Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ «ΝΤΡΟΠΗ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΛΑΦΥΡΩΝ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ»



Αυτά απαντούν Βρετανοί βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε ο Άντριου Τζορτζ στο υπουργείο Πολιτισμού της Βρετανίας!!
«Είναι γεγονός ότι η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων από το κατά τ' άλλα εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο, είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή γι' αυτή τη χώρα. Σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τώρα να συμμετέχει εποικοδομητικά, να ενεργήσει γενναιόδωρα και να αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα».
Αυτά επισήμανε όσο πιο εμφατικά μπορούσε μέσα στη βρετανική Βουλή, ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.
Υποστηρικτής του και ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος τόνισε ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν βασικά κλαπεί από τον λαό της Ελλάδος. «Υπάρχουν πολύ δυνατά συναισθήματα γι' αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Πιθανότατα οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να βελτιωθούν αν υιοθετήσουμε εποικοδομητικά τη θέση επιστροφής κάποιων, αν όχι όλων των αντικειμένων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόρμπιν.
Στις τοποθετήσεις των δύο βουλευτών απάντησε η υφυπουργός Πολιτισμού, Έλεν Γκραντ, η οποία σημείωσε: «Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Ουνέσκο θέλει να μεσολαβήσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την πρόταση και θα απαντήσουμε εν καιρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι και μάλιστα δωρεάν». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν δέχεται πως τα αντικείμενα αυτά έχουν κλαπεί και επισήμανε: «Αλλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδα και της Βρετανίας. Το θέμα συζητήθηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία της Ουνέσκο στο Παρίσι».
Όλα ξεκίνησαν μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο Άντριου Τζορτζ για να διερευνήσει τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης στην πρόταση της Ουνέσκο. Η ερώτηση στη σημερινή συνεδρίαση είχε την εξής διατύπωση. «Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στην πρόταση της Ουνέσκο να μεσολαβήσει για την Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;»

Σημειώνεται ότι με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις τελευταίες μέρες έχει ασχοληθεί διεξοδικά ο βρετανικός Τύπος, κυρίως λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα της Βρετανίδας δικηγόρου Αμάλ Κλούνεϊ. Είναι χαρακτηριστικό το σχετικό σχόλιο του BBC στην ιστοσελίδα του: «Η κ. Κλούνει φαίνεται ότι θα παρέχει συμβουλές στην Ελλάδα για το πώς να ανακτήσει τα γλυπτά του Παρθενώνα».

http://news247.gr/

ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ Ν. ΜΑΝΧΑΤΑΝ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΣΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ!!!


Πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού και θεμελίωσης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (World Trade Center), στο Νότιο Μανχάταν. Η ομώνυμη εκκλησία είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των δίδυμων πύργων και θα ξανακτιστεί με σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα.

Η εκκλησία έχει ήδη συγκεντρώσει 7 εκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά 38 εκατομμύρια που χρειάζονται για την ανέγερση και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2016.

Ο Καλατράβα δήλωσε πως άντλησε την έμπνευση του από την Αγιά Σοφιά και θα είναι μία μίξη πέτρας και γυαλιού όπου το φως θα λάμπει από το εσωτερικό. Η εκκλησία θα χωράει 150 άτομα, ενώ η παλιά εκκλησία που καταστράφηκε είχε χωρητικότητα μόλις 80 ατόμων. Κάποια από τα παλιά αντικείμενα της εκκλησίας σώθηκαν και θα τοποθετηθούν στη νέα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό με τη συμμετοχή των ιεραρχών- μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δήλωσε: «Θυμόμαστε αυτό το μέρος γεμάτο με συντρίμμια και 3000 αθώα θύματα. Περπατούσαμε τότε με βαριά καρδιά στο σημείο που βρισκόταν ο Άγιος Νικόλαος. Η εκκλησία δεν υπήρχε πια. Στεκόμασταν εκεί παγωμένοι, είχαμε παραλύσει και κλαίγαμε» δήλωσε. «Ο Άγιος Νικόλαος δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό» συμπλήρωσε.