Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΤΟ GAIA ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗ 3D ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.

Το Δεκέμβριο του 2013 o ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Gaia (Γαία), το οποίο έχει ως αποστολή του να πραγματοποιήσει μίατρισδιάστατη απεικόνιση των αστεριών του γαλαξία μας. Σήμερα, ευρισκόμενο 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, το Gaia είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει την καταγραφή ενός (μικρού) κομματιού του γαλαξία μας.
Το Gaia για αυτό το σκοπό αναμένεται να χρησιμοποιήσει μία υπερσύγχρονη κάμερα με ανάλυση στο... 1 Gigapixel, η οποία παρά τον εξελιγμένο φακό της (είναι η μεγαλύτερη κάμερα που έχει "πετάξει" ποτέ στο διάστημα) είναι σε θέση να καταγράψει μόλις το 1% από τα 100 δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας (είναι πολλά όπως και να το κάνουμε). Το Gaia δεν θα προχωρήσει στην απλή καταγραφή της θέσης και της κίνησης των αστεριών του γαλαξία, αλλά παράλληλα με τα ειδικά όργανα που διαθέτει θα πραγματοποιήσει μετρήσεις στηφωτεινότητα, την χημική σύσταση και την θερμοκρασία που έχουν στην επιφάνεια τους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι υπεύθυνοι του ESA, το Gaia θα παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις των δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία επί πέντε χρόνια (με μία αναλογία, η οποία θα αντιστοιχεί περίπου 70 φορές στο κάθε ένα). Με τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα δώσει τη δυνατότητα στους αστρονόμους να υπολογίσουν τις τροχιές και την κίνησηεκατομμυρίων πλανητών που βρίσκονται στο γαλαξία μας.
Κατά τη διάρκεια του πενταετούς ταξιδιού του στο διάστημα, το εν λόγω διαστημόπλοιο θα παρατηρεί καθημερινά περίπου 2 εκατομμύρια άστρα,  στέλνοντας στη Γη 50GB δεδομένων σε ημερήσια βάση. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ESA, η δουλειά του δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η προσπάθεια του Gaia να μετρήσει τις κινήσεις πλανητών που βρίσκονται εκατομμύρια έτη φωτός είναι σα να προσπαθεί κάποιος να εντοπίσει μία τρίχα σε απόσταση2.000 χιλιομέτρων! Είναι βέβαιο ότι τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει το Gaia, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.

Πηγή: http://www.digitallife.gr/

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ WWF & ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ

Υπεγράφη την Πέμπτη το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του WWF Ελλάς, το οποίο προβλέπει τη μελέτη και προστασία της περιοχής στη Γυάρο καθώς επίσης και την ολοκληρωμένη προστασία της μεσογειακής φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες.
Το σύμφωνο υπέγραψαν η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου και ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος «Κυκλάδες Life».
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε μάλιστα να στηρίξει τις δράσεις του προγράμματος και να προωθήσει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και διαχείριση των υπό μελέτη ειδών και οικοτόπων.
Τα μέτρα προστασίας μπορεί να περιλαμβάνουν και κήρυξη της περιοχής της Γυάρου και της θαλάσσιας ζώνης γύρω από αυτήν ως θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής (ΘΠΠ), με το θεσμικό καθεστώς που θα αποδειχθεί ως πλέον κατάλληλο.
Η απαιτούμενη ειδική περιβαλλοντική μελέτη θα συνταχθεί από επιστήμονες, θα κατατεθεί στο υπουργείο, όπου και θα αξιολογηθεί, και στη συνέχεια θα προωθηθούν από το υπουργείο οι ανάλογες διαδικασίες θεσμοθέτησης.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr