Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 10-25 ΕΚΑΤ ΕΠΙΒΑΤΕΣ- ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΤΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»


·       

Μία μεγάλης σημασίας διάκριση για το αεροδρόμιο της Αθήνας «ήρθε» από το φετινό ετήσιο συνέδριο του Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International – Europe): Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βραβεύτηκε στη Φρανκφούρτη ως το «Καλύτερο Αεροδρόμιο στην Ευρώπη» για το 2014, στο πλαίσιο των 10ων «Best Airport Awards», στην κατηγορία 10-25 εκατ. επιβατών.
Κερδίζοντας μια σημαντική αναγνώριση για το αεροδρόμιο αλλά και για τη χώρα μας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ξεχώρισε στην αξιολόγηση των κριτών για τις επιδόσεις και τα αποτελέσματά του «σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων» και «για το εξαιρετικό αναπτυξιακό έργο του για την ανάκαμψη της κίνησης στην αγορά της Αθήνας, διατηρώντας παράλληλα ιδιαίτερη προσήλωση στην ποιότητα των υπηρεσιών του».
Για τη νέα διεθνή βράβευση του αεροδρομίου της Αθήνας, ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, δήλωσε: «Έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι διεθνείς φορείς με κύρος τοποθετούν στην κορυφή της Ευρώπης το αεροδρόμιο της Αθήνας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ελληνική επιτυχία που όχι μόνο αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών μας, αλλά παράλληλα αντανακλά στο διεθνές περιβάλλον την προσήλωση και συμβολή μας στην ανάκαμψη και στην ευρύτερη προβολή της πόλης και της χώρας μας.»
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του και για τη δράση του σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τιμήθηκε από το ACI-Europe με το βραβείο «Eco-Innovation Award», που συνιστά εξαιρετική διάκριση του αεροδρομίου της Αθήνας ως πρωτοπόρου σε έναν ακόμη σημαντικό τομέα των δραστηριοτήτων του.
Αναλυτικά, τα βραβεία:
·        Στην κατηγορία 1-5 εκ. επιβατών: London City Airport
·        Στην κατηγορία 5-10 εκ. επιβατών: Stuttgart Airport
·        Στην κατηγορία 10-25 εκ. επιβατών: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
·        Στην κατηγορία άνω των 25 εκ. επιβατών: Barcelona El Prat Airport
·        Eco-Innovation Award: Oslo Airport
greekreporter.gr


ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ!!!!!!


«Ας μη μου δώση η μοίρα μου
εις ξένην γην τον τάφον·
είναι γλυκύς ο θάνατος
μόνον όταν κοιμώμεθα
εις την πατρίδα».
               Ανδρέας Κάλβος

Μια έκθεση με βιογραφικό υλικό, αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής ταφικής πλάκας του στη νέα θέση της στο Μουσείο του Λάουθ, κι ένα κυνήγι αναζήτησης του προσώπου του Κάλβου σε παλιές φωτογραφίες και οικογενειακά άλμπουμ περιλαμβάνει το αφιέρωμα στον Ανδρέα Κάλβο που διοργανώνει η Louth Naturalists', Antiquarian & Literary Society και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.


Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Ιουνίου, στο Μουσείο του Λάουθ, της μικρής πόλης στο Λινκολνσάιρ της ανατολικής Αγγλίας όπου ο Ανδρέας Κάλβος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Γεννημένος στη Ζάκυνθο το 1792, ο Κάλβος έζησε στην Ιταλία του καρμποναρισμού, τύπωσε τις πατριωτικές Ωδές του στη Γενεύη και στο Παρίσι, δίδαξε για χρόνια στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα και από το 1852 εγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ακολουθώντας τη δεύτερη σύζυγό του, Σάρλοτ . Ο Κάλβος είχε γνωρίσει την κατά είκοσι χρόνια νεότερή του Σάρλοτ στην Κέρκυρα, όταν εκείνη διηύθυνε ένα σχολείο θηλέων στο νησί.

Στην Αγγλία το ζευγάρι εγκαταστάθηκε αρχικά στο Λονδίνο. Στα τέλη του 1865 μετακομίζουν από το ζωηρό Λονδίνο στην ήσυχη επαρχία του Λάουθ -για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι-, όπου η Σάρλοτ αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός σχολείου θηλέων στην οδό Χάι Χολμ.

Ο Κάλβος πέθανε το 1869 και η Σάρλοτ το 1888. Τάφηκαν και οι δύο στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Μαργαρίτας στο Κέντινγκτον. Το 1960 έγινε εκταφή των λειψάνων του Κάλβου και της Σάρλοτ και μεταφέρθηκαν με τιμές στη Ζάκυνθο. Τον επαναπατρισμό των λειψάνων φροντίζει ο Γιώργος Σεφέρης, πρέσβης τότε της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς αποθέτει στο κενοτάφιο του Κάλβου στην εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας αναμνηστική πλάκα, στην οποία αναγράφονταν τα εξής:

"ANDREAS KALVOS
GREEK POET
BORN ZANTE 1792 - DIED LOUTH 1869
WHO LAY HERE IN ENGLISH EARTH
HOSPITABLE TO HIM IN DEATH AS IN LIFE
TOGETHER WITH HIS WIFE CHARLOTTE AUGUSTA
ON MARCH 16 1960
THEIR REMAINS WERE TAKEN TO REST IN HIS
NATIVE ISLAND BY GREECE NOT FORGETFUL OF HIS WORDS....
ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΥΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΩΜΕΘΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ"

Οι εκδηλώσεις στο Λάουθ στις 21 Ιουνίου
Το αφιέρωμα στον Κάλβο αποτελεί μέρος του τοπικού ετήσιου φεστιβάλ Zero Degrees Festival 2014 και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τη ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014).
Στη διάρκειά του θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο του Λάουθ η έκθεση «Andreas Kalvos - George Seferis: Two Greek Poets in Louth». Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας Κάλβου που είχε δωρηθεί από τον Σεφέρη στην εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας στο Κέντινγκτον το 1960 με την ευκαιρία της ανακομιδής των οστών του ζεύγους Κάλβου στη Ζάκυνθο και θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο κενοτάφιο των Κάλβων στο Κέντινγκτον, του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε η συντήρηση από παραδοσιακό λιθοξόο.
Ο Κάλβος είναι γνωστός στο Λάουθ, συγκαταλέγεται μάλιστα στις σημαίνουσες προσωπικότητες της πόλης. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις από τους δημότες του Λάουθ και κυρίως από εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να δανειστούν την έκθεση "Andreas Kalvos - George Seferis" προκειμένου να διοργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα» λέει στο «Βήμα» η Βικτωρία Σολομωνίδου, σύμβουλος Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση και είχε την έμπνευση και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναμένεται να ξεκινήσουν από τη δημοτική βιβλιοθήκη του Λάουθ, έναν «εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό», σχολιάζει η Βικτωρία Σολομωνίδου.

Στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της πλάκας του 1960, αντί άλλου κειμένου, η ίδια θα διαβάσει τον λόγο που είχε εκφωνήσει ο Σεφέρης κατά την αποκομιδή των οστών, τον οποίο εντόπισε στο Αρχείο Σεφέρη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ενώ στην επίσκεψη στο κενοτάφιο στο Κέντινγκτον θα διαβάσει τη «συγκινητικότατη προσευχή που είχε "συνθέσει" ειδικά για την περίσταση ο τότε επίσκοπος του καθεδρικού ναού του Λίνκολν».

 tovima.gr