Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ.

Αλλάζει τελείως η εικόνα των σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά όπου οι τάξεις κάνουν «check in» στην ψηφιακή εποχή! Κάτι τέτοιο κανονικά θα έμοιαζε παράλογο την περίοδο της κρίσης, όπου οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ακόμη τις καρτέλες των μαθητών... με το χέρι καταναλώνοντας δεκάδες ώρες δουλειάς.
Ωστόσο έπειτα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα κονδύλι ύψους 146.635.815 ευρώ, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, θα «μπει» σύντομα στις σχολικές τάξεις.
Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας που μίλησαν στο «Βήμα», στόχος του νέου προγράμματος είναι η ψηφιακή αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
«Σκοπός του ψηφιακού σχολείου είναι η εισαγωγή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση και η παιδαγωγική αξιοποίησή τους, η οποία επιφέρει ουσιαστικές καινοτομίες τόσο στα μέσα διδασκαλίας όσο και στη διδακτική διαδικασία»δηλώνει σχετικά ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος που προσθέτει ότι το πρόγραμμα αυτό παίρνει τώρα «σάρκα και οστά».
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», έχουν ήδη ξεκινήσει η προμήθεια και η εγκατάσταση 36.804 διαδραστικών συστημάτων (διαδραστικοί πίνακες) και άλλων 11.426 κινητών εργαστηρίων πληροφορικής σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας.
Το κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί σε δέκα φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για κάθε δημοτικό σχολείο και 15 φορητούς για κάθε Γυμνάσιο, Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο και Σχολή.
Οι διαδραστικοί πίνακες θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα:
  • Στην Ε' και ΣΤ' τάξη όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας.
  • Στην Α', Β' και Γ' τάξη όλων των Γυμνασίων της χώρας.
  • Στην Α', Β' και Γ' τάξη όλων των Λυκείων της χώρας.
  • Στην Α', Β' και Γ' τάξη όλων των Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών.

Παράλληλα την επόμενη σχολική χρονιά θα τοποθετηθούν τρία κινητά εργαστήρια πληροφορικής σε κάθε Γυμνάσιο, Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο και Επαγγελματική Σχολή.
Σε «αριθμούς» το νέο αυτό πρόγραμμα αφορά 200.357 μαθητές δημοτικών σχολείων, 315.742 μαθητές Γυμνασίων, 223.187 μαθητές Λυκείων και 86.177 μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών σε όλη τη χώρα.
Οπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, στην «ψηφιακή εποχή θα περάσουν ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα σχολεία της χώρας».
Κρίσιμο θέμα όμως, εφόσον τελικά εφαρμοσθεί, αποτελεί η «δικτύωση» όλων των σχολείων της χώρας και η καταγραφή των «δεδομένων τους», (μαθητές, καθηγητές, εκπαιδευτικό περιεχόμενο), ενώ επανέρχεται και η πολλά υποσχόμενη ιδέα του ψηφιακού βιβλίου (e book), που ήδη έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό της.



Διαδραστικά βιβλία και φωτόδεντρα
Τα διαδραστικά σχολικά βιβλία θα περιλαμβάνουν εικόνες, χάρτες και ασκήσεις. Στον σχετικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας έχουν αναρτηθεί ήδη οι λεπτομέρειες της χρήσης τους (http://ebooks.edu.gr).
Το «Φωτόδεντρο» (η αλλιώς ο «σκληρός δίσκος» ψηφιακού περιεχομένου), όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση την κεντρική e-υπηρεσία του υπουργείου για τη διάθεση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου στα σχολεία. Είναι προσβάσιμο σε όλους τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Μάλιστα, στην υποκατηγορία «μαθησιακά αντικείμενα» φιλοξενείται η συλλογή με τα περίπου 3.500 μαθησιακά αντικείμενα (πειράματα, διαδραστικές προσομοιώσεις, διερευνήσεις, εικόνες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, 3D χάρτες, ασκήσεις κ.ά.) των εμπλουτισμένων διαδραστικών σχολικών βιβλίων.
Στην υποκατηγορία «εκπαιδευτικά βίντεο» έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 700 μικρής διάρκειας βίντεο, κατάλληλα για αξιοποίηση σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Τη διαδικτυακή «αυλή» του Ψηφιακού Σχολείου αποτελεί εκπαιδευτική πλατφόρμα «e-me», που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο και είναι ένα ανοικτό ψηφιακό περιβάλλον για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Αφορά τις τάξεις Ε' και Στ' των δημοτικών σχολείων όλης της χώρας και όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πηγή: tovima.gr

ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 2,2 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΛΟΓ/ΣΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΗΓΡΑ, ΕΞΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Με μια πρωτοφανή, για τα δικαστικά δεδομένα, κίνηση της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, φαίνεται πως –εκτός απροόπτου– θα επιστραφούν τις επόμενες ημέρες στον λογαριασμό του Δημοσίου τα 2,2 εκατ. ελβετικά φράγκα που βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια δεσμευμένα στην τράπεζα Morgan Stanley της Ζυρίχης. Είναι τα μοναδικά χρήματα που είχαν απομείνει σε έναν από τους υπεράκτιους λογαριασμόυς, με δικαιούχο τον Νίκο Ζήγρα, ξάδερφο του Άκη Τσοχατζόπουλου. 
Από αυτόν διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 47,4 εκατ. φράγκα μίζες για τα εξοπλιστικά.



Πρόκειται για κίνηση που έχει δημιουργήσει έκπληξη τόσο στους Ελληνες εισαγγελείς όσο και στο περιβάλλον του Ζήγρα, διότι τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα υπέρ του ελβετικού κράτους. Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες υποθέσεις διεκδίκησης χρημάτων που εντοπίζονται στις ελβετικές τράπεζες. Και όχι αποκλειστικά μόνο για ελληνικές υποθέσεις «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».







Το παρασκήνιο

Στις 4 Μαρτίου, ο δικηγόρος του Ν. Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης, δέχθηκε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Ελβετό εισαγγελέα Ουρς Κιέλι: «Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου ώστε να συζητήσουμε την επιθυμία του κ. Ζήγρα να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία». Εκπληκτος ο δικηγόρος επικοινώνησε μαζί του και επιβεβαίωσε την πρόθεση της ελβετικής πλευράς να επιστρέψει το ποσό στο ακέραιο.

Ενάμιση μήνα πριν, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στην Ευελπίδων. Στο πλαίσιο της εξέτασης του Ζήγρα από τους Ελβετούς εισαγγελείς, ο κ. Γκαρίπης τους είχε κατηγορήσει πως ασκούν προσχηματική δίωξη κατά του Νίκου Ζήγρα μόνο και μόνο για να κρατήσουν τα χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμό που συνδέεται με αυτόν. Τότε είχε δηλώσει κατηγορηματικά στον Κιέλι πως ο πελάτης του δεν πρόκειται να συνεργαστεί εάν δεν επιστραφούν στο ελληνικό κράτος τα 2,2 εκατ. ευρώ. Ζήτησε να αντιμετωπιστούν, όχι ως χρήματα του Ζήγρα, αλλά ως χρήματα του ελληνικού λαού.


Τότε, οι τρεις Ελβετοί απεσταλμένοι τού είχαν ξεκαθαρίσει πως από τη στιγμή που είχαν ασκήσει πρώτοι δίωξη για την υπόθεση, είχαν και τον πρώτο λόγο στα χρήματα. Η ελληνική πλευρά –είχαν πει τότε– έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το 50% των χρημάτων και αυτό όμως υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη, να έχει στείλει αίτημα με απαίτηση επί των χρημάτων. Η δεύτερη, να κρίνει η ελβετική πλευρά πως οι Ελληνες εισαγγελείς έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συνδράμουν την έρευνα.

Αγνωστο παραμένει τι μεσολάβησε από εκείνη τη συνάντηση, αλλά την Παρασκευή το πρωί ο Ζήγρας έστειλε από το γραφείο των ανακριτων Μαλλή και Σταυρόπουλου, που χειρίζονται την υπόθεση, φαξ στους Ελβετούς δίνοντας τη ρητή εντολή του για να επιστραφούν τα χρήματα. Οχι τα μισά, αλλά στο σύνολό τους. Βέβαια, κάποιοι έμπειροι ανακριτές που άκουσαν τα νέα είδαν την κίνηση με καχυποψία. «Οι Ελβετοί δεν κάνουν τέτοιες κινήσεις χωρίς να θέλουν κάποιο αντάλλαγμα...», έσπευσαν να σχολιάσουν. Ο χρόνος θα δείξει τα ενδεχόμενα κίνητρα, εάν, δηλαδή, κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την επιστροφή...
Πηγή: kathimerini
Έντυπη