Επισημαίνεται ότι για την επιλογή των συγκεκριμένων παραλιών θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα αυστηρά κριτήρια, όπως μεταξύ άλλων, οι παραλίες αυτές να μην έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» από τις ισχύουσες διατάξεις και να μη συμπεριλαμβάνονται παραλίες που ο λουόμενος καταβάλλει εισιτήριο σε αυτές.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Ο κος Βαρβιτσιώτης, αφού παρέθεσε στα μέλη των φιλοζωικών σωματείων το καθεστώς που ισχύει μέχρι τώρα, υπογράμμισε το αναχρονιστικό πνεύμα που διέπει το σημερινό νομικό πλαίσιο: «Παρακολούθησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συζήτηση και τον προβληματισμό χιλιάδων πολιτών για το θέμα. Παράλληλα, έψαξα να βρω τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και κατέληξα στη σημερινή λύση. Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν τη ιδιομορφία», ανέφερε.


Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισαν, πρωτοβουλία του η οποία δίνει λύση σε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα χιλιάδων πολιτών. «Είναι, όμως, πολύ σημαντική και για το μήνυμα που εκπέμπει. Ένα μήνυμα με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες και προεκτάσεις», τόνισαν χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι στον κ. Βαρβιτσιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή ζώων. Το κολύμπι κατοικίδιων, όμως, σε αυτές εξαρτιόταν μέχρι σήμερα από μη αντικειμενικά κριτήρια, που είχαν να κάνουν για παράδειγμα με την αισθητική ή τη φιλοζωία των παρευρισκόμενων λουόμενων».

eirinika.gr