Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ ΔΙΕΣΩΣΕ 230 ΝΑΥΑΓΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ



Διακόσιους τριάντα μετανάστες που κινδύνευαν μεσοπέλαγα στη Μεσόγειο διέσωσε το δεξαμενόπλοιο «Βυζάντιον» της εταιρείας «Tsakos Shipping And Trading Company».

Την περασμένη Παρασκευή το πλοίο, προερχόμενο από Τυνησία, έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης, με προορισμό την Ελευσίνα, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε για περιστατικό έρευνας και διάσωσης από το αντίστοιχο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης. 

Άμεσα το «Βυζάντιον» έσπευσε στο σημείο και εντόπισε δύο λέμβους με 230 μετανάστες, τους οποίους περισυνέλεξε και μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι Augusta της Σικελίας.

Με τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου, Αχιλλέα Σανούδο, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μεταφέροντάς του τα θερμά του συγχαρητήρια, στον ίδιο και στο πλήρωμά του.

«Η ενέργειά σας να σπεύσετε στο σημείο και να διασώσετε διακόσιες τριάντα ανθρώπινες ψυχές από τη θάλασσα αποτελεί ύψιστη πράξη αλληλεγγύης και αφοσίωσης στο καθήκον. Αποδεικνύει, παράλληλα, για ακόμη μία φορά, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που διαπνέουν την ελληνική ναυτιλία, επιβεβαιώνοντας τους λόγους που αυτή βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας.

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5180898/eyshma-barbitsiwth-ston-ploiarxo-ellhnokthtoy-deksamenoploioy-gia-th-diaswsh-230-nayagwn/


ΕΛΛΗΝΑΣ STREET ARTIST ΔΙΑΚΟΣΜΕΙ ΜΕ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ




Είναι 27 ετών και το έργο του κοσμεί τους τοίχους των κρατικών κτιρίων στην Ευρώπη. Αλλά δεν τελειώνει εκεί, η φήμη του πηγαίνει και πέρα από τον Ατλαντικό.
Ο Φίκος που γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, άρχισε να ζωγραφίζει μελετώντας τη βυζαντινή τέχνη στην ηλικία των 13.
Πέντε χρόνια αργότερα άρχισε να ζωγραφίζει τους τοίχους των Ελληνικών Ορθόδοξων ναών, αναπτύσσοντας το δικό του στυλ.
Είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και πιστεύει ότι ο Θεός σημαίνει αγάπη. Ζωγραφίζει συχνά θρησκευτικά θέματα, αλλά δεν θέλει να ονομάζεται αγιογράφος.
Τα έργα του θυμίζουν παλιά βυζαντινή τέχνη, και μερικοί λένε ότι το στύλ του είναι παρόμοιο με εκείνο του αγιογράφου Δημητρίου Κόντογλου.

Η πιο πρόσφατη δουλειά του κοσμεί τους τοίχους του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη.
Το Πανεπιστήμιο, είναι γνωστό για τα συνολικά 21 βραβεία Νόμπελ, από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του,  μεταξύ των οποίων και ο Albert Einstein.
Το ινστιτούτο αναγνώρισε τον Φίκο για το ταλέντο του, και του ανέθεσε να δημιουργήσει αρκετές τοιχογραφίες σε κτίρια,
συνδυάζοντας την Βυζαντινή τέχνη με τη φυσική επιστήμη.

Μιλώντας, ο ΦΙΚΟΣ είπε, “πιστεύω ότι το συγκεκριμένο έργο τιμά την Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, αλλά είναι επίσης ένα κομμάτι της τέχνης του δρόμου που είναι τόσο δημοφιλές αυτές τις μέρες”.
Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει, ότι η τέχνη πρέπει να έχει διαχρονική απήχηση σε παγκόσμια θέματα.
Πιστεύει ,ότι οι γκράφιτι καλλιτέχνες που κάνουν κοινωνικά ή πολιτικά σχόλια, είναι κουτσομπολιό μέσα από τη ζωγραφική, και η τέχνη τους δεν είναι επαναστατική.

Greekreporter.gr