Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ: H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ

  ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  –ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ 3 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ- ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 238 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

ΒΡΑΔΥΝΗ ΒΟΛΤΑ

Κεντρική ιδέα του έργου είναι η δημιουργία ενός συνεχόμενου γραμμικού χώρου με επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, μια αλληλουχία διαφοροποιημένων χώρων, με ποικίλες ποιότητες, που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, αλλά θα διατηρούν ωστόσο τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συνέχειας, που ο ίδιος ο χαρακτήρας του μετώπου επιβάλλει.


Ο κήπος του Αλέξανδρου
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου οι Θεσσαλονικείς θα μπορέσουν να περπατήσουν σε όλο το κομμάτι της παραλίας προς την πλευρά της θάλασσας, ενώ θα ανοίξουν και τα περισσότερα από τα νέα πάρκα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή. Διαβάστε για τους διαφορετικούς θεματικούς κήπους:
 Ο κήπος των Γλυπτών

Το υδροκίνητο γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου κατέχει κυρίαρχη θέση στον κήπο των Γλυπτών, ο οποίος έχει σχεδιαστεί, ώστε να αποτελέσει ένα πράσινο δωμάτιο τέχνης. Το πάρκο αυτό, το οποίο θα φιλοξενεί μοντέρνα γλυπτά μεγάλου μεγέθους, έχει διαμορφωθεί απέναντι από το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου, στην έκταση που κατά το παρελθόν λειτουργούσε ως ένας άναρχος χώρος στάθμευσης. 


Ο κήπος της Μεσογείου
Πρόκειται για ένα από τα πιο πράσινα κομμάτια της νέας παραλίας, καθώς αναπτύσσεται σε μία έκταση περίπου 11 στρεμμάτων με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή και τα αρωματικά φυτά του μεσογειακού τοπίου. Ο κήπος της Μεσογείου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο τμήμα από το ύψος της Καλλιδοπούλου μέχρι την 28ης Οκτωβρίου, αποτελεί έναν ανοικτό χώρο αναψυχής και περιπάτου και παράλληλα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό πάρκο. Στην ξύλινη εξέδρα προς την πλευρά της θάλασσας, η οποία βρίσκεται στο ύψος του ιερού ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, πρόκειται να τοποθετηθεί ο «Ορίζοντας» του Κώστα Βαρώτσου. Πρόκειται για ένα έργο κατασκευασμένο από γυαλί, με ύψος 2,25 μ. και μήκος 2,97 μ.

Ο κήπος του Φωκά
Όπως και το ομώνυμο πάρκο που λειτουργούσε στη συγκεκριμένη έκταση πριν από την ανάπλαση της νέας παραλίας, ο κήπος του Φωκά θα λειτουργεί ως ένας χώρος αφιερωμένος στα παιδιά. Ο παιδότοπος αυτός έχει απομονωθεί ακουστικά από τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου με τοιχία κατασκευασμένα από πετροκάλαθα, ενώ για την ασφάλεια των παιδιών η είσοδος στο χώρο είναι ελεγχόμενη και γίνεται από έξι θύρες, που αποτελούν συνέχεια της περίφραξης.

Ο κήπος των Εποχών
Το αμφιθέατρο που έχει κατασκευαστεί πλησίον της βορειοδυτικής εισόδου του χώρου με προσανατολισμό προς την πλευρά της θάλασσας καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση στον κήπο των Εποχών. Πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο, που θυμίζει περισσότερο φυσικό λιβάδι σπαρμένο με την άγρια βλάστηση του ελληνικού τοπίου. Για τη χάραξη των διαδρομών στο εσωτερικό του κήπου έχει προτιμηθεί ένα ξύλινο δάπεδο, όμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε και στο κρηπίδωμα της παραλίας. Το ίδιο υλικό επελέγη και για το εσωτερικό του αμφιθεάτρου, ενώ ο εξωτερικός δακτύλιός του σχηματίζεται από πετροκάλαθα.

Ο κήπος της Άμμου
Ο κήπος της Άμμου διαχωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα, εκ των οποίων το πρώτο είναι το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και το δεύτερο ένας παιδότοπος μαζί με δύο γήπεδα τένις. Τα γήπεδα είναι παράλληλα μεταξύ τους και περιβάλλονται από άμμο. Στη ζώνη με την άμμο έχει οργανωθεί ένας περιφραγμένος παιδότοπος, ενώ στο ίδιο κομμάτι και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά των γηπέδων έχει χωροθετηθεί και ένα περίπτερο πολιτισμού. Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και η περιοχή των γηπέδων συνδέονται με έναν εγκάρσιο πεζόδρομο με μία νέα δενδροστοιχία κατά μήκος της νότιας πλευράς του, που εξασφαλίζει τη σκίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κήπος του Απογευματινού Ήλιου
Ο κήπος του Απογευματινού Ήλιου έχει διαμορφωθεί πλησίον του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» σαν μία τεχνητή πλαγιά, από το υψηλότερο σημείο της οποίας ο κόσμος θα μπορεί να απολαμβάνει τη θέα προς τη θάλασσα ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Αυτός ο κεκλιμένος κήπος, που ανεβαίνει ομαλά από την πλευρά της θάλασσας προς το ξενοδοχείο, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πρασινίσει με την τοποθέτηση χαμηλής βλάστησης.

Ο κήπος του Αλέξανδρου
Τρεις σειρές από έντεκα χαμηλούς πίδακες νερού και δύο αλέες δέντρων εκατέρωθεν των σιντριβανιών οδηγούν από την πλευρά της παραλιακής λεωφόρου προς τον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προς τη θάλασσα. Η ροή του νερού σε αυτά τα μικρά σιντριβάνια θα είναι χαμηλή και σταθερή, ώστε να μη δυσχεραίνεται η διέλευση του κόσμου. Στην προεξοχή προς τη θάλασσα -στο ύψος του νέου δημαρχιακού μεγάρου- η οποία έχει επενδυθεί με ξύλινο δάπεδο, θα τοποθετηθούν οι εμβληματικές «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που με την ευκαιρία των έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου μεταφέρθηκαν σε νέο σημείο.
«Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου

http://www.makthes.gr

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΞΑΝΑ ΤΖΑΜΙ....!!!!!!! ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ...!!!!!!

Το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας» ελπίζει ότι «θα δει να χαμογελά ξανά» ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων μνημείων και να γίνει ξανά η Αγία Σοφία μουσουλμανικός χώρος λατρείας.
Πριν από λίγες μόνον ημέρες είχαν εκφραστεί αντίστοιχες αιτιάσεις από εθνικιστικό πολιτικό κόμμα της Τουρκίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, ο Αρίντς χαρακτήρισε τζαμί την Αγία Σοφία και εκφράστηκε σαφώς υπέρ της «αποκατάστασής» του. Στις 8 Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας (BBP) είχε καταθέσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόταση νόμου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Πηγή: tanea.gr
Εμείς με τη σειρά μας μπορούμε να υπογράψουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας εάν επιθυμούμε να παραμείνει η Αγία Σοφία Μουσείο.
https://secure.avaaz.org/el/petition/NA_MIN_EPITRAPEI_NA_GINEI_I_AGIA_SOFIA_STIN_KONSTANTINOYPOLI_TZAMI/?fbdm

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΒΡΑΝΑ «MISS VIOLENCE».

 ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΤΟ 24ο  ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ


Με το βραβείο καλύτερου σεναρίου τιμήθηκαν οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης για την ταινία «Miss Violence» στο 24ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Στοκχόλμης.Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα ανάμεσα σε άλλες δεκαεννέα ταινίες εκ των οποίων το «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο και το The selfish giant (ο εγωιστής γίγαντας) της Κλιό Μπάρναρντ, (δύο ταινίες υποψήφιες για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux), το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και τη νέα ταινία του Στηβ Μακουίν με τίτλο «12 χρόνια σκλάβος»
Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ της Στοκχόλμης που ξεκίνησε στις 6 και ολοκληρώνεται στις 17 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει συνολικά 170 ταινίες από περισσότερες από 40 χώρες. Στο τμήμα twilight zone συμμετείχε η ταινία της Ελίνας Ψύκου «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά».


Το βραβείο σεναρίου της «Miss Violence» είναι μία ακόμη διάκριση για την πολυβραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά με θέμα τις σχέσεις βίας και εξουσίας μεταξύ των μελών μίας σύγχρονης οικογένειας. H επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία της Miss Violence ξεκίνησε με τον αργυρό λέοντα στο 70ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ o πρωταγωνιστής της, Θέμις Πάνου τιμήθηκε με το βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.
Η επιτυχημένη πορεία της ταινίας συνεχίστηκε με τη συμμετοχή της στα διαγωνιστικά τμήματα των φεστιβάλ του Ρέικιαβικ, όπου τιμήθηκε με ειδική μνεία από την κριτική επιτροπή, του Ζάγκρεμπ, του Σάο Πάολο και του Μόντρεαλ όπου και απέσπασε το βραβείο καινοτομίας Daniel Langlois, ενώ ήταν μία από τις δέκα ταινίες που προβλήθηκαν στο Τορόντο στο πλαίσιο του προγράμματος City to City, όπου Αθήνα ήταν η τιμώμενη πόλη για τη φετινή διοργάνωση.


 ΠΗΓΗ kathimerini.gr