Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ «ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ» ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ!!! ΕΠΙΣΗΣ Η ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΜΥΡΤΩ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!!

Το εντυπωσιακό είναι ότι στους «16» βρίσκονται και οι ομάδες του ΑΠΘ και Δημοκρίτειου.



Πρωτιά για τη Νομική Σχολή Αθηνών στην Ευρώπη. H ελληνική ομάδα κατέκτησε το «Τσάμπιονς Λιγκ» Νομικών Σχολών στο Στρασβούργο. Επίσης, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ ήρθε πρώτη και στην κατηγορία «Καλύτερα Δικόγραφα», ενώ καλύτερη ομιλήτρια αναδείχθηκε η φοιτήτριά της Μυρτώ Σταυρίδη. 
Ειδικότερα, στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε από τη φοιτητική οργάνωση European Law Students Association σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετείχαν νομικές σχολές από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι φοιτητές κλήθηκαν να υποστηρίξουν γραπτώς και τις δύο πλευρές (προσφεύγων και κράτος) σε μια εικονική υπόθεση που αφορά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κρίθηκαν μάλιστα από δικηγόρους και δικαστές του Δικαστηρίου. Στον τελικό η ομάδα της Αθήνας κέρδισε εκείνη του Πανεπιστημίου του Essex.
Ποιο είναι όμως το θέμα του διαγωνισμού; Η Β.Ν., γεννημένη στη (φανταστική) Foretia, και η Κ.Ν., γεννημένη στην (επίσης φανταστική) Utopin Republic βρίσκονταν σε μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 2008. Το 2010 παντρεύτηκαν στη γενέτειρα της Β.Ν., ενώ δύο χρόνια αργότερα πήραν την απόφαση να αποκτήσουν παιδί και γι’ αυτό κατέφυγαν σε τεχνητή γονιμοποίηση. Ωστόσο, τη διαδικασία έμελλε να ανακόψει ένα τροχαίο ατύχημα που είχαν οι δύο γυναίκες. Μάλιστα, η Κ.Ν. τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και έπεσε σε κώμα. Οι γονείς της Κ.Ν. δεν εγκρίνουν τη σχέση της με τη Β.Ν. και ζητούν από τα δικαστήρια της Utopin Republic να καταστραφούν τα γονιμοποιημένα ωάρια της κόρης τους. Παρά τη θετική απάντηση των δικαστηρίων στο αίτημα, η Β.Ν., που κυοφορούσε, προχώρησε τη διαδικασία. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Β.Ν. γέννησε δίδυμα. Στην Utopin Republic αναγνωρίστηκε ως μητέρα, αφού εκείνη τα γέννησε. Οι γονείς της Κ.Ν., που νοσηλευόταν ακόμα σε κωματώδη κατάσταση, αμφισβήτησαν τη μητρότητα της Β.Ν., ζητώντας να αναγνωριστεί η κόρη τους, λόγω του εξ αίματος συνδέσμου της, ως μητέρα των παιδιών και εκείνοι ως κηδεμόνες τους. Ακόμα, κατόπιν αιτήματός τους, εκδόθηκε ιατρική γνωμάτευση που δηλώνει ότι η Κ.Ν. είναι σε μη αναστρέψιμη φυσική κατάσταση και η οικογένειά της μπορεί, εάν το επιθυμεί, να διακόψει τη μηχανική υποστήριξή της. Η Β.Ν. προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ισχυριζόμενη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Πέρυσι η ομάδα της Νομικής Αθηνών κατέλαβε τη 2η θέση. Το μήνυμα της εξωστρέφειας, της σοβαρής, επίπονης εργασίας, της ομαδικότητας που έστειλαν οι τρεις Νομικές της χώρας -Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής- συμπυκνώθηκε στις ενθουσιώδεις δηλώσεις των δώδεκα φοιτητών και των καθηγητών τους που μίλησαν στην «Κ». «Το ότι υπάρχουν άριστοι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια το γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι να μπορούν να εργαστούν ομαδικά. Οι φοιτητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό δούλεψαν ένα πρότζεκτ που έχει αρχή, μέση και τέλος, ένταση, κόπο, χαρά, προσπάθεια, ήττα, νίκη. Αυτά όλα δεν είναι και η ζωή;» περιέγραφε στην «Κ» η Μαρία Γαβουνέλη, επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών και επιβλέπουσα της ομάδας του ΕΚΠΑ. «Είναι πολύ σημαντικό που πάμε σε μία δίκη με θέμα τη μειονοτική προστασία, την οποία ζούμε ως φοιτητές και διδάσκοντες» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Γιάννης Κτιστάκης, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Θράκης.


http://www.kathimerini.gr/805009/article/epikairothta/ellada/prwtia-gia-th-nomikh-a8hnwn-sthn-eyrwph


ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ "ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2014" ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Για την 20ετή δράση του για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βραβεύτηκε από την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συλβί Γκιόμ, με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2014. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, και το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε: «Θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω αυτό το Βραβείο στον γιο μου Ανδρέα και στην ιδέα του, που μας κινητοποίησε και έσωσε δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Επίσης, στους εθελοντές μας, στους χορηγούς μας, στον κόσμο που μας υποστηρίζει μέχρι τώρα, στους εργαζόμενους μας, στα παιδιά μας που μεγαλώσαμε και στα παιδιά μας που μεγαλώνουμε. Σε όλη αυτή την μεγάλη οικογένεια που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, ευχόμαστε να συνεχίσει με ποιότητα, αποτελεσματικότητα, πάθος, πραγματική αγάπη και νοιάξιμο για τα παιδιά».

O πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε θερμά και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές Μιλτιάδη Κύρκο και Δημήτρη Παπαδημούλη για την πρόταση και στήριξη της υποψηφιότητας του οργανισμού για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2014.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με Έλληνες Ευρωβουλευτές, τον πρόεδρο και μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ και να τους παρουσιάσει το εύρος των πανελλαδικών δράσεων του οργανισμού και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς του πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών.

Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα προβλήματα και οι αυξανόμενες ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα και η σημασία να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια όλων των οικογενειών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο απονέμει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη θέλοντας να τιμήσει τις δραστηριότητες ή τις δράσεις πολιτών, ενώσεων ή οργανώσεων που καταδεικνύουν ξεχωριστή δέσμευση για την προώθηση της καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και της στενότερης προσέγγισης των λαών και συνειδητοποιώντας τη σπουδαιότητα των αξιών της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας.
Το διαβάσαμε στο health.in.gr