Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

«ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ 90 ΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΞΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 5000 ΜΑΘΗΤΕΣ»


Ο Χριστόφορος Καρτούδης, ένας συνταξιούχος Έλληνας δάσκαλος, είναι πλέον κάτοχος του «Μεταλλίου της Βρετανικής Αυτοκρατορίας», καθώς αφιέρωσε έξι δεκαετίες της ζωής του στην εκμάθηση των ελληνικών. Δίδαξε περισσότερους από 5.000 μαθητές στο Ελληνικό Σχολείο του Απόστολου Ανδρέα στο κέντρο του Birmingham. 
Ο 90χρονος, ήταν διευθυντής στο σχολείο Summer Hill Terrace μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί. Δίδαξε τρεις γενιές, αλλά παρά το γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκε, συνέχισε την εθελοντική του δουλειά στο σχολείο, τηρώντας τη δέσμευσή του να υπηρετήσει ως το τέλος της ζωής του. «Είχε αρχίσει να είναι κουραστικό για μένα και έτσι έπρεπε να σταματήσω. Συνεχίζω όμως να βοηθώ τακτικά και η καρδιά μου θα είναι πάντα εκεί, θα είναι μέρος της ζωής μου πάντα» δήλωσε ο κ. Καρτούδης. Μόλις πληροφορήθηκε ότι τον είχαν διαλέξει για το βραβείο συγκινήθηκε. «Ήταν η καλύτερη αίσθηση στον κόσμο. Τι τιμή! Διδάσκω Ελληνικά τα τελευταία 60 χρόνια και είμαι τόσο παθιασμένος και αποφασισμένος για την διατήρηση της γλώσσας. Δίδαξα χιλιάδες μαθητές και μου έχουν δώσει μεγάλη χαρά!» πρόσθεσε. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι βρέθηκαν στον Ελληνικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα για την τελετή απονομής. Η Βασίλισσα μάλιστα, τόν έχει προσκαλέσει στο Παλάτι του Μπάκινχαμ το επόμενο καλοκαίρι για να σηματοδοτήσει τη βράβευση. –