Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ZERO ROBOTICS 2014: ΣΤΗ 2η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ομάδα μαθητών από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό «Zero Robotics 2014» καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, σε συμμαχία με δύο αμερικανικές μαθητικές ομάδες.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κλήθηκαν να αναλάβουν τον έλεγχο μικροσκοπικών δορυφόρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με στόχο τη λήψη των καλύτερων εικόνων ενός εικονικού αστεροειδούς.
Οι φιναλίστ που συμμετείχαν σε αυτό το παιχνίδι ρομποτικής, μεταξύ των οποίων ήταν η ελληνική ομάδα, έπρεπε να γράψουν αλγόριθμους που έλεγχαν τα ρομπότ Spheres- Synchronised Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites (στα ελληνικά «Σφαίρες»).
Οι Σφαίρες είναι δορυφόροι μεγέθους μπάλας του βόλεϊ που αιωρούνται στον Σταθμό, χρησιμοποιώντας 12 ακροφύσια, τα οποία κινούνται με συμπιεσμένο αέριο. Αυτά τα αυτόνομα ρομπότ έχουν τη δική τους ισχύ και πρόωση, αλλά πρέπει να προγραμματιστούν εκ των προτέρων για το πώς θα κινηθούν.
Για πέμπτη χρονιά (κάθε χρόνο αυξάνεται η συμμετοχή στον διαγωνισμό), πάνω από 140 Ευρωπαίοι ενώθηκαν με ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Ρωσία, γράφοντας κώδικα λογισμικού για την καλύτερη δυνατή απεικόνιση του αστεροειδούς, κάνοντας παράλληλα ελιγμούς για να αποφύγουν μία επικίνδυνη εικονική ηλιακή έκλαμψη.
Οι Ευρωπαίοι και Ρώσοι φιναλίστ συναντήθηκαν στο Τεχνικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) στην Ολλανδία (ESTEC), ενώ οι ομάδες των ΗΠΑ και του Μεξικού συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).
Από τον Σταθμό, η αστροναύτης της ESA Σαμάνθα Κριστοφορέτι, ο αστροναύτης της NASA Μπουτς Γουίλμορ και η Ρωσίδα κοσμοναύτης Γελένα Σέροβα, επέβλεπαν τη ρομποτική «μάχη». Ο αστροναύτης της ESA Πάολο Νέσπολι και η συνάδελφός του Κάντι Κόλμαν της NASA ήταν επίσης παρόντες, στο ESTEC και στο MIT αντίστοιχα, εμψυχώνοντας τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η συμμαχία «LakeElevenVadars» που συμπεριλάμβανε τους «Cora's Eleven» από την Ιταλία. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα από την Ελλάδα «Ζάννειο Stardust» που συμμετείχε για πρώτη φορά. Σε συνεργασία με μαθητικές ομάδες από δύο σχολεία των ΗΠΑ (Bacon από το σχολείο Charlottesville High School της Βιρτζίνια και BRRobotics από το σχολείο Lawrenceville School του Νιου Τζέρσι), έχασαν στον τελικό με απειροελάχιστη διαφορά.
Το «Zanneio Stardust» είναι η ομάδα του Ομίλου Αριστείας SIMA Club του Ζάννειου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά, με υπεύθυνους καθηγητές τους μαθηματικούς Παντελή Μπουμπούλη και Σωτήρη Τσαντίλα. Αποτελείται από τους μαθητές Αληφραγκή Ειρήνη, Γιαννούτσο Ανδρέα, Ζαχαρόπουλο Χρήστο, Καλαϊτζιάν Φαίδρα, Καλκαντζάκο Κωνσταντίνο, Κανδεράκη Παναγιώτα, Καραμπίλα Κατερίνα, Μελισσουργάκη Νίκο, Μυροφορίδη Πέτρο- Ιωάννη, Νάκα Γεώργιο, Σκλαβούνο Δημήτρη, Σκουλουδάκη Άννα, Σπύρου Αλέξανδρο, Στεβή Μπάμπη, Τοπαλίδη Ιάσωνα, Τσιβάκη Γιώργο- Αλέξανδρο,Τσιμερέκη Κωνσταντίνο και Τσούμα Φώτη.
το διαβάσαμε στο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=31205&subid=2&pubid=113437989

Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΣΥΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021!


Η Σύρος του λυρικού θεάτρου, αλλά και του ρεμπέτικου, είναι η πρόταση των Κυκλάδων για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

 


Στόχος είναι να αγκαλιάσει όλες τις μορφές τέχνης που ομορφαίνουν τη ζωή μας... από τα "βελούδα" του Θεάτρου Απόλλων μέχρι τα σοκάκια της Άνω Σύρου.
Όλα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός
Η κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας μεγαλεπήβολος και συνάμα δύσκολος στόχος. Η υποστήριξη της υποψηφιότητας SYROS – CYCLADES 2021, με κάθε πρόσφορο μέσο, αποτελεί συνειδητή επιλογή για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και για όλους τους Κυκλαδικούς Δήμους που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Σήμερα, στο ξεκίνημα αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας, εστιάζουμε στην κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου ν´ αναδείξουμε, να παρουσιάσουμε και να προβάλλουμε όχι μόνο το αναμφίβολα σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό μας απόθεμα, αλλά να πείσουμε, μ’ ένα τρόπο συγκροτημένο και ρεαλιστικό, ότι η τοπική κοινωνία μας είναι έτοιμη να συνταχθεί και να στοιχιστεί στο όνομα του κοινού μας οράματος. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε τα οφέλη αυτής της προσπάθειας, συμβάλλοντας αφενός στην ενίσχυση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και αφετέρου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Σημασία για εμάς έχει πρωτίστως η συμμετοχή και η προσπάθεια, αφού ένας τέτοιος στόχος μας ενώνει και μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα και ν’ αγαπήσουμε τον τόπο μας, ώστε να γίνουμε υπερήφανοι πρεσβευτές της Σύρου και των Κυκλάδων.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του FORUM 20.21 – Πολιτιστικό Δίκτυο Κυκλάδων, μέσω της οποίας το τελευταίο διάστημα ωρίμασαν οι συνθήκες της υποψηφιότητάς μας. Καλούμε όλους ανεξαιρέτως του συμπολίτες μας, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς, αλλά με πνεύμα συνεργασίας, σύνθεσης και ανιδιοτελούς προσφοράς, να συστρατευτούμε στον κοινό μας στόχο.
Πατήστε στη συνέχεια για να δείτε τη σελίδα στο facebook:
eirinika.gr