Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η ΛINTA KATEXH, ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ & ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ 1η ΦΟΡΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ!


Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα, από οικογένεια μέτριας οικονομικής κατάστασης και έχτισε μια αξιοζήλευτη καριέρα στις ΗΠΑ, ως ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε έναν επιστημονικό τομέα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο.
Ο λόγος για την Λίντα Κατέχη, ένα από τα πολλά ελληνικά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Σήμερα, είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια,Davis, θέση στην οποία μεταπήδησε από εκείνη του κοσμήτορα και αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις το 2009.
Εχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές των Η.Π.Α. για την εκπαίδευση και τις επιστήμες.
Στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως επικεφαλής της εννιαμελούς Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (επιτροπής σοφών το 2010) για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου συγκαταλέγονταν καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων από όλη την υφήλιο.

Νέα μεγάλη διάκριση

Η Λίντα Κατέχη τιμήθηκε με το Βραβείο της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών (National Academy of Engineering Simon Ramo) για την «τεράστια επίδρασή της στο επάγγελμα του μηχανικού και την πρωτοπορία της στην έρευνα της μηχανικής και την εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτό το βραβείο. 
«Πάντα ένιωθα το προνόμιο του να είσαι μηχανικός, και το να λαμβάνεις την αναγνώριση και την εκτίμηση από τους συναδέλφους σου είναι μεγάλη τιμή», δήλωσε η ίδια.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή που σε όλη τη σταδιοδρομία μου, είχα πολλές ευκαιρίες να εποπτεύσω γυναίκες μηχανικούς, και ξέρω ότι όσο η επιστήμη μας διευρύνεται, τόσο οι γυναίκες και οι υποεκπροσωπούμενες μειονότητες θα κερδίζουν όλο και περισσότερα βραβεία και διακρίσεις».

Ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της μηχανικής

Η Κατέχη θεωρείται πρωτοπόρος στην εκπαίδευση των μηχανικών για περισσότερα από 30 χρόνια, είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο που δίνεται σε «επιστήμονες με ηγετική φυσιογνομία και όραμα στην έρευνα της μηχανικής, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης, και για την εθνική υπεράσπιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως σημαντική κινητήρια δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ.».

Μεγάλωσε στη Σαλαμίνα 

Η Λίντα Κατέχη μεγάλωσε στη Σαλαμίνα τη δεκαετία του ’50 σε οικογένεια μετρίας οικονομικής κατάστασης. Η μητέρα της την παρότρυνε να σπουδάσει και οι καθηγητές της είδαν από νωρίς την κλίση της στα μαθηματικά και τη φυσική. Έτσι, το 1969 πήγε στην Αθήνα στο 1ο Λύκειο Θηλέων και κατόπιν σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο Αθηνών.
«Μεγάλωσα σε μια κοινωνία που μάστιζε η φτώχεια. Η χώρα υπέφερε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Πολλές φορές δεν είχαμε να φάμε. Αυτό με έκανε να θέλω να κυνηγήσω μια καλύτερη ζωή, να ανακαλύψω το ταλέντο μου, να το αναπτύξω και να γίνω, εντέλει, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός» έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα greekreporter.

Η φυγή στο εξωτερικό

Αρχικά πίστευε ότι οι γνώσεις του σχολείου και του πανεπιστημίου αρκούσαν. Όμως, όταν εργάστηκε με μια ερευνητική ομάδα, είδα ότι υπήρχαν επιστήμονες με πολύ περισσότερες γνώσεις από εκεινη: «Έτσι, το Πάσχα του 1979 άλλαξα τρόπο σκέψης, τα μάζεψα και έφυγα για την Αμερική.

Οι διακρίσεις

Της έχει απονεμηθεί το Αριστείο AHC για τη συμβολή της ως ακαδημαϊκός, έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανολογίας, όπως επίσης και πρύτανης του Πανεπιστημίου στο Davis.


Πληροφορίες από: ucdavis.edu και usa.greekreporter.gr