Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

ΚΒΑΝΤΙΚΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Η Άγκλα Κέλερερ του πανεπιστημίου του Ντάραμ προτείνει την κατασκευή ενός κβαντικού τηλεσκοπίου το οποίο θα μπορούσε να υπερκεράσει το όριο της διάθλασης, αυξάνοντας θεαματικά την απόδοση των τηλεσκοπίωνΗ ιστορία του τηλεσκοπίου ξεκινάει το 1608, όταν ο Ολλανδός υαλουργός Χανς Λίπερσεϊ πειραματίστηκε με τη διάταξη γυάλινων φακών, προκειμένου να πετύχει τη μεγέθυνση ειδώλων από μακρινά αντικείμενα. Ένα χρόνο αργότερα ο Γαλιλαίος μαθαίνει για τη νέα ανακάλυψη και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που στρέφει το τηλεσκόπιο στον ουρανό, ανακαλύπτοντας δορυφόρους του Δία και κρατήρες στη Σελήνη, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για την αστρονομία. Στους επόμενους αιώνες,  η χρήση ολοένα και πιο εξελιγμένων τηλεσκοπίων αύξησε τη γνώση μας για το Σύμπαν δραματικά.
Η ανάλυση στις εικόνες των τηλεσκοπίων εξαρτάται από ένα πλήθος από παράγοντες, όπως τις φυσικές ιδιότητες των οπτικών μέσων ή την παραμόρφωση από τη γήινη ατμόσφαιρα, για τα οποία δύνανται να βρεθούν λύσεις με τη βελτιστοποίηση των χρησιμοποιούμενων υλικών και με την αποστολή τηλεσκοπίων στο διάστημα.
Υπάρχει όμως ένα όριο που θέτουν οι φυσικοί νόμοι στα συμβατικά τηλεσκόπια το οποίο  φαίνεται ανυπέρβλητο: το όριο της διάθλασης. Το συγκεκριμένο όριο αφορά στη διακριτική ικανότητα του εκάστοτε τηλεσκοπίου, στη δυνατότητά του δηλαδή να ξεχωρίσει δύο είδωλα που δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Το όριο διάθλασης εξαρτάται άμεσα από το μήκος κύματος της ακτινοβολίας λειτουργίας του τηλεσκοπίου και της διαμέτρου του και αποτελεί έναν περιοριστικό παράγοντα στην ανάλυση των τηλεσκοπίων ο οποίος μέχρι σήμερα παρέμενε αναπάντητος.
Η Άγκλα Κέλερερ του πανεπιστημίου του Ντάραμ ωστόσο έχει διαφορετική άποψη, προτείνοντας την κατασκευή ενός κβαντικού τηλεσκοπίου το οποίο θα μπορούσε να υπερκεράσει το όριο της διάθλασης, αυξάνοντας θεαματικά την απόδοση των τηλεσκοπίων.
Όταν το φως εισέρχεται εντός του τηλεσκοπίου καμπυλώνεται από την επίδραση του φακού, κάτι που προκαλεί τη διασπορά του, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ένα φαινόμενο παρεμβολής. Η παρεμβολή αυτή δημιουργεί μία σειρά από ομόκεντρους δίσκους γύρω από το είδωλο που παρατηρείται, οι οποίοι ορίζουν και την τελική διακριτική ικανότητα του οργάνου.
Η ιδέα για την κατασκευή ενός κβαντικού τηλεσκοπίου, βρίσκεται στην εκμετάλλευση της κβαντικής διεμπλοκής, κατά την οποία δύο σωματίδια είναι μπλεγμένα μεταξύ τους με την έννοια πως η μέτρηση του ενός επιφέρει γνώση στις ιδιότητες και του άλλου.
Σε ένα κβαντικό τηλεσκόπιο το ένα από τα δύο φωτόνια θα κατέληγε στον ανιχνευτή, παράγοντας την εικόνα, ενώ το άλλο θα χρησίμευε για την παροχή περισσότερων πληροφοριών για το αντικείμενο, ξεπερνώντας τον περιορισμό του ορίου διάθλασης. Σύμφωνα με μία υπολογιστική προσομοίωση μάλιστα, η Κέλερερ έδειξε πως η ανάλυση της εικόνας βελτιώθηκε κατά έξι φορές, λαμβάνοντας υπόψη την κβαντική διεμπλοκή των εισερχόμενων φωτονίων.
Τον περασμένο μήνα μάλιστα, φυσικοί κατάφεραν να κατασκευάσουν σε εργαστήριο το πρώτο μικροσκόπιο που εκμεταλλεύεται αυτό το κβαντικό φαινόμενο, αυξάνοντας την ανάλυση της μεγενθυμένης εικόνας.
Η αστρονομία ωστόσο είναι μια πιο περίπλοκη υπόθεση, καθώς το φως από τα αντικείμενα δε μπορεί να το ελέγξει ο παρατηρητής, σε αντίθεση με το φως που χρησιμοποιείται εντός ενός εργαστηριακού μικροσκοπίου.
Για την ώρα η τεχνολογία για την παραγωγή κβαντικών τηλεσκοπίων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και εναπόκειται στους επιστήμονες η παράκαμψη των πρακτικών δυσκολιών πριν απαντηθεί το ερώτημα για το αν τα κβαντικά τηλεσκόπια είναι το μέλλον της αστρονομίας, δεν παύει όμως να πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ιδέα.
Πηγή: naftemporiki.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΑΡΓΙΑΝΝΗ: ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ!!!

Είναι η πρώτη φορά που το Βραβείο απονέμεται σε ερευνητή πανεπιστημίου εκτός των ΗΠΑ, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα μας. Το συγκεκριμένο Βραβείο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στο University of California-Berkeley, University of Illinois-Chicago, University of Pennsylvania, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η χώρα μας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου! Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον στις 14 Ιανουαριου 2014, στα πλαίσια του μεγαλύτερου διεθνούς συνεδρίου συγκοινωνιολόγων. 
Η Δρ. Καμαργιάννη που πρόσφατα ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πλέον είναι ερευνήτρια στο UCL Energy Institute του University College London (UCL) στο Λονδίνο, έχει λάβει  στο παρελθόν και άλλα διεθνή μετάλλια και βραβεία για την έρευνα της που αφορά τη μεταφορική και οδηγική συμπεριφορά των εφήβων. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται:
-το Βραβείο Καλύτερου Επιστημονικού Άρθρου παγκοσμίως στον τομέα των Προτύπων Επιλογής για το 2013 (Journal of Choice Modelling – Sydney, 2013), 
- το Χάλκινο Μετάλλιο στον τομέα Ασφάλεια στις Μεταφορές στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για τους νέους ερευνητές στον  τομέα των Μεταφορών το 2010 (YEAR 2010 
– Transport Research Arena, TRA – Brussels, 2010).
Τα τελευταία χρόνια η Εβρίτισσα Διδάκτορας έχει  βραβευτεί και τιμηθεί με τα σημαντικότερα βραβεία διεθνώς στον τομέα των Μεταφορών/Συγκοινωνιών, αποδεικνύοντας πως η ποιότητα της έρευνας στη χώρα μας είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και τα αποτελέσματα των ερευνών αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η Μαρία με καταγωγή από τη Μάνη Διδυμοτείχου, φοίτησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στο 1ο Γυμνάσιο και στο 3ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης και είναι μία από τους καλύτερους νέους συγκοινωνιολόγους σε όλο τον κόσμο.Πηγή: eirinika.gr