Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

61 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΑΝ 370 ΤΟΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

Σε 61 σημεία μπορούν οι κάτοικοι της Καλαμάτας να κάνουν κομποστοποίηση μέσα από το Δίκτυο του Re:think. Χθες οι εκπρόσωποι του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, μετά και την ολοκλήρωση μιας ακόμα φάσης συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας, έκαναν τον απολογισμό τους.

Η Μυρτώ Φοίφα, μέλος του Δικτύου και από τους εμπνευστές του προγράμματος κομποστοποίησης, σημείωσε ότι από πέρυσι τον Ιούλιο έως και τον περασμένο Φεβρουάριο προστέθηκαν 37 κομποστοποιητές στους 24 προϋπάρχοντες. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό πως το πρόγραμμα στηρίζεται από ομάδες κατοίκων αλλά και επιχειρηματίες, καθώς και φορείς. Εκτίμησε δε ότι όσοι κάνουν κομποστοποίηση μέσω του Re:think ξεπερνούν τους 380 φορείς, επιχειρήσεις και οικογένειες και έχουν απορροφηθεί 370 τόνοι οργανικής ύλης. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν γίνει πάνω από 85 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από πλευράς Δικτύου, ενώ ήδη οι κάτοικοι οι οποίοι συμμετέχουν έχουν πάρει το πρώτο κομπόστ για τον κήπο τους. 
Ο Κώστας Δημητρακόπουλος, υπεύθυνος για την κατασκευή των κάδων, σημείωσε πως έχει επιλεγεί το ξύλο γιατί είναι ένα ζωντανό και ανακυκλώσιμο υλικό. Για τη δε κατασκευή και συντήρησή τους απευθύνονται μόνο σε ντόπιους επαγγελματίες. Τόνισε πως αν ο κόσμος αγκαλιάσει την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών του, δεν θα χρειάζονται οι σκουπιδοεργολάβοι.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Παναγιώτης Κάτσαρης είπε ότι παράγεται ένα εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ, κατάλληλο για λουλούδια και κηπευτικά. Αλλωστε ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα" είναι ο Οργανισμός που κάνει την πιστοποίηση του παραγόμενου κομπόστ. Παρότρυνε λοιπόν τους κατοίκους της Καλαμάτας να αγκαλιάσουν την κομποστοποίηση «για να μην γίνουμε Τρίπολη». 
Η Χριστίνα Καραλέκα και ο Γιάννης Μαγγανάς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για κομποστοποιητές μέσα στην πόλη, αναφέρθηκαν η μεν πρώτη στο ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως μέσα από την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση τα σκουπίδια μας μειώνονται στο 20%, ο δε δεύτερος στα οικονομικά οφέλη για τους δημότες - καθώς ο μειωμένος όγκος σκουπιδιών φέρνει και μείωση στα δημοτικά τέλη. 
Τέλος, έγινε έκκληση προς όλους όσοι χρησιμοποιούν τους κάδους κομποστοποίησης αλλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Δίκτυο, να επικοινωνήσουν μέσω email στο info@rethink-project.gr ή με το "Αγρόκτημα Φοίφα" στη Νέα Είσοδο και τον ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στην οδό Λακωνικής, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. 
Το πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης ξεκίνησε το 2010 όταν 10 κουτιά-κάδοι κομποστοποίησης "υιοθετήθηκαν" από ομάδες κατοίκων και συλλόγων, οι οποίοι αγκάλιασαν την προσπάθεια και άρχισαν να παράγουν το δικό τους βιολογικό λίπασμα. Στην προσπάθεια συνέβαλε και ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ τώρα το Δίκτυο είναι σε αναμονή για το αν θα ανανεωθεί η συνεργασία τους. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ https://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/60001-kompostopoiites-organika-aporrimmata
https://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/60001-kompostopoiites-organika-aporrimmata
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ https://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/60001-kompostopoiites-organika-aporrimmata

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ


Μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών και  ενάντια στη ναζιστική θηριωδία έστειλαν μαθητές από τη Γερμανία, οι οποίοι το μεσημέρι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στους Λιγγιάδες Ιωαννίνων.


Οι 15χρονοι Γερμανοί μαθητές, από το σχολείο του Αγίου Στεφάνου της πόλης Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, φιλοξενούνται στα σπίτια των μαθητών του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής και φιλοξενίας που υλοποιούν τα δύο σχολεία.
Όπως εξήγησαν στο Δήμαρχο Ιωαννιτών οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, ήταν τα ίδια τα παιδιά που ζήτησαν να καταθέσουν ένα στεφάνι μαζί με τους Έλληνες μαθητές στο μνημείο του μαρτυρικού χωριού των Λιγγιάδων.
Στους Λιγγιάδες του Άουγκσμπουργκ τους υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας, ο οποίος, απευθυνόμενος στους μαθητές, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία τους, ως βάλσαμο στις πληγές που άνοιξε η ναζιστική θηριωδία στο χωριό, σύμφωνα με το epirusgate.
Στο σχολείο του Αγίου Στεφάνου, η κύρια ξένη γλώσσα που διδάσκεται είναι τα αρχαία ελληνικά, ενώ διδάσκονται και νέα ελληνικά.

 http://magnesianews.gr/