Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ, ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΑ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μετρώντας πέντε χρόνια ζωής, το Μουσείο της Ακρόπολης πλέον έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των τουριστών. Χιλιάδες το επισκέπτονται κάθε χρόνο και μένουν εκστασιασμένοι. Λογικό ήταν λοιπόν να βρεθεί ανάμεσα στα δέκα κορυφαία του κόσμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επισκεπτών. 

Το TripAdvisor ανακοίνωσε τη λίστα με τα δέκα καλύτερα μουσεία στον κόσμο, με βάση τις «ψήφους» των τουριστών. Και σε αυτή, το Μουσείο της Ακρόπολης καταλαμβάνει την όγδοη θέση.  «Το νέο κτίριο είναι το ίδιο εκπληκτικό με τους θησαυρούς που φιλοξενεί», σχολιάζει το TripAdvisor, που κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο γυάλινο διάδρομο από τον οποίο μπορούν οι επισκέπτες να δουν τα ερείπια και τις ανασκαφές κάτω από το μουσείο.

Τα 10 κορυφαία μουσεία στον κόσμο, σύμφωνα με το TripAdvisor:

  1. Art Institute, Σικάγο από το 1893
  2. National Museum of Anthropology, Μεξικό από το 1964
  3. State Hermitage Museum, Αγία Πετρούπολη από το 1764
  4. The Getty Center, Λος Αντζελες από το 1954
  5. Galleria dell'Accademia, Φλωρεντία από το 1784
  6. Musee d'Orsay, Παρίσι από το 1986
  7. The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη από το 1872
  8. Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα
  9. Prado Museum, Μαδρίτη από το 1868
  10. Yad Vashem Holocaust Memoria, Ισραήλ από το 1953
Φωτογραφία: Eurokinissi


Πηγή: iefimerida.gr

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ.

Πρωτοποριακή αρθροσκοπική μέθοδος αποκατάστασης βλαβών αρθρικού χόνδρου στο γόνατο με εμφύτευση αυτόλογων χονδροκυττάρων που καλλιεργήθηκαν στη διάρκεια της επέμβασης, εφαρμόστηκε πρόσφατα (στις 5/9) στη Θεσσαλονίκη σε μία 30χρονη αθλήτρια και σε έναν 45 αθλούμενο, από την ιατρική ομάδα του TheMIS η οποία απαρτίζεται από τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς Αριστοτέλη Σιδερίδη, Εμμανουήλ Παπακώστα και Ιωάννη Τερζίδη.
Μέχρι τώρα για να γίνει αποκατάσταση των βλαβών του αρθρικού χόνδρου με μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων έπρεπε να γίνει μια επέμβαση προκειμένου να ληφθούν τα χονδροκύτταρα τα οποία στέλνονταν στο εξωτερικό για να απομονωθούν και να πολλαπλασιασθούν σε συνθήκες εργαστηρίου και στη συνέχεια, με δεύτερη χειρουργική επέμβαση γινόταν τοποθέτηση του «μοσχεύματος» για την κάλυψη της βλάβης.

«Με την τεχνική που εφαρμόσαμε εμείς η καλλιέργεια έγινε από βιολόγους που ήρθαν από την Ολλανδία γι αυτό το σκοπό μέσα σε 70 λεπτά, την ώρα του χειρουργείου σε εργαστήριο που είχε στηθεί δίπλα στο χειρουργείο. Ετοιμάστηκε δηλαδή το «μόσχευμα» με τα χονδροκύτταρα του ασθενούς. Αυτά απομονώθηκαν στο φορητό εργαστήριο από το εξειδικευμένο προσωπικό, με πιστοποιημένο και πατενταρισμένο τρόπο, και τοποθετήθηκαν σε ειδική μεμβράνη - φορέα η οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην περιοχή της βλάβης. Η όλη επέμβαση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και το κόστος ήταν πολύ μικρότερο. Δηλαδή αποκατάσταση της βλάβης του αρθρικού χόνδρου με δύο επεμβάσεις κοστίζει γύρω στις 17.000 ευρώ ενώ με τη νέα τεχνική κοστίζει γύρω στις 3.500-4.000 ευρώ. Έτσι, ο ασθενής εκτός από το ότι αποφεύγει τη δεύτερη επέμβαση επιβαρύνεται λιγότερο οικονομικά, γιατί αυτές οι επεμβάσεις δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σιδερίδης.

Η μέθοδος αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Σιδερίδης, είναι κατάλληλη για πρόσφατες βλάβες κυρίως για αθλητές που έχασαν τμήμα αρθρικού χόνδρου λόγο τραυματισμού. Οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου αποτελούν το προστάδιο της αρθρίτιδας η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με μεταλλικό γόνατο.

Πηγή: protothema.gr