Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ



Ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ειρήνη Ανδρικάκη, Εμμανουήλ Γιακουμάκη, Ευστράτιο Κουλιεράκη και Αλεζίνη-Ειρήνη Λόξα, συνεπικουρούμενοι από την απόφοιτο Ελένη Θεοδωροπούλου, μέλος της περυσινής ομάδας και τις διδακτορικές φοιτήτριες Δήμητρα Παπαγεωργίου και Εύα Τζαβαλά, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της επίκουρης Καθηγήτριας Μαρίας Γαβουνέλη, κατατάχθηκε στη 2η θέση του διαγωνισμού εικονικής δίκης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ELSA European Human Rights Moot Court Competition 2014 που έγινε στις 23-26 Φεβρουαρίου 2014 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, αποσπώντας συμβολικό χρηματικό βραβείο.
Ο τεταρτοετής φοιτητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης κέρδισε το βραβείο του καλύτερου αγορητή του διαγωνισμού και παράλληλα μια θέση πρακτικής άσκησης στο γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, ενώ η ομιλήτρια Αλεζίνη-Ειρήνη Λόξα βρέθηκε στην 3η θέση του συνόλου των αγορητών. Η Ομάδα απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους δικαστικούς σχηματισμούς, στους οποίους μετείχαν νυν δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακαδημαϊκοί, ενώπιον ενθουσιώδους κοινού αποτελούμενου από δικαστές και αξιωματούχους του Δικαστηρίου, πρέσβεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συναδέλφους και φοιτητές.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τη φοιτητική οργάνωση European Law Students Association (ELSA), σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας προσφυγής ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α. και έχει ως στόχο της εξοικείωση των φοιτητών Νομικής με θέματα προάσπισης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φέτος 70 νομικές σχολές από 29 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι φοιτητές καλούνται να υποστηρίξουν γραπτώς και τις δύο πλευρές (προσφεύγων και κράτος) σε μια εικονική υπόθεση που αφορά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


  eirinika.gr

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΤΙΜΟΘΕΑ ΠΑΤΖΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!


Μαζί με ομάδα εθελοντών παρέχει δωρεάν υπηρεσίες αισθητικής σε ευπαθείς ομάδες. «Κάποιοι προσφέρουν μερίδες φαγητού, εμείς προσφέρουμε ομορφιά»

Η κ. Τιμοθέα Πατζίκα δείχνει πολύ εξοικειωμένη περπατώντας μέσα στους προσβάσιμους χώρους της ψυχιατρικής πτέρυγας του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Γύρω στα 60, μικρού αναστήματος και με καθαρό, σχεδόν σκληρό, βλέμμα. Δεν είναι ούτε ιατρός ούτε τρόφιμος, αλλά αισθητικός. Για περισσότερα από 30 χρόνια έχει αναπτύξει με δική της πρωτοβουλία μια ιδιαίτερη φιλανθρωπική δράση. Μαζί με ομάδα εθελοντών, που αποκαλείται «Κοινωνική Αισθητική» παρέχει δωρεάν υπηρεσίες αισθητικής σε ευπαθείς ομάδες. «Κάποιοι προσφέρουν μερίδες φαγητού, εμείς προσφέρουμε ομορφιά», μας λέει την ώρα που μπαίνουμε στο νοσοκομείο όπου ήδη περιμένουν οι συνεργάτες της. Οι «πελάτες» έχουν επίσης καθίσει στις θέσεις τους.

Κόμμωση και μανικιούρ

Ο κ. Ναπολέων, παλαίμαχος κομμωτής, έχει βγάλει τα ψαλίδια και έχει πιάσει δουλειά. Είναι ευγενής, συζητάει με τον «πελάτη» για το κούρεμα, μας λέει ιστορίες για διάσημους πελάτες που είχε στο παρελθόν. Άλλα μέλη της «Κοινωνικής Αισθητικής» έχουν πιάσει βερνίκι και περιποιούνται νύχια, δουλεύουν με βούρτσες, κάνουν μασάζ, ενώ στη γωνία έχει καθίσει η Λούσι, που παίζει κιθάρα. Η παρουσία της σημαντική, καθώς όσο περνάει η ώρα οι ψυχικά ασθενείς χαλαρώνουν στα χέρια των αισθητικών και αρχίζουν ένας ένας να τραγουδούν τους σκοπούς της.

Το συγκεκριμένο στούντιο αισθητικής δεν μοιάζει με κανένα άλλο στον κόσμο. Τα μέσα που διαθέτει είναι πενιχρά, οι «υπάλληλοι» αφοσιωμένοι, περαστικοί μπαινοβγαίνουν για να πάρουν νερό από τον ψύκτη, καθώς ο χώρος έχει άλλη χρήση και μετατρέπεται σε «σαλόνι ομορφιάς» μόνο λίγες φορές τον μήνα. Η βασική διαφορά του από τα υπόλοιπα σαλόνια ομορφιάς, το ότι απαγορεύονται αυστηρά οι καθρέπτες. Εντολές ιατρών. Διαψεύδοντας τις ανησυχίες, οι τρόφιμοι δεν δίνουν καμία σημασία στην παρουσία μας. Μια νεαρή κοπέλα αρχίζει να μιλάει μόνη της λέγοντας «κλείστε μου τα μάτια να μη βλέπω». Οι αισθητικοί τής κάνουν μασάζ, της μιλάνε. Η κοπέλα επανέρχεται και αρχίζει να συνοδεύει τραγουδώντας την κιθάρα της Λούσι. Φεύγει και έρχεται ξανά με τα δικά της καλλυντικά. Η συζήτηση μαζί της στρέφεται πλέον αποκλειστικά γύρω από την ομορφιά. Απομονώνοντας τα πρόσωπα των γυναικών που είναι στα χέρια των εθελοντών της «Κοινωνικής Αισθητικής» από τον χώρο, κάποιος βλέπει την έκφραση οποιασδήποτε γυναίκας στα χέρια ενός αισθητικού σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Πλούσιας ή φτωχής, υγιούς ή ασθενούς. Οι έννοιες της ψυχικής υγείας και της γυναικείας ομορφιάς μπερδεύονται γλυκά, δύο έννοιες ούτως ή άλλως αόριστες στην αντίληψη των αμύητων.

Η διαδικασία, σύμφωνα με όσα μας είπαν εργαζόμενοι και ιατροί του νοσοκομείου, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ασθενείς. Στο επόμενο διάστημα η δουλειά της οργάνωσης θα συστηματοποιηθεί, θα μελετηθεί και θα εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα. Η κ. Πατζίκα και οι συνεργάτες της πασχίζουν για το καλύτερο δίνοντας μάχες για να βρουν κρέμες και άλλα αναλώσιμα, τα οποία κοστίζουν. Όταν έχουν έλλειψη δεν πτοούνται, γιατί «μεγαλύτερη σημασία έχει το άγγιγμα και όχι οι κρέμες», λένε. Σημασία έχει να πιστέψεις στην ομορφιά και να τη διακρίνεις, ακόμα και μέσα σε ένα μέρος ζοφερό που δεν θυμίζει σε τίποτα στούντιο αισθητικής, χωρίς περιοδικά και καθρέπτες, βαμμένο σε πράσινο και λευκό.


 ΠΗΓΗ eirinika.gr

ΕΞΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.

Σημαντικές διακρίσεις για τα πανεπιστήμια της χώρας επιφύλασσε η αξιολόγηση QS που παρουσιάζει τα κορυφαία πανεπιστήμια ανά επιστημονικό πεδίο. Αριστοτέλειο, Καποδιστριακό, Μετσόβιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και τα Πανεπιστήμια Πάτρας και Κρήτης έχουν καταφέρει να σημειώσουν μια σειρά διακρίσεων ανά επιστημονικό πεδίο.
 
Στον τομέα της πληροφορικής, το Μετσόβιο κατατάσσεται στις θέσεις 151-200 της παγκόσμιας κατάταξης, το Αριστοτέλειο 201-250 και τέλος το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις θέσεις 301-400. Το μοναδικό πανεπιστήμιο που διακρίνεται στη θεματική των σύγχρονων γλωσσών είναι το Αριστοτέλειο (301-400)
 
Στο επιστημονικό πεδίο των Χημικών Μηχανικών, το Αριστοτέλειο είναι πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στις θέσεις 101-150. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που τοποθετείται στις θέσεις 151-200. Στην ίδια θέση με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας βρίσκεται και το Μετσόβιο.
 
Σημαντική είναι η διάκριση του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου που κατατάσσεται στην 28η θέση στον κόσμο. Πολύ καλά τα πηγαίνει και το Αριστοτέλειο που βρίσκεται στις θέσεις 51-100, ενώ το Πανεπιστήμιο Πάτρας βρίσκεται λίγο πιο κάτω καταλαμβάνοντας τις θέσεις 101-150.
 
Όσον αφορά στο επιστημονικό πεδίο των ηλεκτρολόγων μηχανικών και των μηχανολόγων-αεροναυπηγών το Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνει τις θέσεις 51-100 και 101-150 αντίστοιχα, ενώ παρουσία στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου στους δυο αυτούς τομείς έχουν και το Αριστοτέλειο (Ηλεκτρολόγων:151-200, Μηχανολόγων: 201-300) και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (Ηλεκτρολόγων:201-250, Μηχανολόγων: 201-300).
 
Στον τομέα των βιολογικών επιστημών Καποδιστριακό, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αριστοτέλειο κατατάσσονται στις θέσεις 301-400 στον κόσμο. Στο επιστημονικό πεδίο της ιατρικής κορυφαία πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι το Καποδιστριακό και το Πανεπιστήμιο Κρήτης που τοποθετούνται στις θέσεις 201-250 της παγκόσμιας κατάταξης. Αριστοτέλειο και Πανεπιστήμιο Πάτρας βρίσκονται στις θέσεις 301-400. Στη φαρμακευτική κατάφερε να διακριθεί μόνο το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (151-200), ενώ στον τομέα της χημείας το Αριστοτέλειο είναι ανάμεσα στα 300 κορυφαία πανεπιστήμια (251-300).
 
Οι διακρίσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν περιορίζονται στους πιο πάνω τομείς. Στις επιστήμες γης και θάλασσας το Αριστοτέλειο βρίσκεται στις θέσεις 151-200 στον κόσμο, την ίδια θέση που έχει και στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών. Στις επιστήμες τους περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας βρίσκεται στις θέσεις 251-300 και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Καποδιστριακό στις θέσεις 301-400.
 
Πολλές είναι οι διακρίσεις και στις επιστήμες της φυσικής και των μαθηματικών. Το Μετσόβιο τοποθετείται στα μαθηματικά στις θέσεις 151-200 και στη φυσική 251-300. Το Αριστοτέλειο και στις δυο αυτές επιστήμες καταλαμβάνει τις θέσεις 251-300. Την ίδια θέση με το Αριστοτέλειο έχει στον τομέα της φυσικής το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (251-300), ενώ λίγο πιο χαμηλά βρίσκεται στα μαθηματικά (301-400). Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας σημειώνει διάκριση στον τομέα των μαθηματικών όπου τοποθετείται στις θέσεις 301-400 της παγκόσμιας κατάταξης.
 
Στον τομέα των χρηματοοικονομικών το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στα 150 κορυφαία του κόσμου (101-150). Είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο που καταφέρνει να διακριθεί στον τομέα των οικονομικών επιστημών. Άλλη μια διάκριση σημειώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο επιστημονικό πεδίο της στατιστικής όπου τοποθετείται στις θέσεις 151-200 όπως και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο της καλύτερη θέση την έχει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (101-150)