Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΟΛΟ ΤΟ FACEBOOK ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΕ» ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 1996!!


"Η αγάπη του για την Ελλάδα άλλαξε την ελληνική ποίηση"

Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί, Ο Μικρός ναυτίλος»  και άλλα πολλά.
Θεωρείται ένας από τους ποιητές που ανανέωσαν την ελληνική ποίηση. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν και φυσικά οι ποιητικές συλλογές του μεταφράστηκαν σε δεκάδες ξένες γλώσσες.
Ας μας ταξιδέψουν οι στίχοι και τα αποφθέγματα του:

« Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»
…………………………………………………………………………………………………………..
«Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες
το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε.
Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας»
……………………………………………………………………………………………………………
«Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι.»
…………………………………………………………………………………………………………..
«Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από πού βλέπει κανείς τον ουρανό.
Εγώ τον έχω δει από καταμεσίς της θάλασσας.»
…………………………………………………………………………………………………………….
«Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική.
Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.»
…………………………………………………………………………………………………………….
«Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!»
………………………………………………………………………………………………………………..

«Έχοντας ερωτευτεί και κατοικήσει αιώνες μες στη θάλασσα έμαθα γραφή και ανάγνωση.»



ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ BIG BANG. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ.

Κύματα βαρύτητας που εμφανίστηκαν στο Διάστημα αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά από Αμερικανούς επιστήμονες, σε μια κολοσσιαίας σημασίας ανακάλυψη για την κατανόηση της γέννησης του σύμπαντος. 

Τα κύματα αυτά αποτελούν επιβεβαίωση μιας ταχείας μεγέθυνσης πριν από 14 δισ. χρόνια και παρέχουν μια πολυαναμενόμενη απάντηση στο τελευταίο αναπόδεικτο στοιχείο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν, η οποία χρονολογείται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. «Η πρώτη άμεση απόδειξη κοσμικού πληθωρισμού» ανακοινώθηκε από ειδικούς στο Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν του Χάρβαρντ. Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια τηλεσκοπίου που βρίσκεται στον Νότιο Πόλο και μετράει το αρχαιότερο φως στο σύμπαν. Αν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη από άλλους εμπειρογνώμονες, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα έθετε σοβαρή υποψηφιότητα για βραβείο Νομπέλ.

Τα κύματα που κινούνται μέσω χώρου και χρόνου έχουν χαρακτηριστεί «τα πρώτα σκιρτήματα του Big Bang». Το εύρημά τους επαληθεύει την προσπάθεια σύζευξης της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και της κβαντικής μηχανικής. «Η ανίχνευση του σήματος είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κοσμολογίας σήμερα. Μεγάλος όγκος δουλειάς και συνεργασιών οδήγησε σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο Τζον Κόβατς, επικεφαλής του κοινού προγράμματος BICEP2 στο Κέντρο Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν του Χάρβαρντ.

«Το σημείο στο οποίο βρίσκεται το τηλεσκόπιο στον Νότιο Πόλο είναι το εγγύτερο που μπορεί να βρεθεί κανείς στο Διάστημα ενώ πατάει στη Γη», εξήγησε ο Κόβατς. «Είναι ένα από τα ξηρότερα και διαυγέστερα σημεία της Γης, ιδανικό για την παρατήρηση ισχνών μικροκυμάτων από το Big Bang. Η ιδέα του πληθωριστικού σύμπαντος διατυπώθηκε το 1979 από τον νεαρό τότε φυσικό Αλαν Γκαθ, ο οποίος θεμελίωσε μια ριζοσπαστική εκδοχή για τη Μεγάλη Εκρηξη. Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες βρίσκονται πλέον πολύ πιο κοντά σε αυτή την ιδέα που κι ο ίδιος ο Αλαν Γκαθ αμφέβαλλε ότι θα μπορούσε ποτέ να αποδειχθεί.
Πηγή: kathimerini.gr
Έντυπη

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ/ΑΝΕΡΓΟΥΣ 40-60 ΕΤΩΝ.

Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) πραγματοποιεί πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των καρκίνων παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας και μαστού, με τίτλο «Πρόληψη για Όλους»



Ο προληπτικός έλεγχος πραγματοποιείται σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία της Αττικής, κατόπιν ραντεβού, το οποίο κλείνεται μετά από επικοινωνία με το ΙΚΠΙ (τηλ.: 210 72 22 727). Οι εξετάσεις διενεργούνταιδωρεάν για τους συμμετέχοντες, καθώς το κόστος καλύπτεται από το ΙΚΠΙ.




Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν άτομα 40-60 ετών που είναι:

- άνεργοι (επικυρωμένα αντίγραφα κάρτας ανεργίας άνω των 12 μηνών & αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση)

ή

- ανασφάλιστοι (επικυρωμένα αντίγραφα ληγμένου βιβλιαρίου υγείας & αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση).




Αναλυτικότερα, ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει το σύνολο των παρακάτω εξετάσεων:

• μέτρηση σακχάρου

• μέτρηση χοληστερόλης

• μέτρηση αρτηριακής πίεσης

• τεστ Παπανικολάου

• μαστογραφία

• ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα (50-60 ετών).





Συνεργαζόμενα Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία:

• Γ. Ν. ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ • Γ. Ν. Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» • Γ. Ν. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ» • Γ. Ν. Α. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ • ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Γ. Ν. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ-ΠΑΤΗΣΙΩΝ • Γ. Ν. Α. ΛΑΪΚΟ • Γ. Ν. Α. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ • Γ. Ν. Ν. Θ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» • Γ. Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ» • ΚΛΙΝΙΚΗ «ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» • Κ.Υ. ΛΑΥΡΙΟΥ • Κ.Υ. ΒΑΡΗΣ

Πηγή: koinwniaenergwnpolitwn.gr